solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Litvanski Solitek započeo proizvodnju solarnih modula za staklenike

Sadržaj

Litvanski proizvođač modula Solitek, koji pripada proizvođaču naočara Global BOD, predstavio je monokristalni staklo-stakleni modul snage 235 vati za upotrebu u staklenicima. Modul će se proizvoditi u Litvaniji u novoizgrađenom proizvodnom pogonu sa godišnjim kapacitetom od 180 megavata, objasnio je šef Soliteka Julius Sakalauskas. „Solarni modul ‘M40’ ima snagu od 235 vati i propusnost svjetlosti od 40 posto, što znači da je 40 posto površine providno i omogućava prolazak više prirodne svjetlosti nego kod naših ranijih modula.

Modul sa 40 ćelija ima efikasnost od 12,6 procenata, bez okvira ima dimenzije 1770 x 1049 x 7,1 milimetar i težak je 30 kilograma. Prednje i zadnje staklo su debljine po 3 milimetra. Radne temperature se kreću od -40 do 85 stepeni Celzijusa.

Litvanski proizvođač nudi 30-godišnju garanciju linearnih performansi i 30-godišnju garanciju na proizvod. Performanse su zagarantovane na 87 procenata originalne efikasnosti tokom 30 godina.

Sakalauskas je rekao da je kompanija stekla iskustvo u izgradnji modula u sklopu projekta agrofotonaponskih krovova snage 1,5 megavata u Maleziji za koji je obezbijedila svoje konvencionalne proizvode od staklo-staklo. “Još tada je postalo jasno da se uzgojem paprike u sušnijim i toplijim područjima u hladu solarnih panela može postići mnogo veći prinos i značajno smanjiti količina vode potrebne za navodnjavanje. Prinos povrća i voća može biti dva do tri puta veći nego u tradicionalnoj poljoprivredi, a žetva sazrijeva 30 posto brže nego u normalnim uslovima”, rekao je on. Gubici vode bi se također mogli smanjiti do 65 posto.

Tags

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.