Francuski vlasnici solarnih elemenata pripremaju se na mjesece neizvjesnosti i potencijalne pravne bitke dok vlada zemlje napreduje s naporima da retroaktivno smanji feed-in tarife (FiT) za neke starije solarne elektrane.

Predloženi rezovi utjecati će na nekoliko stotina ugovora potpisanih između 2006. i 2010. godine za solarne projekte s kapacitetom iznad 250 kWp koji, prema Ministarstvu ekološke tranzicije, imaju koristi od „poticaja koja je očigledno prekomjerna u odnosu na uloženu investiciju“.

Iako nivo smanjenja poticaja još uvijek nije poznat, vlada očekuje da će taj potez rezultirati uštedom od 350 do 400 miliona eura godišnje, ili približno 4 milijarde eura tokom 10 godina, što će se koristiti kao podrška razvoju novih projekata obnovljive energije.

David Gréau, zamjenik izvršnog direktora francuskog tijela za trgovinu solarnom energijom Enerplan, rekao je da branša još uvijek čeka pojašnjenje hoće li se FiT smanjiti i hoće li se smanjiti duljina pogođenih ugovora.

“Član zakona je vrlo nejasan i treba ga dovršiti zakonskim računima”, rekao je.

Enerplan je bio među potpisnicima zajedničke izjave u novembru u kojoj se upozorava da bi predloženi rezovi mogli dovesti do “ekonomske katastrofe” i ometati francusku energetsku tranziciju. Vlasnici projekata i finansijeri podržali su izjavu Solidarité Renouvelables, novostvorene organizacije koja predstavlja vlasnike više od 80% kapaciteta projekata koji će biti pogođeni rezovima.

Gréau je rekao da su brojni rizici povezani s predloženim promjenama subvencija: „Za dotična postrojenja i kompanije moglo bi biti kvarova, ali i manje ulaganja. Što se tiče investitora, takav izazov na potpisanim ugovorima mogao bi obeshrabriti zelene investicije. ” Dodao je: “Ali ono što smatramo najozbiljnijim učinkom je da bi bilo ko, bilo koja kompanija ili građanin … trebao preispitati povjerenje koje smo obično imali u potpis vlade”.

Nakon savjetovanja sa solarnim sektorom, vlada je rekla da je ugradila zaštitnu klauzulu od slučaja do slučaja kako bi se pokrile situacije u kojima bi smanjenje poticaja dovelo vlasnika imovine u financijske poteškoće. U tim se situacijama mogu izvršiti prilagodbe kako bi se izbjegao ovaj rizik, ali nositelji ugovora morat će pokazati da ne profitiraju od prekomjerne naknade.

marketing

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime