solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

FERK i obnovljivi izvori energije: Pet dozvola za rad (2023.)

dalekovod
Sadržaj

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) je na svojoj posljednjoj sjednici usvojila Pročišćeni tekst Opštih uslova za isporuku električne energije.

Također, FERK je usvojio i dva nacrta: Nacrt pravilnika o izmjenama Pravilnika o metodologiji za utvrđivanje referentne cijene električne energije i Nacrt pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o opskrbi kvalifikovanih kupaca električnom energijom i postupku promjene opskrbljivača. Opšte rasprave po nacrtima pravilnika biće održane u prostorijama FERK-a u Mostaru 16. februara, s početkom u 10 i 12 sati, navodi se u saopštenju iz FERK-a.

Pet rješenja po prijedlogu dozvole za rad

FERK je donio i pet rješenja po prijedlogu dozvole za rad za proizvodnju električne energije podnosilaca zahtjeva: Solarna elektrana “HERINKA” iz Tešnja, “BIHEXO” iz Sarajeva, “PROTON PLUS” iz Mostara, “PROIZVODNJA OBNOVLJIVE ENERGIJE ADILOVIĆ”  iz Zenice i “ZIDINSKO SUNCE” iz Tomislavgrada, te pet rješenja po prijedlogu dozvole za rad za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju obnovljivih izvora energije podnositelja zahtjeva: Proizvodnja električne energije “SELMIR” iz Tešnja za solarnu fotonaponsku elektranu “ĆOSTOVIĆ-1”, “OBRT DALIA” iz Zenice za solarnu fotonaponsku elektranu “DALIA 23 kW”, Elektrana “DILBER” iz Kiseljaka za solarnu fotonaponsku elektranu “DILBER”, “BIHEXO” iz Sarajeva za solarnu fotonaponsku elektranu “BIHEXO 1” i Proizvodnja električne energije “ELEKTRO ID” iz Tešnja za solarnu fotonaponsku elektranu “ID-1”.

Donesena su i dva zaključka o ispravci dozvole za proizvodnju električne energije u mikropostrojenjima OIE imatelja dozvole: SOLARNA ENERGIJA “PILIĆ-1” iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja i “THE POWER OF NATURE” iz Tešnja.

Također, doneseno je rješenje po prijedlogu Dozvole za opskrbu električnom energijom – dozvola II reda podnositelja zahtjeva “DISAM BH” iz Sarajeva i Rješenje o odbijanju Zahtjeva za obnovu dozvole za rad za proizvodnju električne energije podnositelja zahtjeva “MiniWat” iz Travnika.

Pet nacrta dozvola za rad za proizvodnju električne energije 

Usvojeno je pet nacrta dozvola za rad za proizvodnju električne energije podnosilaca zahtjeva: “FAREX” iz Tešnja, “NSSN” iz Mostara, “GEP” iz Bosanskog Petrovca, “Elektro test” iz Sarajeva i “EEH-HIDROENERGIJA” iz Gračanice, te četiri nacrta dozvole za rad za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju obnovljivih izvora energije podnosilaca zahtjeva: Proizvodnja električne energije “CUNE” iz Tešnja za solarnu fotonaponsku elektranu “CUNE.23-1”, Solarna energija “ŠANDRO” za solarnu fotonaponsku elektranu “ŠANDRO 1”, “HIK” iz Sanskog Mosta za solarnu fotonaponsku elektranu “HIK-SM 2” i “MARKBENZ” iz Stoca za solarnu fotonaponsku elektranu “MARK BENZ 1”.

Usvojen je i nacrt dozvole za rad za trgovinu na veliko naftnim derivatima osim LPG podnosioca zahtjeva “BINGO PETROL” iz Tuzle.

Nacrti se mogu preuzeti na internet stranici FERK-a.

Na kraju, FERK je donio i jedno rješenje po žalbi kupaca.

Tags

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.