solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Iberdrola počinje gradnju druge najveće FNE u Evropi

Sadržaj

Španska Iberdrola nastavlja voditi u razvoju projekata iz obnovljivih izvora, započinjući postupak za projekat na FNE Otero koji će, s instaliranom snagom od 505 MW, postati najveća fotonaponska elektrana u Castilla y León i druga po veličini u Evropi, nakon puštanja u rad FNE Núñez de Balboa (500 MW) i projekta Francisco Pizarro (590 MW), koji je na početku faze izvođenja, koji je takođe razvila kompanija u Extremaduri.

Fotonaponska elektrana Otero biće izgrađena u provinciji Segovia, i predstavlja investiciju od gotovo 220 miliona eura.

Njegova izgradnja će imati koristi od značajne lokalne komponente, kako od industrijskih dobavljača, tako i od angažmana i do 1.100 radnika. Za ovaj razvoj, kompanija je grupirala parcele koje pripadaju čak 150 lokalnih vlasnika, koji će također imati koristi od projekta.

Jednom kad pogon počne proizvoditi davaće dovoljno čiste energije za opskrbu stanovništva ekvivalentom od 290.000 domaćinstava.

Iberdrola će u narednim godinama razvijati više od 2.400 MW u regiji u obnovljivim projektima – vjetru i fotonaponskim sistemima – za koje će dodijeliti investicije veće od 2 milijarde eura. Ova količina resursa potaknut će industrijski sektor i stvoriti 24.000 radnih mjesta, prema procjenama Nacionalnog integriranog energetskog i klimatskog plana (PNIEC).

Zelene investicije za promociju oporavka ekonomije i zapošljavanja

Iberdrola je uvjerena da energetska tranzicija može djelovati kao ključni vektor u transformaciji industrijskog tkiva i zelenom oporavku ekonomije i zapošljavanja. Imajući ovo na umu, Iberdrola je pokrenula historijski program ulaganja vrijedan 75 milijardi eura za razdoblje 2020.-2025., s ciljem udvostručenja svojih obnovljivih kapaciteta i iskorištavanja prilika koje pruža energetska revolucija s kojima se suočavaju glavne svjetske ekonomije.

Nakon 20 godina promicanja energetske tranzicije u Španiji, Iberdrola prednjači u obnovljivoj energiji u zemlji, s instaliranim obnovljivim kapacitetom koji premašuje 16.700 MW u septembru 2020.

Tags

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.