Solarna energija danas predstavlja jedan od ekološki najoptimalnijih, te nadaleko najboljih i najzdravijih načina u proizvodnji neophodne električne energije u cijelom svijetu. Bosna i Hercegovina iako bogata prirodnim resursima, još uvijek zaostaje za mnogim europskim i drugim državama kada je riječ o eksploataciji solarne energije. Dok se u BiH razgovara o ‘‘pokojem‘‘ megavatu (MW), u svijetu se podižu standardi u teravatima. U posljednjih pet godina, kapacitet solarne energije povećao se globalno za približno 60%. Portal Solarno NET profilira neke od najvećih operativnih solarnih elektrana na svijetu, na temelju instaliranog kapaciteta.

PV pogon Enel Villanueva, Meksiko

Sunčeva elektrana Enel Group Villanueva najveća je fotonaponska instalacija u Americi i druga po veličini na svijetu. Smještena u Coahuili, fotonaponsko postrojenje (PV) sastoji se od više od 2,5 miliona solarnih panela instaliranih na 2.400 ha. Postrojenje je u potpunosti operativno od 2018. godine i ima kapacitet za proizvodnju više od 2.000 GWh godišnje.

Sunčani park brane Longyangxia, Kina

Četiri miliona solarnih panela prostiru se na 10 milja na Tibetanskoj visoravni u provinciji Qinghai na sjeverozapadu Kine. Solarna elektrana ima kapacitet od 850 MW, što je dovoljno za napajanje 200.000 domova. 2013. godine završena je prva faza solarne elektrane, a druga faza završena je 2015. godine i koštala je oko 920 miliona američkih dolara. Huanghe Hydropower Development razvio je projekt i integriran je s hidroelektranom Longyangxia (1.280 MW).

Kurnool Ultra Mega solarni park, Indija

Pokrivajući 23 km u okrugu Kunrool, Andhra Pradesh, solarni park Kunrool ima generirajući kapacitet od 1.000 MW, a njegova izgradnja košta oko milijardu dolara. Ova solarna stanica može proizvesti nevjerovatnih osam miliona kWh električne energije, što je dovoljno za napajanje cjelokupne potrebe za električnom energijom u okrugu Kurnool. Preko četiri miliona solarnih panela instalirano je u solarnoj elektrani, svaka snage između 315 W i 320 W.

Datong Solar Power Top Runner Base, Kina

Većina solarnih elektrana svoje solarne panele poravnava u redove i stupove kako bi stvorila mrežu. Međutim, solarna elektrana Datong napravljena je u obliku Pande, površine 100 hektara. Nekoliko kompanija, uključujući Datong United Photovoltaics New Energy, Datong Coal Mine Group, Huadian Shanxi Energy, JinkoSolar Holding, Yingli Green Energy, China Guangdong Nuclear Solar Energy, China Three Gorges New Energy i State Power Investment učestvovalo je u razvoju solarne energije postrojenja u okviru projekta. Ukupno je 1.070 MW snage bilo u pogonu do 2016. godine, dok je najavljen razvoj dodatnih 600 MW.

marketing

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime