solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Karbonske emisije ponovo u porastu (nov. 2022)

Sadržaj

Europske cijene karbonskih emisija porasle su na više od 71 eura po toni, najviše u posljednjih pet sedmica, jer su se zemlje EU složile da prikupe 15 milijardi eura iz fonda EU za inovacije i 5 milijardi eura od prihoda od prodaje CO2.

solarne elektrane u bih

Ovo se desilo ranije u odnosu na prvobitni plan prodaje 20 milijardi eura dozvola koje se čuvaju u rezervi za sistem trgovanja emisijama.

Karbonske emisije skupe zbog termoelektrana na ugalj

Također, nekoliko zemalja EU reaktiviralo je elektrane na ugalj kako bi odgovorilo na nestašicu prirodnog plina, povećavajući potražnju za dozvolama za karbonske emisije.

Karbonske emisije
Karbonske emisije

Ipak, cijene karbona ostaju znatno ispod rekordnog nivoa od skoro 100 eura postignutih u avgustu, budući da niže cijene prirodnog gasa smanjuju poticaje za komunalne kompanije da pređu na ugalj s teškim karbonom i kako bi slabija industrijska proizvodnja u cijelom regionu mogla obuzdati potražnju industrije za dozvolama.

Karbonske emisije i za avio kompanije

Sistem trgovanja emisijama (ETS) Europske unije prisiljava proizvođače, elektroenergetske kompanije i avio-kompanije da plaćaju svaku tonu karbon-dioksida koju emituju, kao dio napora Evropske unije da ispuni svoje klimatske ciljeve.

solarne elektrane u bih

Ekonomika trgovanja Dozvole za emisije karbona: Cijene su dobijene iz Sistema trgovanja emisijama Evropske unije (EU ETS), najvećeg svjetskog tržišta emisija gasova staklene bašte. Dozvole za emisiju karbona se prvo dodjeljuju s obzirom na direktive EU za maksimalnu količinu stakleničkih plinova koji se mogu emitovati. Dozvole za emisije karbona se zatim prodaju na aukciji i trguju.

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.