Tužbu za stalno prekoračenje suspendovanih čestica poput PM2.5 i PM10 koji ujedno predstavljaju i najopasnije zagađivače vazduha, podnijeli su građani Sofije zajedno sa organizacijom Clean Air Group. Presuda suda otišla je u korist građana jer kako bugarski mediji navode, gradska uprava nije ažurirala program upravljanja kvalitetom vazduha i jer nisu ispunile obavezu da informišu javnost o kvaliteti vaduha.

Gradskim vlastima je naloženo da uvedu subvencije za prelazak na čistije energente za grijanje, zone sa niskim emisijama PM čestica, kao i ograničavanjesaobraćaja u danima kada postoji prekomjerno zagađenje. Dodatne aktivnosti preporučene za umanjenje nivoa zagađenosti u glavnom gradu Bugarske su i obavljanje analiza zašto se javni prijevoz ne koristi češće, povećanje parking mjesta i izgradnja mreže biciklističkih staza u cijelom gradu.

Sofija će za ispunjenje svih navedenenih  mjera  imati rok od godinu dana . Ovakav stav i aktivnosti građana predstavljaju veliki pomak u napretku  ekološkog sektora kao i borbe za čišći vazduh u Istočnoj Europi.

Ovo je veliki uspeh za građane Sofije i Bugarske, jer pokazuje da mogu da rade zajedno na odbrani svog prava na čist vazduh i čistu životnu sredinu, saopštila je Za Zemiata.

marketing

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime