solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

GAZPROM smanjio isporuku plina (2022.)!

Smanjena isporuka plina
Smanjena isporuka plina
Sadržaj

Ruski naftni div Gazprom započinje rutinsko 10-dnevno održavanje plinovoda Sjeverni tok 1, za koje su radovi najavljeni puno prije. Međutim, postoji izvjestan strah da bi Gazprom mogao iskoristiti situaciju i jednostavno zatvoriti ventile.

Gazprom je u ponedjeljak, 11.07.2022.godine, objavio da će smanjiti isporuku plina zbog zatvaranja i održavanja Sjevernog toka 1 koji će trajati do 21. jula 2022.godine. Umjesto uobičajenih 32 miliona kubika u ponedjeljak će biti isporučeno 21 milion kubika.

Isporuka plina je smanjena ili prekinuta brojnim EU državama, uključujući Poljsku i Bugarsku koje su doživjele potpunu obustavu. Prema posljednjim saznanjima, isporuka plina u Italiju biti će smanjena za trećinu, a fizički protok plina u Njemačku pao je na samo 12kWh/h, što predstavlja smanjenje isporuke plina za 60 posto.

Rimu je obećata polovina od 63 miliona kubičnih metara plina, dok je slovački uvoznik plina SPP obaviješten da će njihove dostave plina biti prepolovljene. Ipak, SPP je sklopio ugovore za kupovinu dovoljne količine norveškog plina i drugih pošiljki LNG-a da pokrije oko dvije trećine potreba SPP-ovih kupaca do kraja slijedeće godine.

Francuski operater za isporuke plina GRTgaz objavio je da više ne prima plin od 15.juna, jer je “fizički prekinut dotok između Francuske i Njemačke”, piše agencija France-Presse.

“Pripremamo se za potpuni prekid isporuke ruskog plina. Od nas to zahtijeva da ubrzamo energetsku neovisnost, punjenje naših zaliha, da izgradimo plutajuće LNG postrojenje u Le Havreu i da prestanemo trošiti dvije ili tri godine radeći nešto što druge nacije urade za šest mjeseci.”, izjavio je ministar finansija Republike Francuske, Bruno Le Maire.

Berlin i Prag odlučili su se za drugu strategiju, da djeluju zajedno.

“Uspijemo li u našim namjerama, izgraditi ćemo dva plutajuća terminala u Njemačkoj do kraja godine. Želimo djelovati brzo i u budućnosti ćemo moći uvoziti plin i u Europu i u Češku”, izjavio je ministar za ekonomska pitanja i klimatske akcije Savezne Republike Njemačke, Robert Habeck

Očekivano, Remont Sjevernog toka budi strah oko opskrbe plinom u Europi, iako je nedavno Gazprom objavio da će povećati isporuke čim se dodatna ugradnja i održavanje završe.

Smanjena isporuka plina
Smanjena isporuka plina: ruski naftni div Gazprom

Dodatno smanjenje isporuke plina za OMV Austrija!

Austrijska energetska kompanija OMV objavila je u ponedjeljak da joj je ruski Gazprom dodatno smanjio isporuke plina. Od sredine juna, Gazprom je isporučivao upola manje plina nego što je naručeno, naveo je glasnogovornik OMV-a Andreas Rinofner.

Podsjećamo da je Austrija nedavno upozorila Gazprom da će, ukoliko ne napuni svoj dio skladišta u Haidachu u blizini Salzburga, prepustiti posao drugim kompanijama. Skladište u Haidachu ima kapacitet od 2,9 milijardi kubika i Gazprom ima pravo na dvije trećine, ali skladište nije koristio mjesecima.

Njemačka najavljuje najveću krizu ikad!

Ukoliko ova situacija potraje, Njemačka će imati ozbiljan problem, ocjenjuje predsjednik njemačke Savezne mrežne agencije Klaus Müller. “Možda bismo mogli izdržati preko ljeta, jer je sezona grijanja gotova. Međutim, sada moramo puniti skladišta da bismo preživjeli zimu. Za one koji sada dobivaju račune za grijanje cijene su već dvostruko više – a posljedice ukrajinskog rata nisu uzete u obzir. Od 2023.godine će oni koji trenutno plaćaju 1500 eura plaćati 4500 eura i više godišnje.”, izjavio je Müller.

Energetski stručnjak Georg Zachmann ističe da se svi mi trenutno nalazimo u ekonomskom ratu. “Osim Poljske, koja je postupila mudro i rano postala neovisna, sve zemlje istočno od Njemačke posebno su pogođene.”, ističe Georg Zachmann. Dodaje da bi preporučio ozbiljnu uštedu plina, jer se u mnogim zemljama EU još uvijek koristi za proizvodnju električne energije.

Međutim, barem jedno pitanje je riješeno tokom vikenda. Kanada je Njemačkoj pristala vratiti turbine potrebne za održavanje plinovoda Sjeverni tok 1. Njemački kancelar Olaf Scholz, preko svog glasnogovornika, u nedjelju je pozdravio odluku kanadskih prijatelja da daju vremenski ograničenu i opozivu dozvolu za Siemens Canada da dopusti povratak stroja.

U međuvremenu, njemačka vlada pripremila je paket zakona koji bi trebao ubrzati širenje vjetroagregata na kopnu. Energija vjetra najvažnija je za zaštitu klime i smanjenje ovisnosti o fosilnim gorivima, izjavio je ministar ekonomije Robert Habeck, te dodao je da su sada regije koje imaju obnovljive izvore energije u prednosti zato što su atraktivnije.

Smanjena isporuka plina
Smanjena isporuka plina: Njemačka najavljuje najveću krizu ikad!

Izvanredne situacije – plan EU

Nacrtom plana za izvanredne situacije EU predviđeno je da se javne zgrade, kancelarije i poslovni zgrade od jeseni zagrijavaju na maksimalno 19 stepeni. Kompanije koje ne mogu zamijeniti plin nekim drugim energentom trebale bi smanjiti dosadašnju potrošnju. Cilj je zaštita industrija koje su posebno važne za lance opskrbe i konkurentnost.

“Postoji li nestašica plina, to ovisi o različitim aspektima. To bi prije svega uključivalo razvoj odnosa opskrbe plinom s drugim zemljama, osim Rusije, stalno punjenje skladišta i uštedu plina. Ako su prve tri komponente dobro odrađene, ne vidim razlog za nestašicu plina.”, ističe stručnjak za pitanja energetike, Claudie Kemfert.

Ograničenja za domaćinstva nailaze na kritike raznih udruženja. Pozadina istih su razmatranja saveznog ministra ekonomije Roberta Habecka da ponovno razmisli o davanju prioriteta potrošačima i kritičnoj infrastrukturi u EU.

“Riječ je o elementarnim potrebama poput toplog obroka, tople vode ili tople sobe, a ne o luksuznim stvarima bez kojih se može.”, ističe predsjednica socijalnog fonda VdK, Verena Bentele, te dodaje, “Posebno obitelji s malom djecom, osobe s invaliditetom i starije osobe, hronični bolesnici i ljudi kojima je potrebna njega ovise o sigurnoj opskrbi plinom.”

S tim se slaže Eugen Brisch, član odbora Njemačkog udruženja za zaštitu pacijenata: “Nije na saveznom ministru da odluči ko će zaista dobivati plin zimi, Bundestag je pozvan da razjasni pitanje prioriteta.”

Smanjena isporuka plina
Smanjena isporuka plina – izvanredne situacije: plan EU

Portal solarno.net prati najnovija dešavanja iz svijeta solarne industrije. Budi u toku!

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.