solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Ina počinje proizvoditi zeleni hidrogen

Ina počinje proizvoditi zeleni hidrogen
Table of Contents

Zeleni hidrogen – energent nove generacije i u Bosni i Hercegovini

Hrvatska Ina, za sada još u tišini, planira projekat izgradnje postrojenja za proizvodnju zelenog hidrogena sa dvije fotonaponske elektrane, na lokaciji Kostrene.

Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja nacionalna naftna kompanija uputila je zahtjev za potrebu ocjene utjecaja na okoliš ovog projekta, o čemu će se u narednim sedmicama moći očitovati lokalna zajednica i svi zainteresovani.

Kako pišu hrvatski mediji, u elaboratu se među brojnim detaljima projekta ne navodi se i njegova vrijednost, koju je za sada nemoguće odrediti, a iz Ine saznaju da je riječ o projektu vrijednom nekoliko stotina miliona kuna.

U prijedlogu koji je stavljen u proceduru, projekt predviđa izgradnju 10 MW elektrolizatora za proizvodnju obnovljivog, zelenog hidrogena, i to oko 4,5 tona na dan, odnosno 1500 godišnje. Zeleni hidrogen će biti namijenjen saobraćajnom sektoru Hrvatske i za vlastitu potrošnju u Ininoj rafineriji.

Postrojenje za proizvodnju hidrogena imaće pogonsku halu elektrolizatora, zgradu transformatora, kompresornicu hidrogena, čeličnu konstrukciju i manipulativnu platformu, te među ostalim skladišni prostor, kontejnere za operatera i ukrcajno mjesto za kontejnere.

Zeleni hidrogen će se prema projektu skladištiti u ISO kontejnerima na ukupno 2000 četvornih metara površine, a osim postrojenja za proizvodnju vodika predviđena je i izgradnja cjevovoda u dužini od 1800 metara, koji bi se spojio s cjevovodom postojećeg postrojenja za proizvodnju hidrogena u rafineriji.

U planu je i gradnja dvije solarne elektrane za potrebe rada elektrolizatora, obuhvata 0,97 ha i 0,75 ha, te instalirane snage 8, odnosno 4,8 MWp. U riječkoj rafineriji hidrogen se već proizvodi iz prirodnog plina za potrebe proizvodnje naftnih derivata, ali se on, s obzirom na način proizvodnje, smatra “sivim” hidrogenom.

No, zeleni ili čisti, kako ga nazivaju, dakle, hidrogen proizveden elektrolizom vode korištenjem 100 posto obnovljivih izvora energije i koji je bez popratnih štetnih emisija, postao je izazov i prilika, posebno u uslovima ubrzane tranzicije na obnovljive izvore energije.

Iz uprave Ine kazali su da se na razradi ove ideje radi još od 2018. godine.

“Ina neprestano prati nove tehnologije i razvija projekte s ciljem transformacije poslovanja, održivosti, smanjenjem emisija CO2 i povećanjem energetske učinkovitosti. U tom kontekstu na lokaciji Rafinerije nafte Rijeka kompanija razmatra izgradnju 10 MW elektrolizatora za proizvodnju obnovljivog hidrogena koji uključuje i solarnu elektranu.

Takav zeleni hidrogen primarno bi se upotrebljavao na dva načina. Za potrebe dekarbonizacije rafinerije, jer sada rafinerija u proizvodnji upotrebljava velike količine hidrogena iz fosilnih goriva, te za potrebe transportnog sektora, na primjer autobusa na hidrogen, čime bi Ina postala prvi proizvođač “zelenog” hidrogena na komercijalnom nivou u Republici Hrvatskoj”, poručuju iz Ine.

Projekat koji Ina planira značajan je i u kontekstu Doline hidrogena Sjeverni Jadran, projekta koji uključuje Hrvatsku, Italiju i Sloveniju. Dolina hidrogena, kako je to predstavio premijer Andrej Plenković na samitu Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama u Šarm El Šeiku, predviđa sudjelovanje 34 subjekta i proizvodnju do pet hiljada tona hidrogena godišnje.

Nakon procjene uticaja na okoliš, Inin projekt proizvodnje hidrogena mora dobiti i odobrenje kompanije, ishoditi potrebne dozvole, utvrditi detaljan hodogram, odabrati izvođače i ugovoriti poslove gradnje.

S realizacijom se, kažu u Ini, može se započeti i prije završetka projekta unapređenja Rafinerije nafte Rijeka. Završetak radova očekuju u roku od tri godine, iako ti rokovi u velikoj mjeri ovise o okolnostima na evropskom i svjetskom tržištu, odnosno o dostupnosti potrebne tehnologije uz pomoć koje će se zeleni hidrogen proizvoditi.

Prednosti hidrogenske ekonomije sve se više prepoznaju u zemljama regiona. Zahvaljujući između ostalog prisustvu najvećeg svjetskog proizvođača invertera u svijetu, kompanije Sungrow, koja razvija sisteme za proizvodnju hidrogena iz obnovljivih izvora, partner Sungrow-a, firma EMT SOLAR uvodi nove trendove u energetici i održivom razvoju i na domaći teren.

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

Solarni Oktobar

Rekordno niske cijene solarne opreme

Klikom na dugme otvorit ce se ponuda

Solarni Oktobar

Rekordno niske cijene solarne opreme

Klikom na dugme otvorit ce se ponuda

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.