Na današnjoj 12. redovnoj sjednici u 2022. godini, Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: FERK) donijela je pet rješenja po prijedlogu dozvole za rad za proizvodnju električne energije podnositelja zahtjeva: JP “Elektroprivreda BiH” d.o.o., Sarajevo, u postupku izmjene i dopune s vjetroelektranom “Podveležje”, “SILK-TRADE” d.o.o. Tešanj, “BIOKOMERC” d.o.o. Mostar, “ANAREA” d.o.o. Gračanica i “ECO ENERGY” d.o.o. Gračanica.

FERK je donio i 29 rješenja po prijedlogu dozvole za rad za proizvodnju električne energije u mikropostrojenjima obnovljivih izvora energije podnositelja zahtjeva: Proizvodnja električne energije “SALIBAŠIĆ”, vlasnika Ermina Salibašića iz Tešnja za solarnu fotonaponsku elektranu “SE.23-1”; Solarna elektrana “SEJDINOVIĆ”, vlasnika Rifata Sejdinovića iz Tešnja za dvije solarne fotonaponske elektrane “SEJDINOVIĆ.23-1” i “SEJDINOVIĆ.23-1”, “ROMIĆ”, vlasnika Ivana Romića iz Gornjeg Vakufa za dvije solarne fotonaponske elektrane “ŽDRIMCI 1” i “ŽDRIMCI 2”, GEP d.o.o. Bosanski Petrovac za osamnaest solarnih fotonaponskih elektrana: “BP SOLAR1”, “BP SOLAR2”, … , “BP SOLAR 18”; Solarni kolektori “ERMINA” vlasnice Ermine Prguda iz Zenice za solarnu fotonaponsku elektranu “ERMINA”, “CONRA” d.o.o. iz Tešnja za solarnu fotonaponsku elektranu “ADIL 1”, “KAEMA” vlasnika Ljubomira Milinkovića iz Čapljine za solarnu fotonaponsku elektranu “KAEMA”, “BABIĆ-BISSTOURS” d.o.o. Zenica za solarnu fotonaponsku elektranu “HOTEL BISSTOURS”; Fotonaponska elektrana “MARKOVIĆ”, vlasnika Anđelka Markovića iz Stoca za solarnu fotonaponsku elektranu “MARKOVIĆ 2” i “SOLAR” vlasnika Muhameda Mujkića iz Tešnja za solarnu fotonaponsku elektranu “SOLAR-M.20-1”.

Radovi izvedeni od strane firme EMT SOLAR d.o.o., Sarajevo - članak FERK
Radovi izvedeni od strane firme EMT SOLAR d.o.o., Sarajevo – članak FERK

Usvojena su i dva rješenja po prijedlogu Dozvole za opskrbu električnom energijom – dozvole II. reda podnositelja zahtjeva: “HSE BH” d.o.o. iz Sarajeva i “PLAVO SUNCE” d.o.o. iz Čitluka.

Uz navedeno, FERK je donio i zaključak o odbijanju zahtjeva za izdavanje/obnovu dozvole za rad za proizvodnju električne energije podnositelja zahtjeva: “ZELENA KUĆA – GREEN HOUSE” d.o.o. Sarajevo, te zaključak o prekidu postupka po zahtjevu za obnovu dozvole za rad za proizvodnju električne energije, podnositelja zahtjeva “MAXIMA IST” d.o.o. Mostar.

Usvojena su i tri nacrta dozvole za rad za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju obnovljivih izvora energije podnositelja zahtjeva: “FAS” vlasnika Suvada Srkalovića iz Tešnja za solarnu fotonaponsku elektranu “FAS.23-1”; Proizvodnja električne energije “KURTIĆ” vlasnika Esima Kurtića iz Tešnja za solarnu fotonaponsku elektranu “KURTIĆ.23-1” i obrt-solarna elektrana “KENO” vlasnika Kenana Abdukića iz Breze za solarnu fotonaponsku elektranu “KENO”.

Svi navedeni nacrti dozvola mogu se preuzeti na Internetskoj stranici www.ferk.ba, a zainteresirane osobe mogu svoje pisane komentare dostaviti do 20.06.2022. godine do 10 sati poštom, na adresu Kneza Domagoja 12A, Mostar, kao i na E-mail: kontakt@ferk.ba

Na kraju, FERK je donio tri rješenja i jedan zaključak po žalbama kupaca.

Obavijesti za javnost dostupne su na Internetskoj stranici www.ferk.ba

marketing

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime