solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Kako do 10.000 eura bespovratnih sredstava za energetsku efikasnost?

Solarna elektrana by EMT SOLAR
Solarna elektrana by EMT SOLAR
Sadržaj

Kroz projekat EENergy malim i srednjim preduzećima je dostupno do 10 000 eura bespovratnih sredstava. EENergyje projekat koji finansira EU, a ukupno 9 milona eura biće raspoređeno kroz 900+ grantova za mala i srednja preduzeća širom Evrope. EENergy je osmišljen kako bi podržao zelenu tranziciju u malim i srednjim preduzećima i osigurao unapređenje energetske efikasnosti klijenata na programskom području. Projekat se sprovodi u saradnji sa Evropskom mrežom poduzetništva, u okviru programa Jedinstvenog tržišta EU.

Poduzetnici koji se prijave mogu ostvariti do 10.000 eura bespovratnih sredstava.

Finansijska podrška će se dodijeliti odabranim korisnicima za provjeru aktivnosti koje će dovesti do poboljšanja energetske efikasnosti. Ugovorni cilj aktivnosti je smanjenje potrošnje energije za 5 %. Sredstva će se dodjeljivati za:

  • ulaganja u objekte i opremu
  • savjetovanje o uštedi energije
  • obuku zaposlenih

Ulaganja u objekte i opremu

Ulaganje u objekte i opremu obuhvaća provedbu, nabavu, kupnju i/ili ugradnju novog softvera, hardvera, opreme ili druge tehnologije uključujući ugradnju sistema obnovljive energije kao što su solarni paneli,  vjetroturbine, pretvarači, sistemi za skladištenje ili bilo koja druga relevantna oprema.

Savjetovanje

Ova kategorija obuhvaća savjetodavne i konsultantske usluge povezane s identifikacijom i provedbom poboljšanja energetske efikasnosti, kao i energetskih pregleda. To uključuje provođenje detaljne analize potreba za korisnika MSP-a i definiranje detaljnog ulaganja, provođenje tehničkog savjetovanja kako bi se utvrdila područja za poboljšanje energetske efikasnosti i prikladne tehnologije na tržištu.

Obuka zaposlenih

Ova kategorija obuhvaća pristup treninzima, kursevima i programima za edukacije i usavršavanje zaposlenika u temama energetske efikasnosti, što uključuje osposobljavanje zaposlenika o najboljim praksama, svijesti, regulatornim aspektima i ponašanju promjene povezane s energetskom efikasnošću, kvalifikaciju zaposlenika da postanu certificirani energetski revizori, te osposobljavanje o tehnologijama energetske efikasnosti i digitalnim alatima za energetsku analizu.

10 000 eura bespovratnih sredstava za jedan ili sva tri programa

Moguće se prijaviti za sva tri programa, s ukupnim budžetima većim od 10 000 eura, s tim da ukupni iznos bespovratnih sredstava koja će se osigurati neće prelaziti 10 000 eura po MSP-u. Stoga MSP može ili podnijeti zahtjev za finansiranje 100 % djelatnosti s budžetom do 10 000 eura ili može predložiti veću aktivnost s većim budžetom, koji će se sufinansirati iz alternativnih privatnih izvora.

Planirane aktivnosti moraju biti osmišljene tako da su usmjerene na smanjenje energije od najmanje 5 %. Da biste ispunili ugovorne obaveze, ovo smanjenje mjerit će se u smislu potrošnje energije u kWh (ili jedinice ekvivalentne kWh koje pruža MSP) i mjerit će se u odgovarajućem području primjene.

Ovisno o predloženoj aktivnosti, takvo odgovarajuće područje primjene moglo bi biti, na primjer: cijela kompanija; jedinstveni odjel preduzeća; jedna zgrada u kojoj se obavljaju aktivnosti preduzeća; posebna proizvodna linija; jedan komad opreme ili komplet opreme ili jedna aktivnost (osposobljavanje ili savjetovanje).

Kako se prijaviti?

Ako ste vlasnik ili predstavnik malog ili srednjeg preduzeća, želite da povećate svoju energetsku efikasnost, popunite obrazac na linku, a EEN savjetnik će vas kontaktirati kako biste zajedno razradili akcioni plan smanjenja potrošnje energije u vašem preduzeću. Rok za prijavu na javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava je 15. april 2024. godine, s tim što je prije same prijave neophodno proći sjavetovanje sa EEN savjetnikom.

Više informacija dostupno je na zvaničnoj stranici projekta.

Ako tražite pouzdanog partnera za gradnju Vaše solarne elektrane EMT SOLAR je firma specijalizovana za cjelokupan ciklus izgradnje solarnih postrojenja, od izlaska na teren i stručne procjene lokacije i savjetovanja, projektovanja i izgradnje, do praćenja rada, servisiranja i repoweringa solarnih sistema.

Radi se o firmi koja je licencirana za 18 različitih poslova mjerenja i ispitivanja u oblasti elektro i fotonaponske tehnike.

Krenite u solarnu budućnost uz najbolje u ovoj oblasti. Za početak pregledajte sekcije na našem specijalizovanom portalu Solarno.net. Za dodatne informacije pozovite 033 444 310 ili se javite putem email adrese info@solarno.net. Stručnjaci EMT SOLAR će odgvoriti na sva vaša pitanja.

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.