solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Hoće li struja u Federaciji BiH poskupiti za čak 120 posto?

solarne elektrane u bih
Sadržaj

Današnji nastavak razgovora između poslodavaca, Vlade i JP EP BiH zbog najavljenog poskupljenja cijene električne energije okončan je bez konačnog dogovora.

“Sve tri strane na razgovoru su bile konstruktivne, predlagale su da dođe do kompromisa. Deset prvih kupaca troši 70 posto od ukupne količine” – kazao je ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić – “Razmotrit ćemo i naknadu za CO2 jer je EP BiH već ušla u taj sistem. Od sljedeće godine trebala bi se i ona plaćati i ona će se povećavati za pet posto svake godine.”

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović istakao je da privrednici očekuje da se udar smanji kako ne bi došlo do negativnih efekata.

“Sve što je u okvirima poskupljenja koje privreda može podnijeti to je u redu, jer imate kompanija koje će moći izdržati 20 do 30 posto, a nekima je puno i ako struja poskupi i za tri do četiri posto. Vlada FBiH će morati da napravi presjek i da analizira stanje. Nadam se da ćemo u naredne dvije sedmice doći do optimalnog rješenja”, kazao je Smailbegović.

Istaknuto je da se ne smije ugroziti postojanje elektroprivreda, ali da treba pomoći kompanijama koje većinom troše električnu energiju za rad.

Najave Elektroprivrede BiH bi mogle izazvati domino-efekat. Naime, više cijene električne energije bi rezultirale drastičnim povećanjem cijena robe i usluga na tržištu.

Udruženje poslodavaca FBiH neće odustati od svoga stava da maksimalno povećanje cijena električne energije ne smije biti više od jednocifrenog broja.


Tags

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.