solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Potpisan sporazum o realizaciji Programa “Zelena tranzicija”

Ilustracija_zelena tranzicija
Ilustracija_zelena_tranzicija
Sadržaj

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić i vršilac dužnosti rezidentnog predstavnika Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH Sylvain Merlen, potpisali su u sjedištu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu Finansijski sporazum za provedbu strateškog programa “Zelena tranzicija”.

Iz Federalnog ministarstva je saopćeno da Sporazum za provedbu programa “Zelena tranzicija”označava važan početni korak u realizaciji ove petogodišnje inicijative koju predvode vlasti u Bosni i Hercegovini uz podršku UNDP-a. Cilj je, kako je istaknuto, uspostaviti sistemski pristup te jačati saradnju za provedbu zelene tranzicije u našoj zemlji, usklađene sa Zelenom agendom EU za Zapadni Balkan.

U saopćenju se navodi da je dugoročna vizija programa “Zelena tranzicija” pravedni prelazak ka ekonomiji i društvu sa nultom neto emisijom stakleničkih plinova do 2050. godine. Ističe se da to obuhvata niz međusobno povezanih intervencija i projekata za strateško rješavanje ovog izazova, kroz četiri ključne oblasti, uključujući dekarbonizaciju i otpornost na klimatske promjene, cirkularnu ekonomiju, smanjenje zagađenja zraka, te očuvanje okoliša i biološke raznolikosti.

– Dekarbonizacija i energetska tranzicija su strateški prioriteti Ministarstva i Vlade Federacije BiH, uključujući reformu i inoviranje postojećih normativnih okvira, te izradu dugoročne energetske strategije za period od 2024. do 2035. godine. Ovaj proces, uprkos svojim kompleksnostima, zahtijeva značajna ulaganja kako bismo ubrzali zelenu i pravednu tranziciju u cijeloj zemlji. Federalno ministarstvo usmjereno je ka tome da prelazak na obnovljive izvore energije uradi na način da ponudi jednake mogućnosti za sve tako da ranjive skupine stanovništva i lokalne zajednice koje će tranzicija najviše pogoditi dobiju svu potrebnu pomoć – kazao je ministar Lakić nakon potpisivanja sporazuma za provedbu programa “Zelena tranzicija”.

Što prije usvojiti strateške dokumente

Ovom prilikom je istaknuto i da su Federalno ministarstvo i Vlada FBiH prepoznali važnost što hitnijeg donošenja strateških dokumenata koji će pomoći zelenu tranziciju Federacije BiH svjesni da, kako se navodi, vremena za čekanje nema, te da je iskustvo UNDP-a u provođenju razvojnih projekata u BiH od izuzetne je važnosti za ovaj proces.

– Program “Zelena tranzicija” predstavlja strateški okvir koji uključuje politike, regulative, investicije, inovacije i multisektorsku saradnju. Cilj nam je ubrzati zelenu tranziciju u Bosni i Hercegovini, sistemskim pristupom, uz partnerstva i znanja. To je ključno za stabilizaciju klimatskih uslova, smanjenje zagađenja zraka i očuvanje okoliša i biološke raznolikosti. Istovremeno, pretvaranje klimatskih i ekoloških izazova u prilike učinit će tranziciju pravednom i inkluzivnom za sve – rekao je v.d. rezidentnog predstavnika UNDP-a Merlen.

Dodao je da vrijednost Finansijskog sporazuma za program “Zelena tranzicija” iznosi 3.600.001 KM, s jednakim doprinosima Federalnog ministarstva i UNDP-a.

– Sredstva su namijenjena razvoju sektorskih strategija i dokumenata u Federaciji BiH, izgradnji kapaciteta i podizanju svijesti. Sporazum, također, uvodi šemu podrške transformaciji poslovanja najmanje 100 kompanija u BiH (s prioritetom na one koje vode žene) u metalnoj, drvnoj, tekstilnoj i građevinskoj industriji i proizvodnji plastike, primjenom cirkularnih praksi i pripremom za zelenu finansijsku podršku.

Pored toga, ove kompanije će dobiti prilagođenu tehničku podršku kako bi se pripremile za usklađivanje sa zahtjevima EU za uvođenje mehanizma za oporezivanje proizvoda koji su proizvedeni sa visokim emisijama ugljenika (Carbon Border Adjustment Mechanism – CBAM), a koji će se primjenjivati i na BiH. Nakon potpisivanja sporazuma, Ministarstvo će imenovati predstavnike za realizaciju ovih aktivnosti. Implementacija Programa “Zelena tranzicija” trajat će od decembra 2023. do maja 2028., a nadgledat će je Vlada Federacije BiH – saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

CBAM: obaveza koja čeka bh. izvoznike

CBAM mehanizam, kao dio Evropskog zelenog dogovora, direkno utječe na ublažavanje klimatskih promjena i pomaže ostvarenje cilja da Evropska unija do 2050. godine postane klimatski neutralna. Donošenje CBAM uredbe ima direktan utjecaj na kompanije u Bosni i Hercegovini koje imaju obavezu izvještavanja emisija za industrije cementa, željeza i čelika, aluminijuma, vještačkih đubriva, električne energije i vodonika. CBAM propis stupio je na snagu u maju 2023. godine. Zvanična primjena u prelaznoj fazi počela je 1. oktobra 2023. i traje do decembra 2025. Kompanije iz navedenih industrija su obavezne da svoje izvještaje o emisijama ugljika dostave već do 31. januara 2024. godine za posljedenji kvartal 2023. godine, o čemu smo ranije pisali (link)

Ukoliko ste zainteresovani za izračun karbonskog otiska, vaša adresa je EMT SOLAR. Javiti se možete putem elektronske adrese info@solarno.net.

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.