solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Hidrogen (H2) s afričkog kontinenta doprinosi razvoju solar industrije u Europi

Dolina hidrogena Sjeverni Jadran
Table of Contents

Afrika bi mogla igrati veliku ulogu u ambicijama EU, izjavio je Frans Timmermans, potpredsjednik Europske komisije zadužen za Europski zeleni dogovor i klimatsku akciju.

Zeleni hidrogen - Afrika
Afrika bi mogla odigrati veliku ulogu u ambicijama Europske Unije

Namjera Europske Unije da dekarbonizira industriju u skladu sa klimatskim ciljevima zavisiti će od energije iz zelenog hidrogena. Europi nedostaje prostora i osunčanosti da bi proizvela dovoljno za svoje potrebe, pa bi Afrika mogla značajno doprinijeti snadbijevanju hidrogenom.

Europa će biti primorana da uveze velike količine hidrogena iz zemalja na jugu kako bi napustila fosilna goriva i gradila ekonomiju na energiji iz hidrogena. Timmermans je naglasio da afrički kontinent ima najbolje potencijale za obnovljivu energiju, a da je u kombinaciji s relativno niskom potrošnjom budućnost Afrike u zelenoj energiji.

Timmermans je poručio i da bi proširivanjem kapaciteta za obnovljivu energiju, Afrika mogla utrostručiti profit. Navedeno bi koristilo stanovništvu zbog decentralizovane prirode ovih izvora energije, a time bi se domaćinstva u Africi lakše povezivala na mrežu.

Proizvodnja hidrogena mogla bi omogućiti diverzifikaciju Afrike. Cijeli kontinent bi mogao da se preusmjeri ka proizvodnji zelenog hidrogena, iz izvoza sirovina. Afrička privreda bi s proizvodnjom hidrogena mogla da razvije proizvodnju zelenog čelika i zelenog đubriva, sektore s većom dodatnom vrijednošću.

Ambicije Europske Unije

Plavi hidrogen koji se proizvodi od prirodnog gasa uz zarobljavanje i skladištenje emisija ugljen-dioksida najzastupljeniji je u Europi, ali udio zelenog hidrogena bi do 2030.godine trebao zauzeti polovinu potrošnje. Sa jeftinijom električnom energijom iz obnovljivih izvora energije, zeleni hidrogen bi se mogao proizvoditi po konkurentskim cijenama.

Prema podacima IEA iz 2021. godine, globalni prosječni troškovi proizvodnje hidrogena iz fosilnih goriva iznosili su od 1,00 do 2,70 EURA po kilogramu, odnosno od 30,00 do 71,00 EURA po MWh. Cijena varira u zavisnosti od troškova i od proizvedenog ugljen-dioksida.

IEA očekuje da će do 2030. godine, cijena proizvodnje zelenog hidrogena pasti oko 30 posto uslijed povećanja kapaciteta za energiju iz obnovljivih izvora.

Ukoliko se uloži dovoljno finansijskih sredstava u Afriku, ovaj kontinent bi mogao ispuniti cilj smanjenja neto emisije prije planiranog datuma. Afrika predstavlja pogodno područje za privredu zasnovanu na zelenom hidrogenu zbog dostupnosti zemljišta, izvora vode, proizvodnje energije iz obnovljivih izvora što joj omogućava da se dobro pozicionira u međunarodnoj trgovini hidrogenom.   

Zeleni hidrogen
Afrika predstavlja pogodno područje za privredu

Bez Afrike, njenih energetskih i prostornih potencijala, prije svega energije sunca i vjetra Sjeverne Afrike i južnog Sredozemlja, nema nove Zelene Europske Unije. EU politika planira koristiti energiju sunca i vjetra Sjeverne Afrike za proizvodnju zelene električne energije kojom bi se proizvodio zeleni hidrogen dobiven iz obnovljivih izvora energije.

DII DESERT ENERGY studija

Sjeverna Afrika ima tendenciju da postane ključno izvorište zelene energije. Od početka razvoja europske zelene politike bilo je nedvojbeno jasno da Europa ne raspolaže dovoljnim izvorima energije sunca i vjetra. Na namjeru korištenja područja Sjeverne Afrike i Bliskog Istoka za potrebe proizvodnje zelenog hidrogena iz vode jasno ukazuje studija “Dii Desert Energy” pod nazivom “A North Africa-Europe Hydrogen Manifesto”.  

U navedenoj studiji se navodi: “Resursi u Sjevernoj Africi su ogromni. Samo osam posto pustinje Sahara prekrivene solarnim pločama potrebno je za proizvodnju 155.000TWh, ukupne količine energije potrebne cijelom svijetu. Pustinja Sahara predstavlja najsunčanije područje u cijelom svijetu, tokom cijele godine. Riječ je o velikoj površini (više od 3 miliona m2) koje u prosjeku prima 3.600 sunčanih sati godišnje, a na nekim područjima i do 4.000 sunčanih sati. Znači da razina dozračene sunčeve energije dostiže 2.500 do 300kWh po m2).

Energetska vrijednost Sjeverne Afrike i cijele regije MENA, kao i subsaharske Afrike, podignuta je na veći nivo. Postaje teško oboriva činjenica da je demokratizacija tih prostora bila priprema za veliki plan njihovog pretvaranja u devastirani okoliš s ciljem proizvodnje zelene energije za Europu.

Problem je i u tome što krajolik i prostranstva afričkog Sredozemlja i Sahara nisu prirodne i kulturološke vrijednosti samo tamnošnjih naroda nego cijelog svijeta.

Zeleni hidrogen - Afrika
Energetska vrijednost Afrike u porastu!

Portal solarno.net prati najnovije vijesti iz svijeta solarne industrije. Budi u toku!

Slični Članci
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

Solarni Oktobar

Rekordno niske cijene solarne opreme

Klikom na dugme otvorit ce se ponuda

Solarni Oktobar

Rekordno niske cijene solarne opreme

Klikom na dugme otvorit ce se ponuda

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.