solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

LONGI-u produžena zabrana prodaje panela (2022.)

Longi - zabrana produžena
Table of Contents

Longi je najavio da namjerava osporiti nedavnu odluku Apelacionog suda u Hagu koja uključuje zabranu direktnog kršenja patenta EP’689, budući da je Longi prodavao solarne module u zemljama u kojima je Hanwha Solutions Corporation registrirani vlasnik istog. Osim toga, zabrana predviđa i da Longi NL ne smije nastaviti s podsticanjem kupaca na kršenje patenta.

Odluka potvrđena u novembru 2021. godine znači da je sud proširio zabranu na 11 europskih zemalja u kojima Longi nije ovlašten za prodaju solarnih modula: Belgiji, Bugarskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Mađarskoj, Austriji, Lihtenštajnu, Portugalu, Španjolskoj, UK i Švicarskoj. Ipak, sud u Rotterdamu nije donio zabranu za Hrvatsku, Tursku, Grčku, Italiju i Rumuniju samo zato što Hanwha nije dokazala vlasništvo nad patentom do momenta početka žalbenog postupka.

Velike količine proizvoda Longi završile su u zemljama Zapadnog Balkana

Postavlja se pitanje da li će kupci u Bosni i Hercegovini, kao i u regionu, morati ubrzo skidati tek postavljene module sa svojih krovova? Važno je napomenuti da je spor kojim se želi spriječiti distribucija proizvoda pokrenut 2021. godine, a nama ostaje da vidimo do kada će Longi proizvodi biti prisutni u zemljama Zapadnog Balkana!

Hanwha Solutions Corporation
Hanwha Solutions Corporation

Longi zauzeo stav protiv Hanwha Solutions Corporation!

U julu i augustu 2019. godine, Longi je podnio dva postupka poništenja žalbi Q-Cellsa, navodeći da je patent nevažeći. Izdato je i saopštenje u kojem se navodi da su patenti koje je Hanwha Q-Cells koristila u žalbi “stečeni višestrukim transferima i transakcijama od drugih istraživačkih centara”, kao i da “postoji značajna nesigurnost u pogledu valjanosti patentnih prava.”

“Takav postupak nije tužba i ne uključuje nikakvu presudu ili odluku o tome da li je patent prekršen!”, izjavili su iz Longi-a.

Međutim, Zavod za patente presudio je u korist Q-Cells potvrdivši ispravnost njihovih patenata. Odlukom Ureda za patente potvrđeno je i da se prava intelektualnog vlasništva mogu zaštiti u Kini, tržištu na kojem se trenutno proizvodi većina globalnih PERC ćelija.

U svom obraćanju za javnost, tehnički direktor Hanwha Solutions Corporation dr. Daniel Jeong, izjavio je: “Ova pobjeda je zaista vrijedno dostignuće s obzirom na to da je ekskluzivna tehnologija Q-Cellsa prepoznata na tržištima proizvodnje i prodaje solarne energije”, te dodao, “Moramo održavati zdravu konkurenciju i nastaviti ćemo da poduzimamo neophodne radnje da bismo spriječili nezakonite aktivnosti koje predstavljaju ili izazivaju kršenje patenta Q-Cellsa.”

Vrlo je važno napomenuti da je Apelacioni sud u Hagu, u drugostepenoj presudi, odobrio zahtjeve Hanwha Q-Cells što bi značilo da je Longi svojim kupcima morao poslati preporučeno pismo u kojem navodi da solarni moduli tipa Hi-M03, Hi-M03m, Hi-M04, Hi-M04m, Hi-M05 i Hi-M05m krše patent u vlasništvu Hanwha Solutions Corporation.

Hanwha Q-Cells podnosi tužbu za kršenje patenta Federalnom sudu Australije!

Pravni spor koji se odvija u Europi i SAD-u stigao je i do australskih obala! Hanwha podnosi tužbu i traži nalog da zaustavi Longi u marketingu, uvozu i prodaji proizvoda kojima se krše prava u Australiji. U tužbi se navodi da je Longi ugradio patentiranu tehnologiju pasivizacije – koja igra vrlo važnu ulogu u poboljšavanju efikasnosti i performansi solarnih ćelija – u svoje solarne ćelije.

Prema saopštenju, Hanwha Q-Cells je davne 2012. godine počela proizvoditi Q-Antum solarne ćelije koristeći tehnologiju pasivizacije i do sada je proizvedeno više od 2.5 milijardi ćelija širom svijeta. Saopšteno je i da je sporna tehnologija pasivizacije ključna za njene buduće planove i da vjeruje da su te ćelije ono što ih i izdvaja iz konkurencije.

“Zakoni o intelektualnom vlasništvu postoje kako bi podstakli inovacije i zaštitili ih od nepravedne upotrebe, a mi ćemo energično braniti našu tehnologiju od kršenja. Hanwha Q-Cells ostaje u potpunosti posvećena zadovoljavanju potreba australskog tržišta, nemamo namjeru uzrokovati neugodnosti kupcima bilo da se radi o EPC izvođačima, distributerima ili instalaterima.”, izjavio je izvršni direktor Hanwha Q-Cella.

Solarne elektrane
Postavljanje solarne elektrane – firma EMT SOLAR d.o.o.

Više pročitajte na linku.

Tags

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

Solarni Oktobar

Rekordno niske cijene solarne opreme

Klikom na dugme otvorit ce se ponuda

Solarni Oktobar

Rekordno niske cijene solarne opreme

Klikom na dugme otvorit ce se ponuda

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.