solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Hoće li Sunce do 2035. godine postati glavni izvor napajanja energijom?

Busovača - solarna elektrana by EMT SOLAR
Table of Contents

Proizvodnja električne iz sunčeve energije je sve popularnija. Solarni paneli se postavljaju na krovove i fasade objekata, na zemlju, iznad poljoprivrednih usjeva, na površinu jezera i rezervoara vode. Sada istraživači idu i korak dalje. Tvrde da je uz pomoć satelita i mikrovalova iz svemira moguće osigurati dovoljno energije za cijeli svijet. Smatraju da se oko Zemljine orbite stvara sto puta više sunčeve energije nego što se predviđa da ćemo potrošiti u sljedećih 30 godina.

Kako prenosi BBC, istraživači razvijaju procese kojima će sunčevu energiju iz svemira pomoću mikrovalova slati na Zemlju. Projektom pod nazivom Cassiopeia planira se putem vrlo velikih satelita u Zemljinoj orbiti prikupljati sunčeva energija, koju bi sateliti slali direktno na Zemlju. Prema procjenama, smatra se da bi ovaj projekt mogao osigurati električnu energiju za potrebe cijelog svijeta, već do 2035. godine. Naime, istraživači tvrde da uzak pojas oko Zemljine orbite prima 100 puta više sunčeve energije u jednoj godini nego što se predviđa da će cijelo čovječanstvo potrošiti do 2050. godine. Drugi važan razlog je što se sunčeva energija, može puno učinkovitije sakupljati u svemiru jer nema ni noći ni oblaka.

Ova ideja postoji već više od 50 godina, ali ju je bilo preteško i preskupo provesti. Međutim, nagli pad troškova lansiranja i napredak u robotskoj konstrukciji u svemiru, utjecali su na to da ovaj projekat zaživi više no ikada ranije.

Ali i bez korištenja energije iz svemira, brojne zemlje se već sada oslanjaju na sunce, vodu i vjetar, kao izvore energije, a neke su već u potpunosti energiju dobijenu iz fosilnih goriva zamijenile onom dobijenom iz obnovljivih izvora. Među njima je i Island. Iako nema veliku količinu sunčanih sati, kao recimo Bosna i Hercegovina, domaćinstva iskorištavaju 100% obnovljivu energiju. Uz Island postoji još šest zemalja koje se približavaju stopostotnom iskorištavanju zelene energije, a to su Paragvaj (100%), Kostarika (99%), Norveška (98,5%), Austrija (80%), Brazil (75%) i Danska (69,4%).

Historija razvoja solarnih panela

U posljednjih nekoliko desetljeća tehnologija solarnih panela znatno je napredovala i postala je dostupna za široku primjenu. To je važno posebno sada, kada se svijet suočava sa ozbiljnim energetskim izazovima. Međutim, ideja o korištenju sunčeve energije nije nova.

Interesovanje za Sunce i iskorištavanje slobodne energije datira još iz početka šesnaestog vijeka. Veliki naučnik Leonardo da Vinci uradio je skicu koncentrisanog kolektora sa centralnim resiverom svjetlosti koji bi pratio kretanje Sunca. Potom je škotski ministar Dr Robert Stirling izumio pumpu za vodu napajanu preko solarne energije. Mnogi solarni kolektori sa velikim kružnim koncentratorom svjetlosti ili ogledalima danas koriste upravo ovaj njegov princip.

Razvoj solarnih ćelija počinje 1839. godine istraživanjima francuskog fizičara Henri Becquerel-a, dok se prvom originalnom solarnom ćelijom smatra ona izrađena 1883. godine. Izgradio ju je  Charles Fritts od selena kao poluprovodnika s vrlo tankim slojem zlata. Ova rana solarna ćelija imala je efikasnost pretvaranja energije manju od 1%. Nakon toga, krajem 19. stoljeća objavljeno je nekoliko patenata pod naslovom ”Solar cell”. Interesantno je da je prvu solarnu mašinu osmislio Nikola Tesla 1901. godine. Potom je NASA  još 1950. prva usvojila solarnu tehnologiju na satelitu Vanguard, koji je do danas ostao najstariji satelit u orbiti.

Solarna je energija, dakle, postala jedna od ključnih tema kad se govori o budućnosti čovječanstva. Ona smanjuje emisije štetnih plinova i potiče razvoj tehnologije koja može transformirati način na koji živimo i radimo. A najbolje je to što sunčeva energija ne može nestati te nam sunce pruža mnoge mogućnosti, koje samo trebamo znati pametno iskoristiti! 

Kompanija EMT SOLAR svojim klijentima na jednom mjestu nudi sve što je potrebno za gradnju solarne elektrane uz garanciju 25 godina na postavljene solarne panele. Javiti se možete putem email adrese info@solarno.net ili popunjavanjem pristupne ankete koja se nalazi na ovom linku.

Slični Članci
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

Solarni Oktobar

Rekordno niske cijene solarne opreme

Klikom na dugme otvorit ce se ponuda

Solarni Oktobar

Rekordno niske cijene solarne opreme

Klikom na dugme otvorit ce se ponuda

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.