solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Karbonske emisije poskupjele preko 150% za godinu dana

Sadržaj

Prema Tranding Economics-u, u odnosu na sredinu novembra 2020. godine karbonske emisije na EU tržištu se poskupjele za preko 150%, a ovih se dana očekuje proboj indeksa od 70€ po toni. Cijene karbonskih emisija u EU obaraju rekorde iznad 65 eura po toni od sredine novembra, nakon što su svjetski lideri potpisali novi sporazum o klimatskim promjenama na COP26 klimatskim pregovorima u Glazgovu.

solarne elektrane u bih

Ako se promatra period u zadniih pet godina, cijena CO2 emisija je porasla preko 1100% od početne vrijednosti. Cijene emisija u EU više su se nego udvostručile od početka godine, jer su stimulativni planovi i ulaganja u dekarbonizaciju nakon pandemije naglo povećali.

solarne elektrane u bih

U julu je Evropska unija predložila novi plan za borbu protiv klimatskih promjena koji uključuje carinu na karbon na uvoz iz zemalja koje ne poduzimaju slične korake da smanje vlastitu emisiju stakleničkih plinova koji zagrijavaju planetu. U skorije vrijeme, istorijski visoke cijene plina zbog ograničenih zaliha poboljšale su profitabilnost sagorijevanja uglja, povećavajući potražnju za dozvolama za ugljik.

Približavanjem početku primjene CBAM, stručnjaci predviđaju da će do 01. januara 2023. godine ova cijena premašiti 200 € po toni CO2. Mnogi komercijalni solarni projekti se danas planiraju na bazi ovih projekcija.

Tags

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.