solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Mali veliki Intersolar 2021

Sadržaj

Nekada velikog a sada u znatno manjem prostoru Intersolara od 6. do 8. oktobra u Münchenu posjetilo je preko 26.000 ljudi iz 93 zemlje i razgledalo ponudu preko 450 izlagača iz cijelog svijeta.

Tagesschau.de s pravom piše: „Njemačka solarna industrija, koja je već proglašena mrtvom, ponovno je oživjela. Na Intersolar sajmu predstavlja se samouvjereno i sebe vidi kao pionira klimatske neutralnosti. Dolazi li solarni bum 2.0? ”. Zaista se ste mogli diviti inovacijama, trendovima i novim dostignućima u prošle sedmice Münchenu.

Kako bi još nekoliko godina provlačili 20-tak hiljada radnih mijesta u oblasti uglja, sve tri posljednje njemačke savezne vlade sastavljene od CDU / CSU -a, FDP -a i SPD -a uspjele su ugušiti solarnu i vjetroindustriju, koja je započeta kao nada u novom milenijumu, i preseliti oko 130.000 budućih radnih mjesta u Kinu.

Za razliku od Njemačke, kineska vlada stavila je beskamatne kredite na raspolaganje svojoj solarnoj i vjetroindustriji, što je rezultiralo time da je Srednja nacija danas svjetski prvak u solarnoj energiji i vjetru i svoju tehnologiju izvozi po cijelom svijetu. Budući da su nove tehnologije razvijene i istraživane novcem od poreza u Njemačkoj, sa njemačkog ugla gledanja nije moglo ispasti gluplje.

No, sada se lokalna industrija u Münchenu ponovo pokazala samouvjerenom i vidi se kao pokretač za klimatski neutralnu Njemačku. U Intersolaru će se pojačati nada u novu njemačku i evropsku solarnu industriju. Dvije nove solarne fabrike za ćelije i module grade se u bivšem njemačkom solarnom uporištu Saksonija – u Thalheimu u Saksoniji. Švicarski proizvođač sistema Meyer-Burger ulaže 145 miliona eura u oko 300 solarnih poslova. Dugoročno će biti 3.500 radnih mjesta.

Istovremeno, u Minhenu se naglašava da je ovo samo skromni novi početak.

Na ovom malom Intersolaru, energetski prijelaz već se mogao doživjeti na vrlo konkretan način. Snažna popularnost i optimizam organizatora i izlagača odražavaju snažne globalne brojke u industriji. Ali i odlični izgledi za narednih nekoliko godina. Obnovljivi izvori energije ključni su u borbi protiv klimatskih promjena.

Sunce i vjetar već su najjeftiniji izvori energije u svijetu. U usporedbi s njihovom “vječnom” dostupnošću, njihovom ekološkom prihvatljivošću i isplativošću, stari nosači fosilno-atomske energije su osuđeni na poraz.

Sljedeći i opet veliki Intersolar održat će se u Minhenu od 11. do 13. maja 2022. godine.

Tags

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.