solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Fond za zaštitu okoliša: 5000 KM bespovratnih sredstava za energetski efikasna domaćinstva

Solarna elektrana by EMT SOLAR
Solarna elektrana by EMT SOLAR
Sadržaj

Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH raspisao je Javni poziv za dodjelu sredstava za provođenje mjera energetske efikasnosti u stambenim objektima za 2023. godinu. Radi se o paketu budžetske podrške Evropske unije za ublažavanje negativnih posljedica energetske krize i poticanja energetske tranzicije, kojim su osigurana sredstva u vidu bespovratne pomoći ranjivim domaćinstvima i privredi na Zapadnom Balkanu.

Pružanje ovog vida podrške najjasniji je signal Evropske unije prema zemljama kandidatima za članstvo da napredak na putu ka Evropskoj uniji ima značajne socio-ekonomske benefite kako za stanovništvo i privredu tako i za državu u cjelini. Za ove namjene izdvojeno je 12.912.350,00 KM. Pravo na ostvarivanje podrške ima više od 2000 domaćinstava u FBiH. Maksimalni iznos bespovratnih sredstava koji se po objektu može dodijeliti je 50% od ukupne investicije, ali ne više od 5.000,00 KM uključujući PDV.

Ko može dobiti sredstva?

Na Javni poziv mogu se prijaviti svi punoljetni građani koji su vlasnici ili suvlasnici stambenih objekata na području Federacije Bosne i Hercegovine, a koji trebaju ispuniti i posebne uslove navedene u Javnom pozivu. Pod stambenim jedinicima se podrazumijevaju individualne/porodične kuće, stambene jedinice u sklopu individualne/porodične kuće ukoliko ta jedinica posjeduje vlastito mjerno mjesto za električnu energiju na ime podnosioca prijave, koji je ujedno njen vlasnik ili suvlasnik, te za stambene jedinice/stan u zgradi kolektivnog stanovanja.

Sredstva se mogu dobiti za jednu od navedenih mjera:

• toplotna izolacija vanjskih zidova, stropa/krova, poda;

• zamjena vanjske stolarije (prozori i vrata);

• unaprjeđenje sistema za proizvodnju i distribuciju toplotne energije za grijanje prostora i/ili pripremu potrošne tople vode: instalacija kotlova na pelet, toplotnih pumpi, kondenzacijskih kotlova, solarnih kolektora za proizvodnju potrošne tople vode.

Način prijave

Prijava na Javni poziv i dostavljanje obavezne dokumentacije vrši se isključivo elektronskim putem, odnosno putem „e-prijave“ dostupne na: www.e-prijava.fzofbih.org.ba.

Uz popunjavanje Prijavnog obrasca potrebno je izvršiti učitavanje (upload) obavezne dokumentacije, koja uključuje i račune za električnu energiju za posljednja 3 mjeseca  u kojima zbir utrošene električne energije mora iznositi minimalno 300 kWh.

Javni poziv je otvoren do raspodjele sredstava ili objave odluke o zatvaranju istog, a najkasnije do 31.12.2023. godine.

Pregled pristiglih prijava na Javni poziv, vršit će Komisija koju imenuje direktor Fonda.

Neblagovremene i/ili nepotpune, prijave koje nisu dostavljene u traženoj formi, kao i prijave koje ne sadrže svu traženu dokumentaciju neće biti uzete u razmatranje i biće odbačene.

Za dodatne informacije zainteresovani podnosioci prijava se mogu obratiti službenicima Fonda za zaštitu okoliša, radnim danom putem kontakt telefona: +387 (0)33 723 680 ili putem e-mail adrese eprijava.ss@fzofbih.org.ba.

Iskoristite pogodnosti novog zakona

Nedavno je u Federaciji Bosne i Hercegovine konačno na snagu stupio Zakon o obnovljivim izvorima energije i efikasne kogeneracije koji uvodi kategoriju prosumera, odnosno građana – proizvođača električne energije. Ovim zakonom se uveliko pojednostavljuje izgradnje solarne elektrane za vlastitu potrošnju i omogućava proizvođačima električne energije da višak proizvedene energije plasiraju u mrežu i naknadno koriste u vidu energetskog i monetarnog kredita.

Ukoliko imate namjeru da gradite solarnu elektranu, EMT SOLAR je kompanija koja radi po sistemu „ključ u ruke“, što podrazumijeva ne samo nabavku najkvalitetnije opreme, već i sve poslove oko pribavljanja potrebnih dozvola i definisanja optimalnih poslovnih modela za svaku investiciju.

Iskoristite posebnu ponudu EMT SOLAR za prosumere, sa akcijskim cijenama. Za više informacija pošaljite upit na email: info@solarno.net ili pozovite 033 444 310.

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.