solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Indeks cijena panela za novembar 2021

indec cijena panela novembar 2021
Sadržaj

Indeks SOLARNO.NET prati cijene solarnih panela na evropskom tržištu. Mjesečni izvještaj se bazira na prosječnoj cijeni solarnih modula u veleprodaji glavnih dobavljača, bez poreza i troškova transporta. Krajnje cijene instalacije u Bosni i Hercegovini su znatno veće jer u kalkulaciju ulazi i cijena (pod)konstrukcije, invertera, kablova i radne snage, a one ukupno iznose 2,5 do 5 puta više od cijene panela, ovisno o vrsti instalacije.

Kriza COVID-19 i COP26 protiv CO2: rastu cijene panela se ne vidi kraj

Naviknuti na pad cijena panela u zadnjih desetak godina, mnogi instalateri su se iznenadili skokom cijena i kursom koji kroz gotovo čitavu godinu ima tendenciju rasta.

Razloga je mnogo, od onih „prirodnih“ na koje solarna branša ne može uticati, do poslovnih koji su manje ili više vezani za solarne instalacije. Priroda je učinila svoje kroz privremeno oslobađanje evropske ekonomije od stega COVID19, što je ovog ljeta dovelo do naglog povećanja potrošnje i proizvodnje, pa je cijena transporta i glavnih sirovina porasla. Svi se sjećaju prošlogodišnjeg LOCKDOWN-a kada su emisije CO2 naglo opale a gradovi prodisali. Apsurdno, jedna katastrofa je pokazala put za izbjegavanje one druge, mnogo gore – klimatske. Zaključci sa nedavnog samita lidera COP26 su pokazali da je svijet nepovratno krenuo na put dekarbonizacije privrede.

Skalabilnost i tehnološka zrelost solarnih instalacija je svim investitorima, od domaćinstava do komunalnih infrastrukturnih projekata, najjednostavniji izvor zelene energije. Međutim, mnoge insajdere zabrinjava rast cijena sirovina i transporta koje mogu na kraju usporiti, odgoditi pa čak i otkazati planirane investicije u solarne elektrane.

Zabrinutost i kod evropskih proizvođača, hrvatski Solvis odolijeva izazovima

„Kao i ostali malobrojni evropski proizvođači, ove godine smo imali rast cijena sirovina preko 60% te preko 500% skuplji transport od naših provjerenih dobavljača iz Daleke Azije do naše tvornice u Varaždinu. Iako smo firma koja ovu godinu ima siguran plasman robe , a tome i doprinosi velikim djelom i ugovor sa Googlom, uspjeli smo ispuniti sve unaprijed dogovorene poslove i isporučiti module u skladu s potvrđenim narudžbama i ugovorima unatoč porastu rasta cijena te volatilnosti tržišta. Svi materijali koje koristimo u proizvodnji podložni su strogoj provjeri kvalitete što u konačnici rezultira traženom standardu kvalitete a to je bio i jedan  od razloga odabira Solvisa od strane Googla i potpisa ugovora. Ove godine povećan je plasman fotonaponskih modula na tržište Bosne i Hercegovine, prvenstveno modula proizvedenih po najnovijoj tehnologiji i povećane efikasnosti. Drago nam je da su bosanskohercegovački instalateri prepoznali kvalitet naših novih proizvoda kao i poboljšane uslove garancije.“ – kaže Jasmina Novak iz varaždinskog Solvisa, jedine tvornice solarnih panela u Hrvatskoj. Solvis je ove godine isporučio Googlu svu ugovorenu količinu specijalno dizajniranih za njihove solarne elektrane širom svijeta, a ovaj poslovni uspjeh je ostvario kao jedan od rijetkih u svijetu koji je ispunio stroge kriterije Google koncerna.

U Bosni i Hercegovini se prodaju i paneli proizvođača sa crne liste

I prije sastanka lidera na samitu COP26, profesionalcima u solarnoj branši je bilo jasno da će cijena panela porasti pa su mnogi požurili da obezbjede zalihe. Međutim, kada je u augustu ove godine EBRD objavio „crnu“ listu 27 kineskih proizvođača koji su povezani sa prisilnim radom Ujgura i drugih muslimanskih manjina u provinciji  Xinjiang, prva na udaru se našla Superliga koja pokriva preko 90% svjetske proizvodnje panela. Ovo je dovelo do pometnje na tržištu i zastoja u financiranju već pokrenutih projekata, pa su se mnogi veletrgovci užurbano rješavali nepoželjnih zaliha i orijentisali se na regionalne proizvođače koji su cijenom viši ali etički korektni.

solarne elektrane u bih

Trećerazredni paneli pod njemačkom markom

Sumnja se da je i jedan njemački trgovac panelima iz BadenWürttemberga plasirao u Bosnu i Hercegovinu i Srbiju trećerazredne proizvode iz ove provincije kao „panele iz Njemačke“.

Ovom nekadašnjem Made in Germany proizvođaču a sada trgovcu ustaljena praksa prema kupcima iz našeg regiona je da noname proizvede iz kineskih provincija brendira sa naljepnicom adrese svoje firme u Njemačkoj, ali bez jasnog isticanja zemlje porijekla proizvoda, čime je doveo u zabludu znatan broj neinformisanih kupaca u Bosni i Hercegovini. Ovaj trgovac se intenzivno promoviše i u Srbiji.

LONGi donedavno omiljen u BiH, sada nepoželjna roba?

Taman kad su neki najveći proizvođači kao Canadian i Jinko uspjeli da dokažu neumješanost u prisilni rad Ujgura i deblokiraju pošiljke, novi udarac na lance snadbjevanja panelima došao je početkom ovog mjeseca kada je već „ocrnjenom“ LONGi-ju i REC-u došla presuda iz Hamburga kojom se nalaže povlačenje i zamjena modula zbog kršenja patentnih prava u Njemačkoj. Uskoro je ova presuda postala djelotvorna i u Belgiji, Bugarskoj, Francuskoj, Lihtenštajnu, Portugalu, Španiji, Velikoj Britaniji i Švicarskoj.

Srbijanska firma prodaje LONGija u BiH, EBRD provjerava projekte

Zabrinutost treba da dijele i neki bosanskohercegovački trgovci jer je LONGi bio veoma popularan modul u BH projektima, pa su u slučaju poziva dužni vratiti i instalirane i neinstalirane module. Ovih dana je evidentna i jaka marketinska aktivnost jedne srbijanske firme koja putem podružnice u Sarajevu istaknuto prodaje LONGi panele, i to u partnerstvu sa jednom bankom koja je upoznata sa „crnom“ listom od EBRD-a. Nije jasno da li je i ovdje u pitanju samo neetički način rješavanja nepoželjne robe susjeda s druge strane Drine, ili ova firma svjesno ostaje na kursu ignorisanja direktive EBRD s kojima je upoznata.

Moralna i pravna odgovornost

Direktorica EBRD u BiH, Manuela Naessl, izjavila je u prošlu srijedu za solarno.net da će EBRD provjeriti svaki projekat koji bude koristio njihova sredstva za financiranje projekata solarnih elektrana u BiH. EBRD i dalje čvrsto stoji iza stava da neće financirati projekte u kojima postoji povezanost sa prisilnim radom ili radom djece.

Ostaje otvoreno pitanje: hoće li ovi problemi zaustaviti i odgoditi izgradnju solarnih elektrana, ili će rast cijena el. energije i karbonskih certifikata natjerati investitore da ignorišu rast cijena instalacija solara? Odgovor će vjerovatno doći sam od sebe, prirodnim zakonom ponude i potražnje. Moralna odgovornost prodavača prema ugnjetavanim Ujgurima ali i kupcima ostaje savjesti i sudovima javnosti. Pravna odgovornost investitora i njegove banke prema EU i EBRD sredstvima je u uslovima koje moraju poštovati kada se projekti financiraju iz ovih fondova.

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.