solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Izvoz električne energije iz FBiH pao 60 posto

Ko će plaćati veću cijenu električne energije
Ko će plaćati veću cijenu električne energije
Sadržaj

Izvoz električne energije iz BiH za prva dva mjeseca iznosio je 128,3 miliona KM, što je pad od gotovo 52 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Tada je izvoz električne energije bio 266,6 miliona KM, prenosi BiznisInfo.ba.

Riječ je, dakle, o padu od gotovo 140 miliona KM, koji je zabilježen u samo dva mjeseca. Ovaj pad je pogodio oba entiteta, ali je Federacija izgubila više novca.

Izvoz iz FBiH za dva mjeseca bio je 54,6 miliona KM, što je čak 60,5 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada je izvoz bio 138 miliona maraka. Riječ je, dakle, o padu od oko 84 miliona eura.

Izvoz električne energije je opao i u februaru ove godine.

Glavne razloge ovolikog minusa treba tražiti u sve toplijoj zimi i nižim cijenama električne energije na međunarodnom tržištu u odnosu na prošlu godinu.

Gubitak od 140 miliona KM u prošloj godini

Elektroprivreda BiH ostvarila je u 2023. godini dramatičan gubitak od čak 140 miliona maraka.

To je posljedica velikog smanjenja prihoda, jer je pao izvoz električne energije. Ukupni prihodi su u 2022. iznosili oko milijardu i 307 miliona KM, da bi u prošloj godini pali na oko milijardu i 166 miliona maraka.

S druge strane, rashodi su porasli sa milijardu i 296 miliona na milijardu i 307 miliona maraka za godinu dana.

Godinu ranije kompanija je poslovala pozitivno, s dobiti od oko šest miliona KM.

– Jedan od osnovnih razloga za gubitke je kontinuirano smanjenje isporuka uglja iz rudnika Koncerna EPBiH. Zbog toga je proizvodnja električne energije značajno manja, bilansni viškovi su porazno opali i nisu ostvareni prihodi koji su planirani, koji, također, trebaju nadomjestiti nisku cijenu električne energije za javno snabdijevanje – rekao je u decembru direktor EPBiH Sanel Buljubašić.

Dodao je da će s ograničenim rastom cijene struje i skupljim ugljem 2024. godina biti teška i izazovna.

Istovremeno, Elektroprivreda HZHB ostvarila je u 2023. godini veliki rast prihoda kao i dobit od preko 50 miliona KM.

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.