Premijer Zoran Zaev je izjavio da će u Sjevernoj Makedoniji početi da se plaća ekološka taksa od 3,5 denara ili 5,7 eurocenti po litru nafte i da će porez na dodatu vrijednost za struju biti smanjen sa 18 na pet procenata. Potrošače u Sjevernoj Makedoniji očekuje povećanje računa za struju, na ime masovnih investicija u gas i energiju iz obnovljivih izvora. Premijer Zoran Zaev je prije dvije nedjelje obećao da Vlada ove godine neće povećati cijene, a upravo je najavio i da će porez na dodatu vrijednost za električnu energiju biti spušten sa 18 na pet odsto na godinu dana. Međutim, objavio je i da će država uvesti eko-taksu na naftu od 3,5 denara odnosno 5,7 eurocenti po litru.

Taksa na naftu može biti korak ka naplaćivanju emisija na ime korištenja fosilnih goriva. Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač nedavno je napomenuo da bi vlade na Zapadnom Balkanu trebalo da nametnu takse na ugljenik kao privremenu mjeru prije uvođenja nacionalnih sistema za trgovanje emisijama i njihove integracije sa ETS-om u Europskoj uniji. Po njegovom mišljenju, takva dažbina bi bila nadograđena na postojeće “sitne takse na sumpor-dioksid i druge emisije”, a EU bi “mogla da kombinuje pritisak sa podsticajima da bi se emisije smanjile” u regionu.

Zaev je naglasio da su predstojeće mjere dio državnog programa za životnu sredinu. Izjavio je da će i ubrajajući eko-taksu, za čije uvođenje nije nagovijestio datum, cijene nafte i benzina u Sjevernoj Makedoniji biti među najnižima. On tvrdi da ljudi treba više da koriste bicikle, trotinete i električna vozila. Vlada je također odredila pomoć od 3.000 do 10.000 eura za kompanije za prevoz putnika.

marketing

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime