solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Indeks cijena panela u martu 2021

Sadržaj

U posljednjih nekoliko sedmica cijene modula stabilizirale su se na visokom nivou u gotovo svim tehnologijama. Trenutno na tržištu gotovo nema modula nižih od 20 centi po vatu, čak ni za veće projekte. Nove isporuke relevantnih količina iz Azije očekuju se od aprila do juna, ali potom više u sektoru visoke efikasnosti, a time i u području s visokim cijenama. Do sada nije bilo signala ni od jednog proizvođača da će cijene znatno pasti u drugoj polovini godine – upravo suprotno.

Stalno visoki troškovi nabave sirovina i dalje vrše pritisak na proizvođače solarnih modula. Mnogi proizvođači radije se ne bi vezali obvezujućim ponudama kako bi izbjegli ponovni brodolom, kao što je to bio slučaj na početku ove godine, kada su se ugovorne cijene mogle održavati samo bez bilo kakve marže. Isporuke u Europu bile su brzo ograničene i kompanije su se prebacile na unosnija tržišta. Neki igrači sada čekaju da vide domaću potražnju u Kini prije pravljenja rasporeda isporuke i cjenika za Evropu.

U Evropi će biti zanimljivo vidjeti hoće li se trenutna velika potražnja za modulima, koju prvenstveno pokreće njemačko tržište s do 500 megavata mjesečno, primjetno smanjiti nakon prijelaznog razdoblja predviđenog EEG-om do 31. marta 2021.

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.