solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Longi i REC moraju platiti kaznu za povredu patenta

prizvodnja solarnih panela
Sadržaj

Viši regionalni sud u Dizeldorfu u Njemačkoj presudio je u korist Hanwha Q Cells-a da Longi Solar i REC moraju platiti kaznu jer nisu u potpunosti ispoštovali sudski nalog za povlačenje svojih solarnih modula pogođenih sporom o patentima u Njemačkoj.

Južnokorejski proizvođač fotonaponskih uređaja Hanwha Q Cells objavio je u saopštenju za javnost da je Viši regionalni sud u Dizeldorfu, u Njemačkoj, potvrdio prethodnu odluku Regionalnog suda u Dizeldorfu o izricanju prinudne kazne protiv konkurenata Longi i REC Solar.

Iznos kazne ostaje nepoznat

“Uprkos presudi Regionalnog suda u Dizeldorfu od 16. juna 2020. godine, u kojoj je u presudi navedeno da su optuženi zakonski obavezni da povuku određene solarne proizvode za koje se smatralo da krše patente (a od 30. januara 2019. su prodavani putem distribucionih kanala u odnosu na komercijalne kupce u Njemačkoj), Longi i REC – presudio je Viši regionalni sud – nisu u potpunosti ispunili zahtjeve obaveze povlačenja“, saopštila je korejska kompanija. „Stoga, odluka regionalnog suda da izrekne kaznu za svaku kompaniju zbog ovog propust bila je opravdana.”

I Jinko nezakonito koristio patentiranu tehnologiju

Spor oko patenta između proizvođača fotonaponskih uređaja datira još od proljeća 2019. U martu 2019. Hanwha Q-Cells je podnijela tužbu za kršenje patenta u Njemačkoj i Sjedinjenim Državama, a nedugo zatim i u Australiji, protiv Longija, REC-a i trećeg optuženog, JinkoSolar-a. Prema navodima kompanije, njena tri konkurenta su nezakonito koristila njenu patentiranu tehnologiju u svojim proizvodima.

U junu 2020. godine, Regionalni sud u Dizeldorfu, u Njemačkoj, prvostepeno je presudio u korist Hanwha Q-Cells-a. REC i Longi Solar su uložili žalbu na odluku, nakon čega je Hanwha Q-Cells pokrenula prethodno izvršenje odluke. Po mišljenju Hanwha Q-Cells-a, Longi Solar i REC, naknadno, nisu poduzeli dovoljne mjere da ispoštuju obavezu povlačenja koju je naložio sud, zbog čega je Hanwha zatražila novčanu kaznu.

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.