solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Maxeon zatvara francuski pogon za proizvodnju solarnih modula 2022

Sadržaj
maxeon

Maxeon nezadovoljan cijenama

Maxeon Solar Technologies je zatvorio fabriku za proizvodnju fotonaponskih modula u Francuskoj, navodeći kao razlog izazovno okruženje cijena.

Na objekat su uticali rastući troškovi i porezi na uvoz sirovina, rekao je portparol kompanije Maxeon.

“Proizvodna cijena fabrike Porcelette nam više ne dozvoljava da budemo konkurentni na evropskom tržištu”, rekao je portparol u izjavi poslanoj PV Tech-u.

Smješten u sjeveroistočnoj Francuskoj, postrojenje je otvoreno 2012. Prema saopštenju za javnost iz te godine, tvornica je imala proizvodnu liniju od 44 MWp koja je mogla proizvoditi 150.000 solarnih panela godišnje.

Kada je doneta odluka o zatvaranju postrojenja, Maxeon je implementirao novu proizvodnu liniju za svoj Air asortiman krovnih modula koji bi imali maksimalni kapacitet od 16 MWp godišnje, rekao je portparol.

Vijest dolazi nakon što je Rystad Energy upozorio ranije ove sedmice da bi planirane fabrike za proizvodnju fotonaponskih komponenti u Evropi mogle biti odložene zbog rastućih cijena električne energije.

Konsultant je rekao da energetski intenzivna priroda solarnih fotonaponskih proizvodnih procesa dovodi do toga da neke operatere privremeno zatvore ili napuste proizvodne pogone jer troškovi poslovanja rastu.

Maxeon sa sjedištem u Singapuru, koji posluje pod brendom SunPower izvan SAD-a, isporučio je 521 MW solarnih modula globalno u drugom kvartalu 2022. godine, pošto je kompanija premašila i smjernice za obim i prihode za kvartal. Index cijena solarnih panela možete pogledati ovdje.

Proizvođač trenutno istražuje lokacije za novu solarnu tvornicu u SAD-u, kako je ranije ove sedmice izvijestio PV Tech Premium.

Maxeon zvanični veb sajt možete posjetiti klikom ovdje.

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.