solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Konferencija o obnovljivim izvorima energije: energetska tranzicija najizvjesnija uz razvoj solara (2022.)

Table of Contents

O obnovljivim izvorima energije iz ugla struke

Regionalna drvno-tehnološka konferencija „Sarajevo Wood Days“, koja je u protekla dva dana u sarajevskoj Skenderiji, u organizaciji Drvnog klastera “Namještaj i drvo” BiH i partnera, okupila privrednike iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona, završena je tematskom Konferencijom o obnovljivim izvorima energije i pratećim događajem manifestacije “Open Business Forum No.1” – susretom privrednika i lokalnih zajednica.

„Cilj ovakvih susreta je okupiti vodeće proizvođače, predstavnike vlasti i obrazovnih institucija, a posebno su važni za umrežavanje privrednih subjekata“, istakao je predsjednik Drvnog klastera “Namještaj i drvo”, Dinko Mujkić.

Tokom panel diskusije o budućnosti energetskog sektora u BiH, učesnici su nastojali dati odgovore na brojna otvorena pitanja o položaju Bosne i Hercegovine u situaciji globalne energetske krize ali i specifičnim problemima i izazovima koje ona nameće bh. privredi. U diskusiji su učestvovali i predstavnici kompanije EMT SOLAR, vodećeg proizvođača fotonaponskih sistema u Bosni i Hercegovini.

Dr Anton Jekauc iz Upravnog odbora CIGRA-e, ustvrdio je ovom prilikom da priča o obnovljivim izvorima energije nije od juče, ali da je pred nama dugotrajan i složen proces postepene energetske tranzicije praćen brojnim problemima, uključujući i nedovoljno razvijenu svijest o prednostima otvaranja tržišta električne energije u Bosni i Hercegovini. 

Predsjednik Sektora za energetiku u Privrednoj komori Federacije BiH, Armin Hadžić, predstavio je modele energetske neovisnosti u industriji koji su se u Evropi već pokazali dobrima i koje je moguće primijeniti i u Bosni i Hercegovini.

Svi učesnici u ovoj panel diskusiji složili su se da je budućnost energetske tranzicije najizvjesnija uz razvoj solarnih kapaciteta, po kojima je Bosna i Hercegovina potencijalno na visokom mjestu u odnosu na gotovo sve druge zemlje regiona. Solarplaza, platforma za globalnu solarnu industriju, navodi kako se očekuje da će solarni kapaciteti u BiH u idućoj godini dostići 115 MW, a tokom 2024. godine – 163 MW.

Vlada Federacije BiH je pred kraj protekle sedmice utvrdila prijedloge novih zakonskih rješenja koji će uvesti više reda u oblast obnovljivih izvora energije, u poslovanje u solarnoj industriji, a također i u odnose na tržištu električne energije. Uvešće konačno i nove kategorije proizvođača kroz koncept građanske energije, a za očekivati je i skoru primjenu instrumenta „garancije porijekla“ energije proizvedene iz obnovljivih izvora, čime će Bosna i Hercegovina napraviti značajan iskorak u procesu transpozicije okolinskog acquisa u oblasti energetike i obnovljivih izvora i investitorima omogućiti ogromne uštede.

Sve ovo će doprinijeti značajnom porastu investicija u solarne kapacitete i omogućiti diversifikaciju izvora električne energije, kroz ohrabrivanje koncepta građanske energije i priznavanje kategorija prozjumera i energetskih zadruga.

Tranzicija na obnovljive izvore energije: EMT SOLAR spremno u solarnu revoluciju

Ovakav scenarij spremno dočekuju u kompaniji EMT SOLAR, koja je osim posvećenosti inovacijama i specifičnog pristupa svakom novom projektu, na tržištu poznata i po tome što uz total quality management budno prati cjelokupan proces izgradnje solarnih postrojenja: od planiranja i projektovanja, preko izgradnje i podrške klijentima u svim fazama izgradnje fotonaponskih sistema i pribavljanja potrebnih dozvola, pa do servisa, praćenja i podrške radu postrojenja.

To je veoma važno u okolnostima munjevitog rasta interesovanja za investicije u solarne kapacitete, kada na tržištu neminovno dolazi i do pojave nelojalne konkurencije, firmi sa nedovoljno razvijenim kapacitetima i stručnošću osoblja.

Znati kako zadržati kvalitet solarnih postrojenja jedan je od najvećih izazova u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora.

EMT SOLAR licencirana je za izračun karbonskog otiska, veoma važnog elementa poslovanja privrednih subjekata, naročito izvozno orijentisanih. Putem ovog linka možete pronaći osnovne informacije o tome zašto je karbonski otisak važan u poslovanju i kakve uštede su u tom pogledu moguće.

Ukoliko ste zainteresovani za izgradnju solarnih postrojenja ili vas zanimaju informacije iz svijeta solarne industrije, ne oklijevajte! Javite nam se putem adrese: info@solarno.net.

Slični Članci
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

Solarni Oktobar

Rekordno niske cijene solarne opreme

Klikom na dugme otvorit ce se ponuda

Solarni Oktobar

Rekordno niske cijene solarne opreme

Klikom na dugme otvorit ce se ponuda

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.