Zeleni hidrogen – energent nove generacije i u Bosni i Hercegovini

Hrvatska Ina, za sada još u tišini, planira projekat izgradnje postrojenja za proizvodnju zelenog hidrogena sa dvije fotonaponske elektrane, na lokaciji Kostrene.

Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja nacionalna naftna kompanija uputila je zahtjev za potrebu ocjene utjecaja na okoliš ovog projekta, o čemu će se u narednim sedmicama moći očitovati lokalna zajednica i svi zainteresovani.

Kako pišu hrvatski mediji, u elaboratu se među brojnim detaljima projekta ne navodi se i njegova vrijednost, koju je za sada nemoguće odrediti, a iz Ine saznaju da je riječ o projektu vrijednom nekoliko stotina miliona kuna.

U prijedlogu koji je stavljen u proceduru, projekt predviđa izgradnju 10 MW elektrolizatora za proizvodnju obnovljivog, zelenog hidrogena, i to oko 4,5 tona na dan, odnosno 1500 godišnje. Zeleni hidrogen će biti namijenjen saobraćajnom sektoru Hrvatske i za vlastitu potrošnju u Ininoj rafineriji.

EMT SOLAR

Postrojenje za proizvodnju hidrogena imaće pogonsku halu elektrolizatora, zgradu transformatora, kompresornicu hidrogena, čeličnu konstrukciju i manipulativnu platformu, te među ostalim skladišni prostor, kontejnere za operatera i ukrcajno mjesto za kontejnere.

Zeleni hidrogen će se prema projektu skladištiti u ISO kontejnerima na ukupno 2000 četvornih metara površine, a osim postrojenja za proizvodnju vodika predviđena je i izgradnja cjevovoda u dužini od 1800 metara, koji bi se spojio s cjevovodom postojećeg postrojenja za proizvodnju hidrogena u rafineriji.

U planu je i gradnja dvije solarne elektrane za potrebe rada elektrolizatora, obuhvata 0,97 ha i 0,75 ha, te instalirane snage 8, odnosno 4,8 MWp. U riječkoj rafineriji hidrogen se već proizvodi iz prirodnog plina za potrebe proizvodnje naftnih derivata, ali se on, s obzirom na način proizvodnje, smatra “sivim” hidrogenom.

No, zeleni ili čisti, kako ga nazivaju, dakle, hidrogen proizveden elektrolizom vode korištenjem 100 posto obnovljivih izvora energije i koji je bez popratnih štetnih emisija, postao je izazov i prilika, posebno u uslovima ubrzane tranzicije na obnovljive izvore energije.

Iz uprave Ine kazali su da se na razradi ove ideje radi još od 2018. godine.

“Ina neprestano prati nove tehnologije i razvija projekte s ciljem transformacije poslovanja, održivosti, smanjenjem emisija CO2 i povećanjem energetske učinkovitosti. U tom kontekstu na lokaciji Rafinerije nafte Rijeka kompanija razmatra izgradnju 10 MW elektrolizatora za proizvodnju obnovljivog hidrogena koji uključuje i solarnu elektranu.

Takav zeleni hidrogen primarno bi se upotrebljavao na dva načina. Za potrebe dekarbonizacije rafinerije, jer sada rafinerija u proizvodnji upotrebljava velike količine hidrogena iz fosilnih goriva, te za potrebe transportnog sektora, na primjer autobusa na hidrogen, čime bi Ina postala prvi proizvođač “zelenog” hidrogena na komercijalnom nivou u Republici Hrvatskoj”, poručuju iz Ine.

Projekat koji Ina planira značajan je i u kontekstu Doline hidrogena Sjeverni Jadran, projekta koji uključuje Hrvatsku, Italiju i Sloveniju. Dolina hidrogena, kako je to predstavio premijer Andrej Plenković na samitu Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama u Šarm El Šeiku, predviđa sudjelovanje 34 subjekta i proizvodnju do pet hiljada tona hidrogena godišnje.

Nakon procjene uticaja na okoliš, Inin projekt proizvodnje hidrogena mora dobiti i odobrenje kompanije, ishoditi potrebne dozvole, utvrditi detaljan hodogram, odabrati izvođače i ugovoriti poslove gradnje.

S realizacijom se, kažu u Ini, može se započeti i prije završetka projekta unapređenja Rafinerije nafte Rijeka. Završetak radova očekuju u roku od tri godine, iako ti rokovi u velikoj mjeri ovise o okolnostima na evropskom i svjetskom tržištu, odnosno o dostupnosti potrebne tehnologije uz pomoć koje će se zeleni hidrogen proizvoditi.

Prednosti hidrogenske ekonomije sve se više prepoznaju u zemljama regiona. Zahvaljujući između ostalog prisustvu najvećeg svjetskog proizvođača invertera u svijetu, kompanije Sungrow, koja razvija sisteme za proizvodnju hidrogena iz obnovljivih izvora, partner Sungrow-a, firma EMT SOLAR uvodi nove trendove u energetici i održivom razvoju i na domaći teren.

marketing

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime