solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Hoće li i BH uvoznici morati vraćati Longi panele?

Sadržaj

Spor oko patenta između proizvođača fotonaponskih modula datira još od marta 2019. kada je Hanwha Q-Cells je podnijela tužbu za kršenje patenta u Njemačkoj i Sjedinjenim Državama, a nedugo zatim i u Australiji, protiv Longija, REC-a i trećeg optuženog, Jinko Solar-a.

Prema navodima kompanije, ova tri konkurenta su nezakonito koristila njenu patentiranu tehnologiju u svojim proizvodima. U junu 2020. godine, Regionalni sud u Dizeldorfu prvostepeno je presudio u korist Hanwha Q-Cells-a. REC i Longi Solar su uložili žalbu na odluku. Po mišljenju Hanwha Q-Cells-a, Longi Solar i REC, naknadno, nisu poduzeli dovoljne mjere da ispoštuju obavezu povlačenja koju je naložio sud, zbog čega je Hanwha zatražila novčanu kaznu.

Longi i REC moraju zahtijevati od svojih regionalnih uvoznika da vrate proizvode

„Sud je u svojoj odluci naglasio da dužnik obaveze povlačenja – i Longi i REC – moraju da podnose zahtjeve svojim komercijalnim kupcima da dobrovoljno vrate proizvod koji krši autorska prava,” nastavlja Hanwha Q Cels. „Ako Longi ili REC, u svojim zahtjevima za povlačenje, impliciraju da je poštivanje zahtjeva za povlačenje po diskreciji kupca, dužnici moraju jasno obavijestiti svoje kupce za obavezu opoziva.”

Sudije su takođe odlučile da Longi Solar i REC moraju da dostave kopije svih poslatih pisama, ili spisak primalaca, Hanwha Q-Cells-u kako bi potvrdili usklađenost sa obavezom opoziva.

U obavezi i uvoznici iz svih evropskih zemalja koji su kupovali u Njemačkoj i Holandiji

Patentni spor između proizvođača je u međuvremenu stigao i do Holandije. Prema informacijama Hanwha Q-Cells-a, tamošnji sud je naložio Longi Netherlands Trading da se suzdrži od bilo kakve aktivnosti koja predstavlja kršenje patenta u zemljama u kojima je Hanwha Solutions Corporation registrovani nosilac patenta. Taj pravni spor, kojim Hanwha Q-Cells želi spriječiti distribuciju solarnih modula kojima se krše patenti u evropskim trećim zemljama, buja od ljeta 2021. Tada je sud u Roterdamu naložio zapljenu isporuka Longi solarnih modula. Prema navodima ovog kineskog proizvođača panela, ta zapljena je ubrzo nakon toga ukinuta. Neki od BiH uvoznika su nakon toga obavješteni da narudžbe mogu biti isporučene samo direktno iz Kine.

Prema tumačima presude u Holandiji, Longi je dužan obavijestiti i bosanskohercegovačke distributere koji su preko Longi predstavništva u Roterdamu uvezli njegove panele da vrate navedene proizvode. Do sada se u Bosni i Hercegovini nekoliko trgovaca predstavilo kao ovlašteni distributer Longi solarnih panela.

Tags

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.