solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Kompanija Nofar se priprema za izgradnju najveće solarne elektrane u Rumuniji (2023.)

solarne elektrane u Rumuniji
Sadržaj

Kompanija za obnovljivu energiju Nofar Energy pokrenula je novi solarni projekat od 73 MW u Rumuniji. Cilj joj je da razvije i instalira solarne elektrane i vjetroelektrane ukupnog kapaciteta 1,5 GW 2023. godine.

Fotonaponski projekat od 73 MW nalazi se u Sloboziji, u okrugu Giurgiu, i biće spreman za izgradnju u prvoj polovini 2023. Nofar Energy namjerava da poveća svoj kapacitet do 130 MWp, ali konačna odluka će zavisiti od tehničkog stanja rumunske električne mreže, javljaju lokalni mediji.

Nofar Energy, sa sjedištem u Izraelu, već ima u svom portfoliju za Rumuniju projekte kapaciteta preko 600 MWp, ali planira nabavku, razvoj i izgradnju solarnih fotonaponskih postrojenja i vjetroelektrana s kombinovanim kapacitetom od 1,5 GW.

Kompanija namjerava da stavi na mrežu 600 MWp i izgradi najveće solarne elektrane u Rumuniji

Nofar je osigurao 500 miliona eura za projekte koji su već u planu za naredne dvije godine, ali ima i dodatna sredstva za nove poslove koji uključuju kupovinu opreme ili zemljišta za postavljanje fotonaponskih elektrana.

Ova kompanija namjerava da stavi na mrežu svoj portfolij od 600 MWp u periodu 2024.-2025., a blizu je pokretanja proizvodnje u solarnom parku Rătești, planirane snage oko 155 MW.

Favi Stelian, izvršni direktor Nofar Energy Romania, rekao je da je projekat Rătești u završnoj fazi izgradnje i da se uskoro očekuje priključenje solarne elektrane na mrežu. Răteşti predstavlja najveću investiciju u obnovljivu energiju u Rumuniji, kazao je on.

Nofar je zajedno sa svojim projektnim partnerom blizu početka izgradnje do sada najveće solarne elektrane u Rumuniji, snage 255 MW, na parceli od 290 hektara u južnoj Rumuniji. Investicija je procijenjena na 135 miliona eura. Plan je da elektrana bude puštena u rad do kraja 2023. godine.

Prema podacima Međunarodne agencije za obnovljivu energiju, Rumunija je krajem prošle godine imala 1,4 GW instaliranih fotonaponskih kapaciteta i 3 GW energije vjetra.

Solarne elektrane ključ u ruke - firma EMT SOLAR d.o.o. Sarajevo (primjer obnovljivih izvora energije)
Solarne elektrane po sistemu ključ u ruke – kompanija EMT SOLAR d.o.o. Sarajevo

Solarne elektrane – razvojna šansa za BiH

S donošenjem novih energetskih zakona – Zakona o električnoj energiji, te zakona o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti i korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije u Federaciji BiH – implementira se niz propisa iz pravnog okvira EU i nastavlja proces liberalizacije tržišta električne energije i energetske tranzicije ka čistoj energiji u BiH.

Biće značajno pojednostavljeni administrativni postupci za izgradnju i rad proizvodnih postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije, prije svega solarnih i vjetroelektrana i uvedene nove kategorije u energetski sistem i tržište električne energije – prozjumeri i energetske zajednice. I naša zemlja uskoro može sigurnijim koracima krenuti u procese dekarbonizacije.

EMT SOLAR je firma specijalizovana za cjelokupan ciklus izgradnje solarnih postrojenja, od izlaska na teren i stručne procjene lokacije i savjetovanja, projektovanja i izgradnje, do praćenja rada, servisiranja i repoweringa solarnih sistema i licencirana za 18 različitih poslova mjerenja i ispitivanja u oblasti elektro i fotonaponske tehnike.

Specijalnosti u inovativnim finansijskim i poslovnim energetskim modelima korisne su investitorima kod izbora najboljeg načina realizacije svojih investicija, a u sistemu „ključ u ruke“ sadržani su i kvalitetna oprema i stručan kadar, kao i svi poslovi oko pribavljanja potrebnih dozvola i definisanja optimalnih poslovnih modela za svaku investiciju.

Krenite u solarnu budućnost uz najbolje u ovoj oblasti. Za početak ispunite anketni upitnik i pregledajte sekcije na našem specijalizovanom portalu Solarno.net.

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.