solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Grčka proglašava projekt solarni vodik sa baterijama svojom prvom vodećom investicijom od iznimne važnosti (2022)

Sadržaj

Hive Energy je namijenio 226,4 miliona eura za izgradnju solarne elektrane snage 200 MW u Grčkoj s baterijama i jedinicom da se proizvodi zeleni vodik. Vlada mu je dodijelila status vodeće investicije od iznimne važnosti, prve u zemlji.

Grčka vodik iz solarne energije
Grčka će postati europsko središte za vodik.

Partnerstvo Grčke i Saudijske Arabije

Princ Mohammed bin Salman ocijenio je odnos svoje zemlje s Grčkom tijekom zajedničkog nastupa s grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom. Odnosi su povijesno i tradicionalno dobri, no sada se najavljuje nova faza. Grčka će postati europsko središte za vodik.

To je za mnoge bilo novo, iznenađujuće i činilo se kao tračak budućnosti.

Grčka vlada aktivno se uključila i postigla veliki uspjeh u julu kada su dva projekta u okviru tzv. ipcei (važni projekti od zajedničkog europskog interesa) priznata od strane Europske komisije u prvoj fazi.

Uslijedit će još toga, au međuvremenu vrhunske grčke tvrtke s velikim interesom za vodik vrve u Grčkoj, koja u isto vrijeme predstavlja tko je tko u grčkom gospodarstvu. Projekt White Dragon i njegovi projektni koordinatori pokrenuli su inicijalni učinak koji je okupio mnoge tvrtke da po prvi put rade zajedno.

Vodik ima potencijal transformirati Grčku iz uvoznika energije u samodostatnu, energetski autonomnu zemlju, s obnovljivom energijom koja zamjenjuje prethodno dominantnu energiju temeljenu na fosilima.

To postaje vrlo jasno u zapadnoj Makedoniji, gdje lignit zapravo treba potpuno zamijeniti obnovljivim izvorima energije u kombinaciji s vodikom. Zajedno s Portugalom, Grčka je jedna od dvije europske zemlje koje imaju podjednako velik potencijal za solarnu energiju.

Princ Salman sada je dodao još jednu geopolitičku komponentu: golemi uvoz vodika s Bliskog istoka i Sjeverne Afrike trebao bi biti usmjeren u Europu preko Grčke.

Evropska unija i vodik

Evropska unija uvozit će 10 milijuna tona obnovljivog vodika proizvedenog godišnje do 2030. Iz današnje perspektive taj će se udio čak i povećati.

Prvi veliki vodikovi projekti koji zadovoljavaju zahtjeve industrijske proizvodnje već su pokrenuti u Saudijskoj Arabiji. Na sjeverozapadu zemlje, regija veličine Belgije proglašena je ekskluzivnom zonom obnovljivih izvora energije i vodika, nazvana NEOM.

Ovdje se očekuju značajne količine proizvodnje od 2024., a velika proizvodnja obnovljivog vodika započet će 2026. Osim toga, tu je i korištenje posljednjeg velikog polja plina, koje još uvijek nije istraženo od 2024. Saudijska vlada objavila je da to plinsko polje neće služiti za izvoz plina, nego vodika.

Uz pomoć različitih tehnologija moguće je razdvojiti plin na takav način da se gotovo ne proizvode CO2emisije, primjerice pomoću tehnologije pirolize. Ovom tehnologijom ugljik se može dobiti u čvrstom obliku i koristiti kao sirovina, primjerice za infrastrukturu dalekovoda.

Šta je piroliza?

Proces piroliza ili pirolitički, također poznat, je proces u kojem se razgradnja biomase proizvodi djelovanjem topline bez potrebe za kisikom, odnosno odvija se u potpuno suhoj atmosferi. Proizvodi koji nastaju kao rezultat pirolize mogu biti čvrste tvari, tekućine i plinovi, a odgovaraju proizvodima kao što su ugalj ili drveni ugalj, katran i na kraju dobro poznati plinoviti produkti ili para drvenog uglja. Ovaj proces se može odvijati samostalno u prirodi ili zajedno tokom sagorevanja ili gasifikacije. Više o samom procesu možete pročitati ovdje.

Umjesto čistog plina, za europsko tržište bila bi dostupna dva visokokvalitetna proizvoda za koje bi se saudijska vlada željela specijalizirati kako bi ostvarila dugoročne ciljeve potpune dekarbonizacije do 2060. godine.

Prema “Viziji 2030”, planu pretvorbe princa Salmana, samo do 2030. godine bit će izgrađeni fotonaponski sustavi snage 40 gigavata, od toga solarne elektrane snage 2,7 gigavata.

Osim toga, istočnosredozemni bazen dobro je poznat po svojim bogatim morskim slanim pećinama. To je savršeno skladište za sav vodik proizveden u regiji Bliskog istoka i sjeverne Afrike. Također bi savršeno poslužio kao strateška rezerva vodika za cijelu EU.

Transport

Izgledi za budućnost vodikovog gospodarstva su odlučni i puni nade. Međutim, odgovarajuća infrastruktura mora se prilagoditi ili ponovno izgraditi. Vodik je plin i najbolje ga je transportirati cjevovodima. To je najjeftiniji način slanja velikih količina na velike udaljenosti.

Stoga se ne može zaobići projekt EastMed. Privremena iritacija oko toga kako će se projekt nastaviti ne smije potrajati, pogotovo jer je rat u Ukrajini jasno pokazao da novi geostrateški razvoji nastaju gotovo u brzom hodu.

Eastmed kao potencionalni cjevovod za vodik
Eastmed cjevovod

Plinovod TAP koji je već planiran imat će posebnu ulogu u europskoj strategiji vodika, kao što je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen nedavno jasno rekla u Azerbajdžanu. U budućnosti će svi putevi voditi preko Grčke kada je riječ o povezivanju jugoistočnog proizvodnog potencijala za vodik.

Što se događa u prijelaznom razdoblju dok se cjevovodi ne završe? I ovdje će Grčka sa svojom velikom trgovačkom flotom imati središnju ulogu. Stručnjaci se slažu da će u prijelaznoj fazi dok se ne razvije stabilan cjevovodni sistem, amonijak kao produkt vodika i dušika biti najjeftinija opcija za transport novog proizvoda.

Amonijak se relativno lako može formirati iz vodika i ponovno razgraditi bez emitiranja CO2. Ali ono što je još važnije jest da trenutno postoje veliki kupci amonijaka, posebice u hemijskoj industriji, koji su ga prije proizvodili iz prirodnog plina.

Mogli biste ga odmah upotrijebiti i tako odmah zamijeniti velike dijelove fosilnog prirodnog plina. Sada je također na grčkoj pomorskoj strategiji da se brzo prilagodi ovom razvoju.

Ako se sada poduzmu pravi koraci, Grčka će bez sumnje postati jedno od ključnih središta za vodik, ne samo u istočnom Sredozemlju. Saudijska Arabija je tu zemlju proglasila strateškim partnerom. Te je to početna tačka.

To znači da bi se ubrzalo što se tiče dozvola, osim prestiža koji može otvoriti put za financiranje. Odbor je odgovoran za projekte podnesene državnoj agenciji Enterprise Greece.

Proračun iznosi 226,4 milijuna eura, navodi se u priopćenju. Postrojenja koja kombiniraju proizvodnju električne energije iz više izvora ili imaju jedinice za pohranu energije nazivaju se hibridne elektrane.

Status vodeće investicije od iznimne važnosti dodijeljen je za promicanje zelenog gospodarstva, inovacija, uštede energije, dekarbonizacije, smanjenja ekološkog otiska i postupnog ukidanja plina i nafte, rekli su dužnosnici te istaknuli ulogu takvih projekata u rješavanju energetske krize.

Vodik je potencionalno “zeleno” gorivo budućnosti:

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.