14 C
Sarajevo
Ponedjeljak, Mart 27, 2023

Ima li zeleni hidrogen budućnost u BiH? (2023.)

Najčitanije

Zeleni hidrogen u BiH: mnogo priče bez jasne vizije

Zeleni hidrogen je tehnologija koju Evropska unija vidi kao energent nove generacije što će revolucionarno promijeniti koncept održivog razvoja i globalno doprinijeti brzoj energetskoj tranziciji u pravcu karbonski neutralne ekonomije.

No, cijela priča o zelenom hidrogenu, koji se posmatra kao strateška alternativa tehnologijama baziranim na fosilnim gorivima i buduća garancija energetske nezavisnosti Evrope, pored pojedinačnih projekata aktuelnih u nekoliko evropskih zemalja, još je u povojima. U zemljama članicama EU, a pogotovo u BiH.

Zeleni hidrogen – gorivo sadašnjosti

Europska unija želi postati najveći proizvođač hidrogena iz obnovljivih izvora energije, kao i vodeći proizvođač tehnologija povezanih korištenjem hidrogena koji bi u budućnosti trebao zamijeniti dobar dio fosilnih goriva.

Visoko pozicioniran u strateškim dokumentima Evropske unije, razvoj tehnologija hidrogena proizvedenog iz obnovljivih izvora u budućnosti se vidi kao glavni pokretač razvoja, ali pred Evropom je još mnogo posla ukoliko želi energetski i karbonski neovisnu budućnost, baziranu na energentu nove generacije.

Na ovo je jučer u Sarajevu ukazao i britanski ambasador u Bosni i Hercegovini, Julian Reilly, tokom  Konferencije „Zeleni hidrogen, razvojna šansa za bh. privredu“, održane u organizaciji konsultantske kuće nLogic Advisory Sarajevo, u saradnji sa Britanskom ambasadom u BiH. Predstavnici privrednog sektora, nauke i institucija vlasti razgovarali su tom prilikom o trenutnoj poziciji ovog energenta u svjetskim tokovima energetske tranzicije i prilikama za razvoj.

“Zeleni hidrogen novi je koncept ne samo u BiH, već i u mnogim drugim zemljama Evropske unije. Velika Britanija se na putu dostizanja karbonske neutralnosti i energetske nezavisnosti oslanja na zelenu energiju, ali i zeleni hidrogen kao glavnog pokretača promjena. Velika Britanija će na sve načine pomoći BiH u procesu sticanja vlastite energetske nezavisnosti i razvoja u pravcu stvaranja dobrog i pozitivnog okruženja. Zeleni hidrogen nije gorivo budućnosti nego sadašnjosti,“ istakao je Reilly.

Zaključeno je da će masovna proizvodnja zelenog hidrogena, koji se u praksi pokazao kao izvanredan energent sa širokim spektrom primjene u cijelom lancu vrijednosti obnovljivih izvora energije, značajno ubrzati energetsku tranziciju u Evropi.

Prof. dr Ankica Kovač sa Fakulteta strojarstva i brodogradnje Univerziteta u Zagrebu, ukazala je da su tehnologije zelenog hidrogena još izrazito skupe, ali da su državama našeg regiona na raspolaganju „milijarde eura u EU fondovima namijenjene proizvodnji i korištenju zelenog hidrogena“.

Zeleni hidrogen u BiH: kasnimo li da iskoristimo šanse?
Zeleni hidrogen u BiH: kasnimo li da iskoristimo šanse?

„BiH može naći svoj interes u Dolini vodika Sjeverni Jadran, asocijaciji koju su osnovale italijanska regija Furlanija-Julijska krajina, Slovenija i Hrvatska s ciljem razvoja projekata zelenog hidrogena u srednjoj i istočnoj Europi, a takođe prilagoditi hrvatsku nacionalnu strategiju za zeleni hidrogen vlastitim mogućnostima i interesima“, istakla je Kovač, napominjući da je Hrvatska u rekordno kratkom roku izradila i usvojila ovaj značajan razvojni dokument, usklađen sa Strategijom za hidrogen Evropske unije.  

„Iznimno je važno da Bosna i Hercegovina što prije pristupi izradi strategije za hidrogen, ključnog oslonca za ekonomski razvoj u pravcu energetske neovisnosti i tranzicije na čistu energiju koje je trasirala Evropska unija“, ukazala je Kovač.  

Zeleni hidrogen – šansa za BiH?

„Bosna i Hercegovina kasni u mnogim procesima, pa tako i u pripremama za koncept zelenog hidrogena, ali to ne mora biti nužno loše, s obzirom da i u ovom slučaju možemo izbjeći greške zemalja koje su sa implementacijom evropskih propisa o ovom energentu otišle mnogo dalje“, kazao je tokom panel diskusije prof. dr Azrudin Husika, profesor na Mašinskom fakultetu u Sarajevu.

Ipak, mišljenja je Husika, postojeći dokumenti poput nedavno finaliziranog i dostavljenog Plana prilagođavanja na klimatske promjene, dovoljno su dobar osnov za planiranje dugoročnog razvoja tehnologija zelenog hidrogena u BiH.

Privatni sektor, zaključeno je tokom ove konferencije, spremno će ući u tokove razvoja tehnologija zelenog hidrogena onda kada sve strategorije i planovi budu na svom mjestu.

Za sada, tehnologije sa zelenim hidrogenom, kao i uvezivanje sa tržištem ovog energenta, u Bosni i Hercegovini su na čekanju. Prema statističkom energetskom bilansu za Bosnu i Hercegovinu razvoj tehnologija zelenog hidrogena planira se za period nakon 2030. godine. Do tada Evropska unija očekuje da će dostići gotovo potpunu dekarbonizaciju.

Sudeći prema raspoloženju sudionika ove konferencije, akademska zajednica i privredni sektor u BiH spremni su da se upuste u projekte koji bi započeli ove procese. Ipak, stvarna situacija u BiH je takva da susreti kojima je cilj da ohrabre nove vizije i predlože stvarna rješenja ostaju samo bilješka o deklarativnoj spremnosti da krenemo u bolju budućnost.

Zeleni hidrogen u projekcijama privrednog sektora u BiH

Privredni sektor u BiH polako se uvodi u koncept tehnologija zelenog hidrogena. Kompanija EMT SOLAR d.o.o. Sarajevo mogla bi postati pionir razvoja hidrogenskih tehnologija pomoću kojih će i BiH ući u procese energetske tranzicije Evrope, oslonjene na energent budućnosti.

Direktor, Ekrem Mušić, najavio je da će već tokom 2023. EMT SOLAR izgraditi jedno postrojenje za proizvodnju zelenog hidrogena iz solarne elektrane koje će zelenom energijom snabdijevati poslovne prostore ove kompanije.

Ujedno, hidrogenska ekonomija je među ključnim razvojnim pravacima jednog od vodećih brendova u solarnoj industriji, kompanije Sungrow.

Kako se ekonomija zelenog hidrogena razvija globalno, tako će i najbolja rješenja za proizvodnju i skladištenje ovog energenta kojim se žele zamijeniti fosilna goriva i sirovine u sektorima koje nije lako dekarbonizovati, sa Sungrowom stići i u Bosnu i Hercegovinu, s obzirom da je regionalni distributer solarne opreme Sungrowa sarajevska kompanija EMT SOLAR, koja i sama razvija inovativna rješenja u svijetu solara i zelenog hidrogena.

Sve novosti u ovoj oblasti pratite na Portalu Solarno.net.

- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Najnovije

BA