solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Izgradnja solarnog parka u Živinicama do kraja 2024. godine

Busovača - solarna elektrana by EMT SOLAR
Busovača - solarna elektrana by EMT SOLAR
Sadržaj

Izgradnja solarnog parka u Živnicama biće završena do kraja sljedeće godine, rečeno je na sastanku gradonačelnika Grada Živinice Begana Muhića sa predstavnicima Elektroprivrede Bosne i Hercegovine.

Na sastanku je razgovarano o aktivnostima koje se provode u cilju realizacije projekta izgradnje solarnih elektrana ukupne snage 60 MW. Solarni park nalazi se na degradiranom rudničkom zemljištu.

Prema riječima gradonačelnika Muhića, navedeni projekat izgradnje solarnih elektrana je od kapitalnog značaja za Grad Živinice jer nagovještava novu epohu energetske tranzicije kroz proizvodnju zelene energije iz obnovljivih izvora.

Grad Živinice će realizacijom projekta izgradnje solarnih elektrana postati zelena sredina čime će se omogućiti i proces pravedne tranzicije.

Realizacija projekta započela je u maju ove godine, a ukupna vrijednost investicije je oko 90 miliona KM. Investitor je JP Elektroprivreda BiH putem EBRD-a koji će biti finansijer projekta izgradnje solarnih elektrana.

Prema riječima predstavnika Elektroprivrede Bosne i Hercegovine aktivno se radi na relizaciji navedenog projekta, te se očekuje da će solarne elektrane biti u funkciji do kraja 2024. godine.

Grad Živinice će imati direktnu korist realizacijom ovog projekta jer će fotonaponske elektrane biti priključene na distributivnu mrežu i sva dobivena energija će biti potrošena u Živinicama, odnosno biće usmjerena za potrebe privrede i građana Grada Živinice. Osim toga bit će povećana potreba za dodatnom radnom snagom, pa će se otvoriti mogućnost i prekvalifikacije.

U toku izgradnja 110 kV trafostanice vrijedne 10 miliona KM

U Živinicama je u toku i izgradnja  nove 110 kV trafostanice i priključnog kabla trafostanice na prenosnu mrežu čija je vrijednost 10 miliona KM. Radi se o trafostanici na lokaciji Ciljuge, čiji je investitor Elektroprijenos BiH.

Ovaj veoma značajan infrastrukturni projekat će omogućiti sigurnije i kvalitetnije snabdijevanje električnom energijom na cijelom području Grada Živinice, što će doprinijeti nastavku razvoja privrede i privrednih zona.

Krajem aprila ove godine Gradsko vijeće Živinice je donijelo Odluku o utvrđivanju Javnog interesa za polaganje 110 kV kabla, tako da je u toku postupak eksproprijacije, a poslije slijedi i priključak trafostanice na mrežu.

Ovim projektom će se za duži vremenski period riješiti problemi elektrosnabdijevanja sa kojim su se suočavali građani u nekim dijelovima Grada Živinice.

Pored ovih investicija, u Gradu Živinice se realizuje nekoliko projekata koji imaju za cilj ohrabriti privredne subjekte i građane da kroz subvencije za postavljanje solarnih panela na vlastitim pogonima počnu proizvoditi energiju iz obnovljivih izvora za vlastite potrebe.

Poznato je da će od 2026. godine privreda biti opterećena dodatnim nametima, a navedeni projekat će omogućiti privrednicima da za svoju proizvodnju koriste energiju iz obnovljivih izvora, kako bi među prvima dobili zelene certifikate koji će ih osloboditi plaćanja dodatnih nameta.

Ukoliko ste zainteresovani za izračun karbonskog otiska, vaša adresa je firma EMT SOLAR, koja je specijalizovana za izračun karbonskog otiska koji će u mnogim sektorima uskoro predstavljati važnu konkurentsku prednost.

Javiti se možete putem elektronske adrese info@solarno.net ili popunjavanjem pristupne ankete koja se nalazi na ovom linku.

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.