solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

LONGI-u produžena zabrana prodaje panela (2022.)

Longi - zabrana produžena
Longi - zabrana produžena
Sadržaj

Longi je najavio da namjerava osporiti nedavnu odluku Apelacionog suda u Hagu koja uključuje zabranu direktnog kršenja patenta EP'689, budući da je Longi prodavao solarne module u zemljama u kojima je Hanwha Solutions Corporation registrirani vlasnik istog. Osim toga, zabrana predviđa i da Longi NL ne smije nastaviti s podsticanjem kupaca na kršenje patenta.

Odluka potvrđena u novembru 2021. godine znači da je sud proširio zabranu na 11 europskih zemalja u kojima Longi nije ovlašten za prodaju solarnih modula: Belgiji, Bugarskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Mađarskoj, Austriji, Lihtenštajnu, Portugalu, Španjolskoj, UK i Švicarskoj. Ipak, sud u Rotterdamu nije donio zabranu za Hrvatsku, Tursku, Grčku, Italiju i Rumuniju samo zato što Hanwha nije dokazala vlasništvo nad patentom do momenta početka žalbenog postupka.

Velike količine proizvoda Longi završile su u zemljama Zapadnog Balkana

Postavlja se pitanje da li će kupci u Bosni i Hercegovini, kao i u regionu, morati ubrzo skidati tek postavljene module sa svojih krovova? Važno je napomenuti da je spor kojim se želi spriječiti distribucija proizvoda pokrenut 2021. godine, a nama ostaje da vidimo do kada će Longi proizvodi biti prisutni u zemljama Zapadnog Balkana!

Hanwha Solutions Corporation
Hanwha Solutions Corporation

Longi zauzeo stav protiv Hanwha Solutions Corporation!

U julu i augustu 2019. godine, Longi je podnio dva postupka poništenja žalbi Q-Cellsa, navodeći da je patent nevažeći. Izdato je i saopštenje u kojem se navodi da su patenti koje je Hanwha Q-Cells koristila u žalbi “stečeni višestrukim transferima i transakcijama od drugih istraživačkih centara”, kao i da “postoji značajna nesigurnost u pogledu valjanosti patentnih prava.”

“Takav postupak nije tužba i ne uključuje nikakvu presudu ili odluku o tome da li je patent prekršen!”, izjavili su iz Longi-a.

Međutim, Zavod za patente presudio je u korist Q-Cells potvrdivši ispravnost njihovih patenata. Odlukom Ureda za patente potvrđeno je i da se prava intelektualnog vlasništva mogu zaštiti u Kini, tržištu na kojem se trenutno proizvodi većina globalnih PERC ćelija.

U svom obraćanju za javnost, tehnički direktor Hanwha Solutions Corporation dr. Daniel Jeong, izjavio je: “Ova pobjeda je zaista vrijedno dostignuće s obzirom na to da je ekskluzivna tehnologija Q-Cellsa prepoznata na tržištima proizvodnje i prodaje solarne energije”, te dodao, “Moramo održavati zdravu konkurenciju i nastaviti ćemo da poduzimamo neophodne radnje da bismo spriječili nezakonite aktivnosti koje predstavljaju ili izazivaju kršenje patenta Q-Cellsa.”

Vrlo je važno napomenuti da je Apelacioni sud u Hagu, u drugostepenoj presudi, odobrio zahtjeve Hanwha Q-Cells što bi značilo da je Longi svojim kupcima morao poslati preporučeno pismo u kojem navodi da solarni moduli tipa Hi-M03, Hi-M03m, Hi-M04, Hi-M04m, Hi-M05 i Hi-M05m krše patent u vlasništvu Hanwha Solutions Corporation.

Hanwha Q-Cells podnosi tužbu za kršenje patenta Federalnom sudu Australije!

Pravni spor koji se odvija u Europi i SAD-u stigao je i do australskih obala! Hanwha podnosi tužbu i traži nalog da zaustavi Longi u marketingu, uvozu i prodaji proizvoda kojima se krše prava u Australiji. U tužbi se navodi da je Longi ugradio patentiranu tehnologiju pasivizacije – koja igra vrlo važnu ulogu u poboljšavanju efikasnosti i performansi solarnih ćelija – u svoje solarne ćelije.

Prema saopštenju, Hanwha Q-Cells je davne 2012. godine počela proizvoditi Q-Antum solarne ćelije koristeći tehnologiju pasivizacije i do sada je proizvedeno više od 2.5 milijardi ćelija širom svijeta. Saopšteno je i da je sporna tehnologija pasivizacije ključna za njene buduće planove i da vjeruje da su te ćelije ono što ih i izdvaja iz konkurencije.

“Zakoni o intelektualnom vlasništvu postoje kako bi podstakli inovacije i zaštitili ih od nepravedne upotrebe, a mi ćemo energično braniti našu tehnologiju od kršenja. Hanwha Q-Cells ostaje u potpunosti posvećena zadovoljavanju potreba australskog tržišta, nemamo namjeru uzrokovati neugodnosti kupcima bilo da se radi o EPC izvođačima, distributerima ili instalaterima.”, izjavio je izvršni direktor Hanwha Q-Cella.

Solarne elektrane
Postavljanje solarne elektrane – firma EMT SOLAR d.o.o.

Više pročitajte na linku.

Tags

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.