Vlada Kosova je prošle sedmice objavila da će izgraditi sistem za skladištenje energije baterija (BESS) kapaciteta 200 MWh-plus kako bi se izborila sa energetskom krizom u zemlji.

Ministica ekonomije zemlje Dr. Artane Rizvanolli objavila je na Tviteru da je vlada odobrila program koji će koristiti grant od 234 miliona dolara za izgradnju BESS-a i povećanje uključivanja žena u energetski sektor.

Donaciju obezbjeđuju Sjedinjene Američke Države kroz Millennium Challenge Corp, agenciju za inostranu pomoć osnovanu 2004. godine.

Novac je prvobitno bio upotrebljen za izgradnju novog gasovoda od Kosova do Sjeverne Makedonije, ali nedavne visoke cijene gasa to su učinile neekonomičnim, saopštila je vlada. Izvještaji kažu da će dio toga ići i na manje energetske projekte.

Lokalni mediji citiraju Rizvanolliju da bi snaga BESS-a bila najmanje 150 MW sa energetskim kapacitetom od 200 MWh. Izvještaji dodaju da će to pomoći u stabilizaciji fluktuirajuće frekvencije električne energije, prebacivanju opterećenja i pomoći integraciji sredstava za obnovljivu proizvodnju u mrežu poput solarne energije i vjetra.

Kosovo se suočilo sa energetskom krizom posljednje zime zbog niske domaće proizvodnje i visokog uvoza i moralo je da smanji opterećenje. Oko 85% svoje energije proizvodi iz uglja, ali je nedavno dodao i neke obnovljive izvore proizvodnje.

marketing

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime