solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Još jedan bankrot vezan za njemački Solarworld

Sadržaj

Američki proizvođač solarne tehnologije i energetskih usluga Sunpower Corp. zatvorit će Sunpower Manufacturing Oregon, svoju tvornicu za proizvodnju solarnih panela u Hillsborou. Odluka će utjecati na približno 170 zaposlenih.

Još nije jasno kako će se osigurati garancije na već isporučene panele. 

Za podsjećanje, propast njemačkog Solarworld AG u martu 2017. je povukla veliki broj malih njemačkih instalatera u bankrot, jer je teret garancija pao na isporučioce i instalatere. Nekoliko evropskih proizvođača je u ovom periodu prenijelo vlastitu proizvodnju u daleku Aziju, da bi neki od njih ubrzo prestali i sa ovim načinom poslovanja, i počeli da na trećerazredne module iz tehnološki zastarjelih postrojenja u Kini jednostavno lijepe svoje naljepnice sa adresom sjedišta, iako moduli nisu proizvedeni u Njemačkoj.

solarne elektrane u bihMnogi su ovo ocjenili kao pokušaj obmanjivanja kupca, jer je izbjegnuto jasno deklarisanje porijekla „Made in China“, a na twiteru su se pojavile i slike takvih postrojenja koje govore o niskoj kvaliteti i nedostatku odgovornosti prema kupcu.

U oktobru 2018. Sunpower je završio stjecanje određene imovine Solarworld Americas, bivše podružnice insolventnog njemačkog Solarworld AG. Sunpower je posebno kupio pogone Solarworld's Hillsboro u Oregonu za neotkrivenu cijenu i preuzeo radnu snagu od više od 200 zaposlenih.

U avgustu 2020. Sunpower je dovršio izdvajanje Maxeon Solar Technologies, Ltd, sa sjedištem u Singapuru. Izdvajanje je obuhvatilo međunarodnu proizvodnju panela i pripadajuću prodaju, koju sada vodi Maxeon. Kompanija poduzima korake da zaustavi rad do marta 2021. godine i završi likvidaciju postrojenja početkom juna, istovremeno istražujući druge mogućnosti. To uključuje prodaju pogona, istraživanje mogućnosti zajedničkog ulaganja ili procjenu potencijalnih partnerstava.

Tags

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.