solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Francuska kompanija razvila poljoprivrednu sušaru koju napajaju solarni paneli (2023)

Table of Contents

Francuska kompanija Base Innovation razvila je poljoprivrednu sušaru koju napajaju hibridni termo-fotonaponski (PVT) solarni paneli.

Cogen’Air paneli su fotonaponski moduli koji imaju integriran sistem povrata topline. Solarni panel koristi izmjenjivač topline koji vraća toplinu oslobođenu na stražnjoj strani panela za termičku upotrebu kao što je grijanje ili sušenje. Ova ekstrakcija toplote također povećava električnu efikasnost izbjegavajući pregrijavanje fotonaponskog sistema. Prema kompaniji, dobitak u smislu vršne snage može dostići i do 10%.

Kompanija je razvila inteligentni sistem regulacije koji deluje na brzinu ventilatora na osnovu nivoa vlažnosti zagrijanog vazduha. Ovo poboljšava sušenje dok ograničava potrošnju instalacije. Rješenje također omogućava daljinsko praćenje rada sušare i optimizaciju njene proizvodnje.

Uz podršku francuske energetske agencije Ademe, sistem je patentiran još 2013. godine,  a više od 500.000 eura utrošeno je u istraživanje i razvoj u posljednjih 10 godina.

Base Innovation trenutno nudi svoje rješenje za dizajniranje ili renoviranje poljoprivrednih sušara za sušenje u rasutom stanju, sušenje bala, ravno sušenje ili sušenje u kanti. U praksi, paneli se integrišu u ventilacionu infrastrukturu sa sistemom upravljanja koji optimizuje rad sušare.

„Radili smo testove na drugim sektorima aktivnosti“, rekao je predstavnik kompanije Benoît Michenot za PV magazin.

“Naše rješenje je interesantno za smanjenje mase vode i time smanjenje troškova tretmana po toni, ali sezonska ograničenja svojstvena solarnoj energiji i tehnologiji sušenja na niskim temperaturama do sada imaju ograničene mogućnosti u ovoj industriji,” dodao je Michenot.

Michenot je rekao da solarne sušare nude sušenje na niskoj temperaturi što utječe na vrijednost konačnog proizvoda.

“Trava može imati istu nutritivnu vrijednost kao i žitarice za ishranu životinja, pod uslovom da se suši u pravim uslovima”, rekao je Michenot.

Kompanija već ima 60 solarnih sušara u funkciji u Francuskoj.

Primjena solarnih sistema u poljoprovredi

Ovo nije jedini način primjene solarnih sistema u poljoprivredi. Već odavno je poznato da se solarni paneli postavljaju iznad usjeva, povrća pa čak i voća.

Njemački institut za solarne energetske sisteme Fraunhofer procjenjuje da je do 2021. godine instalisano više od 14 gigavata agrosolarnih sistema, zahvaljujući vladinoj politici podrške u nekim zemljama, u Japanu, Južnoj Koreji i Kini, na primjer.

Postavljanjem panela na zemljištu za daljnju obradu ostaje dostupno više od 70 posto tla, dok se za stočarstvo ovaj postotak penje i na 90 posto.

U Ujedinjenom Kraljevstvu, svaki šesti poljoprivrednik već je prepoznao korist upotrebe solarnih panela na svom gazdinstvu. Zašto onda poljoprivrednici u Bosni i Hercegovini ne bi mogli iskoristiti njen geografski položaj i skoro 2000 sunčanih sati tokom godine?

Bilo koji proizvođač orašastih plodova mogao bi solarne panele koristiti za sušenje, mljekari bi mogli grijati vodu za potrebe svojih mljekara, ili za hlađenje mlijeka, vinogradari sa juga bi u kršnim regijama mogli proizvoditi i prodavati tako dobijenu električnu energiju i koristiti je za  navodnjavanje vinograda, vlasnici staklenika bi mogli zasade povrća zagrijavati uz ovaj obnovljivi izvor energije, a sve to uz ekološki i tržišni benefit te ekonomsku isplativost.

Ograde koje sprječavaju stoku da pobjegne i uz to proizvode električnu energiju već su pronašle svoje mjesto na farmama zapadne Europe, zašto ne bi i na farmama u BiH.

S druge strane, ako već imate solarnu elektranu na zemlji, prostor ispod nje će najbolje održavati stado ovaca.

Agrosolarni sistemi u BiH: solarni paneli za potrebe poljoprivrede

Fotonaponski sistemi za agrosolar koje projektuje kompanija EMT SOLAR iz Sarajeva predstavljaju inovativno i praktično rješenje za pretpostavljeni problem nespojivosti agrara i energije iz solarnih postrojenja.

Rješenja koja donose inovacije za agrosolar povećavaju prihod poljoprivrednicima, a njihova farma je klimatski otporna za generacije koje dolaze.

Ukoliko imate namjeru da gradite solarnu ili agrosolarnu elektranu, stručnjaci kompanije EMT SOLAR će vam se javiti i odgovoriti na sva vaša pitanja nakon što ispunite anketni upitnik koji možete pronaći putem ovoga linka.

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

Solarni Oktobar

Rekordno niske cijene solarne opreme

Klikom na dugme otvorit ce se ponuda

Solarni Oktobar

Rekordno niske cijene solarne opreme

Klikom na dugme otvorit ce se ponuda

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.