Šta je solarni inverter

Inverter je uređaj koji istosmjernu električnu energiju različitog napona pretvara u izmjeničnu približno konstantnog napona. Inverter ima osiguranu zaštitu uslijed nestanka napona u distributivnoj mreži tj automatski isključuje proizvodnju električne energije iz foto naponskih modula koja se predaje distributivnoj mreži. Inverter može posjedovati i više od dva ulaza pa se time može priključiti i više stringova nizova solarnih modula. Najnoviji inverteri imaju ugrađene elektronske zaštite kojima nadziru i štite uticaje i greške na AC i DC ulaznima i izlaznima INVERTERA.

inverter

Postoji nekoliko tipova invertera

Ostrvski inverteri

Prvi inverteri su bili ostrvski inverteri koji su imali zadatak da napajaju lokalne potrošaće koji nisu prikopčani na mrežu.

EMT SOLAR

Autark inverteri

Druga vrsta su autark inverteri kojima je zadatak da smanje potrošnju iz mreže a povećaju udio vlastite proizvodnje u potrošnji lokalnih potrošača.

Hibridni inverteri

Hibridni inverteri imaju, pored solara, i alternativni izvor napajanja, baterije, koje pune u periodu dobre insolacije, a prazne kada je nema. Hibridni inverteri mogu biti ostrvski, autark ali i mrežni 

Mrežni inverteri

Mrežni inverteri vrše isključivo injektiranje snage u mrežu. U slučaju nestanka mrežne pobude, inverter se automatski gasi.

Mrežni inverteri za solarne elektrane obično imaju dva ili više MPPT-ova. To su pretvarači DC u AC napon. Kvalitet invertera se ogleda u radnim karakteristikama pretvarača, jer moraju biti usklađeni s radnim karakteristikama panela. Ova neusklađenost obično izazove“puzajući“ pad snage elektrane.

Usklađivanje karakteristika je mukotrpan posao za svakog savjesnog instalatera. Dokaz usklađenosti je mjerenje DC radnih karakteristika stringova i dokumentovanje pri stavljanju elektrane u pogon, neposredno nakon montaže. Na našim područjima instalateri obično investitoru daju samo mjerenje izmjenične, mrežne AC strane, koja su zakonski obavezna.  Mjerenja karakteristika DC strane, koja su najvažniji pokazatelj kvalitete elektrane, obično izostaje zbog neposjedovanja mjerne opreme i stručnog znanja. Moderni inverteri kao SUNGROW imaju i dugi niz samodijagnoza koje obavještavaju vlasnika i servisera o bitnim alarmima putem maila. Mrežni inverteri se mogu povezivati u jedan sistem koji sinhronizuje podatke i predstavlja ih na portalu za praćenje rada kao jednu cjelinu, jednu elektranu. 

Praćenje rada invertera je od esencijalne važnosti za efektivan rad i sigurnost elektrane, bez pristupa servisera  inverteru daljinskim putem,  preko interneta, elektrana je korak od katastrofe. U razvijenim tržištima kao što je Njemačka, postoji više servisnih firmi koje svakodnevno prate rad hiljade postrojenja, alarmirajući servisnog tehničara i generišući intervenciju daleko prije nego vlasnik i pomisli da nešto nije u redu s njegovom elektranom. Ovo drži elektrane u stanju pune produktivnosti i pouzdanosti.

Autor ovog teksta je, inspicirajući veliki broj solarnih postrojenja u BiH pogonjenih starijim tipovima invertera, u većini slučajeva pronašao kvarove koji su se mogli primjetiti stručnom analizom i redovnim promatranjem rada elektrane putem portala. Troškovi ovakvog načina održavanja su u svakom slučaju niži nego nenadoknadivi gubici stvoreni kvarom koji sedmicama ili mjesecima stoji neprimjećen.

Najvažnija karakteristika: maksimalna radna temperatura invertera

Inverter je elektronički sklop koji troši jedan dio energije na pretvaranje DC/AC, pri tome proizvodeći određenu količinu topline. Ta toplina se izbacuje iz kućišta invertera uglavnom pomoću ventilatora, ili preko rebrastog hladnjaka na leđima. Ukoliko je temperatura okoline veća od dozvoljene koju prepisuje proizvođač, izlazna snaga invertera će se smanjivati. Tako nastaje apsurdna situacija da upravo ljeti, kada elektrana ima najveće zračenje sunca, snaga elektrane padne. Neki proizvođači čiji inverteri imaju problema sa pregrijavanjem vješto kriju u Datasheetu podatak o “temperature derating”, dok ozbiljni proizvođači industrijske opreme jasno istuču ovaj podatak, kao što je SUNGROW čiji inverteri daju garantovano punu snagu do čak 45 °C

Garancija i uslovi garancije

Druga važna karakteristika prilikom odabira invertera nije dužina, već uslovi garancije. Autor ovog teksta poznaje investitore u BiH koji su zbog kvara na inverteru morali čekati čak i po 6 sedmica na popravak u grantnom roku, jer je uređaj poslat u Austriju na popravak. Gubici su se u takvim slučajevima nagomilali na vrijednost koja prelazi sam inverter. Preizvođač, a i trgovac koji je isporučio robu se ograđuju od ovih gubitaka. Firma EMT SOLAR nudi na svoje uređaje garanaciju na 5 godina i rok od 48 sati zamjene defeknog invertera sa razervnim, sve do popravke.

Kako pravilno upariti inverter sa panelima

Ovaj dio teksta je namijenjen samo registriranim korisnicima.

marketing

5 KOMENTARI

 1. Pozdrav !!!
  Poštovani imao bih potrebu za Vaše stručno mišljenje.
  Posjedujem objekat koji nije priključen na električnu mrežu a koristi se u ljetnom periodu počev od maja pa tamo negdje do kraja oktobra mjeseca.Posjedujem agregat 3 kw kojeg ne koristim uvijek zbog transporta.Za potrebe uključivanja frižidera , rasvjete i eventualno još nekog potrošača manje snage šta bi mi preporučili kao najednostavnije riješenje.

 2. Cijenjeni!
  Vasi savjeti su od primarne vaznosti za nas pocetnike,koji bi zeljeli da instalisu mini solarne elektrane na svojim kucama,i na tome velika Vam hvala.Ja bih zelio da na svojoj kuci u Mostaru (gradsko podrucje) instalisem mini elektranu na krovu (80 m2) od 10 kw sa mogucnosti isporuke u distributivnu mrezu.Zelio bih sa Vama stupiti u kontakt.
  Sa postovanjem!

  • Poštovani,
   za izbjegavanje negativnih posljedica djelovanja omogućenog zakonskom regulativom na području FBiH (ovdje isključivo mislimo na predimenzionisanje DC strane), PNom je veoma bitan faktor u planiranu i projektovanju ongrid elektrana male snage (do 1MW).
   Ovaj faktor je prvenstveno određen temperaturom okoline, a zatim i samom insolacijom, dakle samom lokacijom. Premali PNom će smanjiti moguće prinose, a prekomjerni dovesti do trajnog gubitka snage elektrane, što je čest slučaj u Hercegovini.

   EMT SOLAR je u posjedu kako obrazaca tako i iskustva za određivanje ovog osjetljivog faktora, pa vas molim ta nam se obratite direktno.
   Pored toga, EMT SOLAR ima opremu za utrđivanje i dokumentovanje posljedica prekomjernog PNom-a, kao i metode za neutralisanje ovog djelovanja.

   Za čitatelje portala koji nisu upoznati sa ovom veoma važnom temom, preporučujemo članke na temu “rak solara”

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime