solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Jinkosolar, Longi i JA Solar odustaju od velikih modula: “Veće nije uvijek bolje”

Sadržaj

Jinkosolar, Longi i JA Solar objavili su u zajedničkom saopćenju da su se složili oko standardizacije fotonaponskih modula koji se proizvode sa ćelijama (M10) dimenzija 182 milimetra.

Sporazum propisuje da moduli sa 54 ćelije moraju imati veličinu 1.722 x 1.134 milimetara; rupe za montažu moraju biti udaljene 1.400 milimetara. Proizvodi sa 72 ćelije moraju imati veličinu 2.278 x 1.134 milimetara, a razmak između rupa za montažu odgovara udaljenosti 54-ćelijskih modula. Osim toga, Jinkosolar, Longi i JA Solar složili su se da moduli sa 78 ćelija moraju biti veličine 2.465 x 1.134 mm. Udaljenost između montažnih rupa može biti između 400 i 1.500 milimetara.

U zajedničkom saopštenju se kaže da zbog razlika u tehničkim planovima, konceptu dizajna i načinu ugradnje koje slijede različiti proizvođači, standardi iste vrste modula razlikuju se po dužini, širini i razmacima za montažu rupa, iako se temelje na istoj tehnologiji, pa sada novi parametri imaju za cilj standardizaciju kako bi se smanjili troškovi i pojednostavila instalacija,

Prošlog juna, JA Solar, Jinkosolar i Longi Solar zajednički su objavili White Paper u kojoj su istakli prednosti za koje vjeruju da mogu nastati za programere velikih fotonaponskih projekata upotrebom modula sa ćelijama od 182 milimetra.

Tri proizvođača naglasili su sve veće rizike u pogledu pouzdanosti povezane s većim, snažnijim proizvodima – i ponovili poznatu izreku “Veće nije uvijek bolje” koja se posljednjih mjeseci čula od svih onih kompanija koje su donijele odluku da ne oslanjati se na pločice i module od 210 milimetara sa izlazom većom od 600 vati.

U rizicima koji se vežu za velike module portal SOLARNO.NET je pisao u nekoliko članaka.

Tags

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.