solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

HEP potpisao ugovor za gradnju svoje najveće solarne elektrane snage 10 MW

Solarna elektrana by EMT SOLAR
Solarna elektrana by EMT SOLAR
Sadržaj

Hrvatska elektroprivreda potpisala je ugovor o instaliranju solarne elektrane Dugopolje, instalirane snage 13,54 MW i priključne 10 MW.  Ugovor o projektovanju i gradnji su potpisali HEP Proizvodnja i Končar – Inženjering, a vrijedan je 11,1 milion eura. Očekivana godišnja proizvodnja solarne elektrane je 17,2 miliona kilovat-sati i biće dovoljna za snabdijevanje oko 6.000 domaćinstava. Elektrana će se sastojati od 24.624 solarna panela, a rok za izvođenje radova je 18 mjeseci.

Solarna elektrana Dugopolje biće 12 solarno postrojenje u vlasništvu Hrvatske elektroprivrede  i ujedno najveće za dobijanje električne energije iz solara. Trenutno je najveća solarna elektrana HEP-a Donja Dubrava snage 9,9 MW.

Frane Barbarić, predsjednik Uprave HEP-a, je podsjetio da nastavljaju saradnju sa Končarom u izgradnji solarnih elektrana (SE). Dvije kompanije zajedno su izgradile elektranu Vis, uz koju je instalirana i baterija, zatim Donju Dubravu (9,9 MW), koja je od maja na mreži, a u toku je i gradnja solarne elektrane Črnkovci u Slavoniji.

U proteklih pet godina, kako je podsjetio Barbarić, HEP je u pogon pustio proizvodna postrojenja ukupne snage oko 90 MW. Kada je riječ samo o solaru, kompanija ima elektrane na zemlji snage oko 30 MW.

Pri završetku je značajan projekt izgradnje kogeneracijske elektrane EL-TO Zagreb, a u izgradnji ili fazi izbora izvođača radova je još devet projekata ukupne snage 120 MW, izjavio je Barbarić.

Kompanija Končar je do sada izgradila solarne elektrane snage 30 MW. Prema riječima Gordana Kolaka, predsjednika Uprave Končara, ova kompanija je još 2012. godine napravila tehnološki iskorak razvojem vjetroagregata i izgradnjom vlastite vjetroelektrane, s ukupnom instalisanom snagom od 20 MW.

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.