solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Indeksi cijena solarnih panela za maj 2022.

Indeksi cijena solarnih panela za maj 2022. godinu
Indeksi cijena solarnih panela za maj 2022. godinu
Sadržaj

U junu 2022. godine, sve vrijednosti indeksa cijena porasle su za oko 0,01€/vat – dok su bifacijalni moduli poskupili za 0,02€.

Cijene pojedinih modula su za 20 posto veće nego na početku čevrtog kvartala 2020. godine, kada su cijene modula pale na historijski minimum. Dok troškovi nabavke invertera i troškovi skladištenja stagniraju, cijene solarnih panela vrtoglavo rastu – kao i cijene podkonstrukcija i instalacionih materijala!

Navedeno je posljedica rasta cijene polisilicijuma. Od početka 2021. godine, cijena polisilicijuma se utrostručila. A kao posljedica nedostatka kapaciteta i nedavne nesreće u fabrici polisilicijuma u Xinjangu, očekuje se da će se situacija pogoršati što će dodatno uticati na povećavanje cijena.

Dok pojedini analitičari već koriguju svoje prognoze za globalnu PV ekspanziju, zato što su mnogi planirani projekti u zastoju – pojedini analitičari vide oživljavanje multikristalnih modula izazvano konstantno visokim troškovima čistog silicijuma i mono-PERC ćelija. Međutim, ćelije više ne predstavljaju odlučujući faktor modula. Iako su svi ostali troškovi proizvodnje konstantni, ovdje neće biti odlučujuće cjenovne prednosti.

Jedini veliki proizvođač modula, koji još uvijek dosljedno koristi multikristalnu tehnologiju je Canadian Solar. Distributer proizvoda navedene firme za Bosnu i Hercegovinu je firma EMT SOLAR d.o.o. Sarajevo.

Trenutno, solarni paneli su jeftiniji na međunarodnom tržištu nego direktno kod proizvođača, što crpi viškove i povrate od nerealizovanih projekata. Cijene pojedinih proizvoda dogovorene su prije povećanja cijena u posljednjih nekoliko mjeseci, što znači da manje fabrike još uvijek mogu graditi prema dosadašnjim očekivanjima. Međutim, mnogi veliki projekti će vjerovatno biti odloženi sve dok se situacija ne smiri.

Ostaje da se vidi da li će kinesko tržište raditi, kako se predviđa s obzirom na visoke cijene, te da li će iscrpiti veliku zalihu modula koje će proizvesti u drugoj polovini 2022. godine. U svakom slučaju, kineski proizvođači ne zavise od pristupačne isporuke u Europu. 

Loše vijesti: PV moduli biti će zahvaćeni velikim globalnim talasom inflacije!

Promjene zabilježene početkom oktobra ništavne su u odnosu na predstojeća poskupljenja! Pojedini proizvođači modula najavili su još značajniji porast cijena za buduće isporuke. Prilagođavanje cijenama prikazanim u oktobru, gledano u okviru “indeksi cijena”, samo je probni početak rasta od 15-20 posto u odnosu na nivoe cijena koje su preovladavale.

Ipak, u pitanju je vjerovatno posljednja promjena cijena koju možemo očekivati do kraja 2022. godine!

PV moduli - postavljena solarna elektrana, firma EMT SOLAR d.o.o. Sarajevo
PV moduli – postavljena solarna elektrana, firma EMT SOLAR d.o.o. Sarajevo

PV tržištu potrebne su dobre ideje kako bi se stimulirala izgradnja velikih solarnih elektrana, u bliskoj budućnosti. Brzo otklanjanje tržišnih barijera od strane zakonodavaca jedna je od mogućih i razumnih mjera, ali su potrebni i veći tenderi, posebno za manje igrače.

Prazni kontejneri – i veći broj punih kontejnera – stoje u privremenim skladištima i ne mogu se istovariti niti se mogu poslati na put! Na ovaj način, uklonjeni su iz međunarodnog logističkog lanca. U ovako nezavidnoj situaciji, proizvođači modula minimizirati će nadolazeće gubitke i ponovno pregovarati o starim kupovinama i ugovorima. Međutim, ponovno pregovaranje s klijentima nije uvijek moguće niti je razumno.

Ipak, proizvođači se ne žele ponovno naći u situaciji s kojom su se suočili početkom 2022.godine, kada je došlo do neočekivanog poskupljenja sirovina, kao i manjka transportnih kapaciteta. Pored navedenog, uslovi dogovoreni 2021. godine morali su se ispoštovati. U slučajevima otkazivanja, izvođači su se našli između alternativa preuzimanja gubitaka – u najgorim slučajevima, dolazilo bi do ugovorne kazne ili odgađanja instalacije na neodređeno vrijeme ili do ponovnog podnošenja zahtjeva za pristup mreži i certifikaciji postrojenja.

Na koji način tržište treba podstaknuti ekspanziju kada srednja-i-veliko obnovljiva postrojenja postaju sve skuplja i neekonomičnija zbog porasta cijena?

Svakog mjeseca objavljuju se tekući indeksi cijena o kretanju veleprodajnih cijena solarnih modula. Trend cijena solarnih modula od maja 2021. godine do maja 2022. godine, po kategoriji. Od maja 2022. godine, indeksi cijena zasnivaju se na drugoj klasifikaciji. Zbog kontinuiteta, cijene modula za april 2022. godine preračunate su po novom sistemu klasifikacije.

Indeksi cijena
Indeksi cijena: juni 2019. – juni 2020.

Razlike u cijenama, za uporedive brendove modula i tehnologija, predstavljaju istraživanje na temu da li proizvodi mogu biti isporučeni iz Azije ili iz Europe. Sve je počelo međusobnim kretanjem robe u skladu s pandemijom Covid-19. Prvo je bio obustavljen rad pojedinih fabrika, što je onemogućilo ulazak hitno potrebne robe u promet. Sadržaj kontejnerskih brodova nije mogao biti iskorišten, a isporuke su uveliko kasnile. U momentu kada je proizvodnja nastavljena, barem u Kini, virus je već stigao do čvorišta isporuke.

Bilo je situacija kada su i važne pomorske luke morale biti zatvorene i ograđene danima. Zbog ovih neizvjesnosti, postojeći kapaciteti su smanjeni kako ne bi ostali s neiskorištenim kapacitetima i rastućim troškovima. Nakon što je neizvjesnost donekle splasnula početkom 2021. godine, globalni protok robe je započeo. Kao rezultat izolacije i rada od kuće, postojala je sve veća potreba za poboljšanjem doma i traženjem održivijeg načina života.

Tokom nekoliko mjeseci, potrošnja se povećala – a solarna industrija definitivno nije predstavljala izuzetak. U vrlo kratkom periodu, potražnja za transportom daleko je nadmašila ponudu. Brodovi su podržani izvan luka, a kao rezultat – vrijeme obrta u međunarodnom protoku robe porastao je za 20 posto do 30 posto u odnosu na nivoe prije pandemije.

Najnoviji trik je pokušaj da se teretni rizik za buduće isporuke prebaci na krajnjeg kupca. Roba se više ne bi nudila uz standardne CIF/FCA Rotterdam ili DDP Incoterms, uključujući isporuke na gradilišta ili skladišta. Povećanje cijena transporta u potpunosti bi snosio krajnji kupac, što bi uvelike otežalo ili onemogućilo pouzdano izračunavanje nabavne cijene ili postavljanje obavezujućeg datuma isporuke robe.

Zabrinutost da će mali broj krajnjih kupaca prihvatiti nove uslove – opravdano postoji. Veliki transportni troškovi prožimaju cijeli lanac vrijednosti. Stalno rastuće cijene sirovina i poluproizvoda utiču na marže proizvođača i trgovaca. Kada se ovi troškovi prebace na krajnje kupce, uticati će na podsticanje inflacije. Postoji začarani krug koji vjerovatno možemo prekinuti samo povećavanjem stvaranja lokalne vrijednosti i smanjenjem međunarodnog teretnog saobraćaja.

Cijene modula stabilizirale su se posljednih sedmica?

Proizvodi proizvedeni u Europi nisu mnogo skuplji od kineskih modela, ali nemaju ni prednost u troškovima transporta zato što sav materijal dolazi iz Azije. Nedostatke, u odnosu na kinesku proizvodnju, predstavljaju troškovi energije i ekološki propisi. Međutim, oni se mogu eliminisati uz malo truda i određene inovacije.

Biti će zanimljivo vidjeti da li će trenutna potražnja za modulima u Europi usporiti nakon posljednjeg FIT roka. Prijelazni period bio je do 31. marta, do kada su krovni sistemi do 750kW morali biti operativni kako bi se kvalifikovali za puni FIT. Potražnja od aprila nadalje u velikoj mjeri zavisi od toga koliko se brzo postojeći igrači prilagode novim uslovima i da li sektor u Njemačkoj, koji već cvjeta, može nadoknaditi gubitak obima u segmentu srednjeg obima.

Obim isporuke u Europi je ograničen, fokus je na unosnijim tržištima. Sada, mnogi čekaju da vide kako će se oblikovati potražnja u Kini prije nego napišu raspored isporuka i cjenovnike.

Ipak, najtvrđi orah – kratkoročno do srednjoročno – predstavlja problem nabavke materijala. Vertikalna integracija velikog broja proizvodnih kapaciteta, ako je moguće na jednoj lokaciji, bila bi rješenje. Kao i veliki proizvodni kapacitet za postizanje ekonomije obima. Upravo je to srž problema i razlog zbog kojeg su europski igrači ispali ili nikad nisu prešli status asemblera.

Rast cijena bi mogao natjerati državne energetske gigante iz Kine da poguraju projekte do kraja 2022. godine, a kašnjenja su 2021. godinu učinila prvom godinom negativnog rasta globalnih solarnih instalacija u posljednjih 17 godina. Za sada, niti jedan proizvođač modula nije signalizirao da će cijene značajno pasti u drugoj polovini 2022. godine.

Visoke cijene sirovina imaju uticaj na cijene modula. Gotovo niti jedan modul nije dostupan za manje od 0,20$/W, čak ni za veće projekte. Nove isporuke značajnih količina iz Azije očekuju se u periodu od aprila do juna, ali će vjerovatno i one biti u sektoru visoke efikasnosti, a time i u visokom cjenovnom rangu.

Uspon kineske solarne fotonaponske industrije intenzivno je preoblikovao globalni pejzaž proizvodnje solarne energije. O čemu svjedoče ne samo tarifni ratovi i reorganizacija industrije, nego i sve veća upotreba solarnih panela širom svijeta. Brzina kojom proizvođači uvode promjene iz generacije u generaciju proizvoda se ubrzava – modeli su jedva dostupni više od nekoliko mjeseci, prije nego što se lansira novi revidirani proizvod. Ali, povremeno novi modeli donose nove probleme bilo da se radi o rukovanju, dizajnu postrojenja ili samoj logistici.

Sve kraći ciklusi proizvoda i na brzinu lansirani rekordni moduli kapaciteta 500W, 600W i 700W nisu uvijek dočekivani raširenih ruku – posebno od strane onih koji s njima moraju raditi.

Indeksi cijena - maj 2021/2022
Indeksi cijena – maj 2021/2022

Indeks SOLARNO.NET prati cijene solarnih panela na europskom tržištu. Mjesečni izvještaj se bazira na prosječnoj cijeni solarnih modula u veleprodaji glavnih dobavljača, bez poreza i troškova transporta. Krajnje cijene instalacije u Bosni i Hercegovini su znatno veće, jer u kalkulaciju ulazi i cijena (pod)konstrukcije, invertera, kablova i radne snage, a one ukupno iznose 2,5 do 5 puta više od cijene panela, ovisno o vrsti instalacije.

Želite saznati o povećanju cijena PV modula? Pročitajte članak o povećanju cijena PV modula!

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.