Masdar, kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koja se bavi obnovljivim izvorima energije, i Finska kompanija Taaleri Energia, koja finansira projekte vjetroenergije i solara, zajedno će graditi solarnu elektranu u Grčkoj snage 65 MW. Za podizanje ovog fotonaponskog postrojenja bit će zadužen Masdar-Taaleri Generation (MTG), zajedničko preduzeće kompanija Taaleri i Masdar. Elektrana bi trebala biti završena do 2023. godine, a investitori planiraju da učestvuju u aukcijama za fid-in premije za obnovljive izvore energije u Grčkoj krajem ove godine, saopćio je Masdar. Ovo je prva investicija kompanije Masdar u Grčkoj, a lokacija projekta se nalazi  oko 65 kilometara sjeverno od Atine. Planirana godišnja proizvodnja je 100 GWh.

Buduća solarna elektrana bi trebalo da proizvodi 100 GWh električne energije godišnje. Ambasador UAE u Grčkoj Sulaiman Hamed Salem AlMazroui rekao je tokom virtualne ceremonije potpisivanja ugovora da je njegova zemlja sretna što može pružiti pomoć i podršku Grčkoj u ostvarivanju svog cilja koji iznosi 35% energetskog miksa do 2030. godine kojeg čine obnovljivi izvori energije. Grčka planira da do 2030. godine preko 60% potrošnje struje pokriva iz obnovljivih izvora. Grčki Nacionalni energetski i klimatski plan (NECP) predviđa više nego dvostruko povećanje udjela obnovljivih izvora u potrošnji električne energije do 2030. godine, na preko 60%. Kompanije Masdar i Taaleri su partneri u vjetroparku Čibuk 1 u Republici Srbiji.

Masdar, koji je u vlasništvu firme Mubadala Investment Company, preko koje vlada Abu Dabija sprovodi strateške investicije, aktivan je u preko 30 zemalja širom svijeta uključujući Egipat, Maroko, Veliku Britaniju, Sjedinjene Američke Države, Australiju, Španiju i Indiju. Taaleri Energia, sa sjedištem u glavnom gradu Finske, Helsinkiju, ima 2,8 GW kapaciteta vjetroenergije i solara u Europi, SAD-u i na Bliskom Istoku.

marketing

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime