solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Indeks cijena panela za decembar 2021

indeks cijena panela
cijene panela dec 2021
Sadržaj

Indeks SOLARNO.NET prati cijene solarnih panela na evropskom tržištu. Mjesečni izvještaj se bazira na prosječnoj cijeni solarnih modula u veleprodaji glavnih dobavljača, bez poreza i troškova transporta. Krajnje cijene instalacije u Bosni i Hercegovini su znatno veće jer u kalkulaciju ulazi i cijena (pod)konstrukcije, invertera, kablova i radne snage, a one ukupno iznose 2,5 do 5 puta više od cijene panela, ovisno o vrsti instalacije.

Kraj jedne ere

Kada su u ljeto prošle godine (2021.) lideri Superlige 8 označili kraj dugogodišnje ere pada cijena FN modula, mnogi nisu bili svjesni težine ovih riječi. Već nekoliko sedmica kasnije, usljedila su prva prepucavanja između EU i USA sa jedne strane, te kineskih proizvođača sa druge, pa je sve ubrzo bilo jasno, a neki su ove poteze nazvali početkom “rata solara”. EU sa svojim CBAM, a USA sa Bajdenovim planom, započeli su svojevrsni sukob prvo sa Xinjiang grupom pozivajući se na prisilni rad Ujgura. Najjače udarce primio je prvi na listi, Longi. Kineska vlada je uzvratila ograničenjima i reakcijama prema firmama koje su insistirale na provjeri porijekla materijala ugrađenog u module. Sljedeći potez Zapada je bila plijenidba desetina MW-a upravo Longija a zatim i nekih drugih proizvođača.

Bolni početak povratka proizvodnje na Zapadu

Kineska vlada je odgovorila stavljanjem pod kontrolu izvoza panela, na taj način preuzimajući inicijativu u ovom sukobu.

Ubrzo je svima bilo jasno da je Zapad pucao sebi u koljeno, jer lokalni proizvođači, oslonjeni opet na polufabrikate sa Dalekog Istoka nisu još bili spremni za ovako velike promjene, a veliki komunalni projekti koji su započeti neće moći biti realizovani zbog prekida lanaca isporuke panela. Otežavajuća okolnost je bila i opća situacija sa lancima isporuke, rastućim cijenama transporta i na kraju zamrzavanjem i storniranjem velikih projekata koji su mogli biti stepenice ka uspjehu lokalnim proizvođačima.

Cijena panela će i dalje rasti

indeks cijena panela
cijene panela dec 2021

Nedostatak nedavno vodećeg isporučioca na EU tržištu itekako se osjeti. Dok su se drugi isporučioci jedan za drugim izvlačili sa crne liste vezane za Ujgure, Longi je zapao u probleme sa povredom patentnih prava, a distributerima prijeti povrat isporučenih panela ili preuzimanje odgovornosti za povredu patenta. I da nema ovih problema, opća privredna situacija vodi samo jednom – daljem rastu cijene panela.

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.