Europska Unija će 14. jula objaviti prijedlog za uvođenje prekograničnog mehanizma za prilagođavanje ugljenika (eng. Carbon Border Adjustment Mechanism – CBAM), ali su neki detalji već procurili u javnost. Izvoznici čelika, gvožđa, cementa, đubriva, aluminija i električne energije u Europsku Uniju, kako su ekskluzivno prenijeli svjetski mediji, moraće da plate taksu na emisije CO2. Mediji se pozivaju na dokumenta u koja su imali uvid, ali koja su, također, nacrt i podložna su promjenama.

Višegodišnje najave uvođenja ove takse koju bi plaćale firme iz zemalja koje ne oporezuju emitovanje CO2, već su natjerale mnoge da započnu pripreme, kao što je na primjer Turska, ali vidljivo je da se i u regionu Zapadnog Balkana uvođenje takse ne dočekuje skrštenih ruku. Kako navodi Euractiv, EU razmatra prelazni period od tri godine za potpunu primjenu prekogranične takse. Ona bi trebalo da važi od 2023., ali da punu primjenu doživi od 2026., navodi se u nacrtu.

Taksa na CO2 trebala bi da se odnosi na emisije iz proizvodnje, kao i emisije električne energije koja se koristi u proizvodnji. Prekoganična taksa na CO2 odnosiće se i na direktne i na indirektne emisije. Direktne emisije su emisije iz proizvodnje robe, nad kojima proizvođač ima direktnu kontrolu, uključujući emisije iz proizvodnje energije za grijanje i hlađenje koja se troši tokom proizvodnog procesa. Indirektne emisije su emisije nastale prilikom proizvodnje električne energije koja se koristi u proizvodnji robe.

EU namjerava, kako se navodi, da uvede i certifikate za prekograničnu taksu u elektronskom formatu. Jedan certifikat odgovaraće jednoj toni emisija CO2, indirektnih ili direktnih, koja je “dio” određene robe uvezene u EU. Uvoznici će biti u obavezi da ove CBAM certifikate kupuju, slično kao emisione jedinice u okviru Sistema za trgovanje emisijama EU (EU ETS). Shodno tome, biće osnovana i institucija za CBAM, koja će izračunavati cijenu certifikata. Ta cijena predstavljaće prosjek cijena na zatvaranju svih aukcija emisionih jedinica u okviru EU ETS-a, piše u nacrtu. EU ETS sada predviđa da sve elektrane za proizvodnu električne energije i industrijska postrojenja moraju da obezbjede emisione jedinice ekvivalentne njihovim emisijama. Prekogranična taksa na CO2 neće se primjenjivati na zemlje koje su u carinskoj uniji sa EU: Island, Lihtenštajn, Norveška i Švicarska.

marketing

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime