solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

FERK: odobren Pravilnik za izdavanje garancije porijekla električne energije (2023)

FERK
FERK
Sadržaj

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine – FERK na jučer održanoj redovnoj sjednici donijela je Odluku o odobravanju Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o postupku podnošenja zahtjeva za izdavanje garancije porijekla električne energije Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju.

Po zahtjevima za sticanje statusa kvalifikovanog proizvođača FERK je donio rješenja za: MARKELI d.o.o., iz Širokog Brijega, „H&HMT“ d.o.o. Tešanj, „AUTOHLADNJAK-GABELJIĆ“ d.o.o. Sarajevo za pet solarnih fotonaponskih elektrana, „CONRA“ d.o.o. iz Tešnja, SRC „GABELJIĆ“ d.o.o. Sarajevo za dvije solarne fotonaponske elektrane, SD „ASEA“ vlasnika Sinanovića Safeta iz Zavidovića i COMMERCE PRODEX d.o.o. Grude za tri solarne fotonaponske elektrane.

Zbog odustanka podnosioca zahtjeva COMMERCE PRODEX d.o.o. Grude obustavljen je postupak pred FERK-om pokrenut po Zahtjevu za izdavanje dozvole za rad za proizvodnju električne energije, saopćeno je iz FERK-a.

Na sjednici su donesena i dva zaključka o ispravci rješenja po prijedlogu zahtjeva za sticanje statusa kvalifikovanog proizvođača za podnosioce zahtjeva „VITA SOL“ i „BOSŠUMČAJ“ d.o.o. Sarajevo.

Na sjednici je donesena i Odluka o privremenoj regulatornoj naknadi za 2024. godinu za imaoce dozvola koji obavljaju elektroenergetske djelatnosti, te rješenja o regulatornim naknadama za 2024. godinu za postojeće imaoce dozvola za obavljanje proizvodnje električne energije u elektranama ukupne instalisane snage do uključivo 1 MW i Rješenje o regulatornoj naknadi za Operatora za OIEiEK.

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.