solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Međunarodna agencija za energiju: fosilnim gorivima definitivno su odbrojani dani

Breza-solarna elektrana by EMT SOLAR
Breza-solarna elektrana by EMT SOLAR
Sadržaj

Zahvaljujući napretku u proizvodnji zelene energije i rastu električnih vozila, potražnja za naftom, gasom i ugljem će se smanjiti prije 2030. godine.

Međunarodna agencija za energiju objavila je da će se zahvaljujući napretku u proizvodnji zelene energije i rastu električnih vozila, potražnja za naftom, gasom i ugljem smanjiti i prije 2030. godine.

Agencija, koju finansira Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj je predvidjela da će proizvodnja industrije fosilnih goriva dostići vrhunac 2030. godine, ali se sada to pomjerilo nazad u ovu deceniju kao rezultat vladinih napora i globalnih događaja, prema IEA-i.

Svake godine IEA-in World Energy Outlook iscrtava potencijalne puteve koje bi globalni energetski sistem mogao proći u narednim decenijama kako bi pomogao u donošenju odluka. Ovogodišnji izvještaj, koji će biti objavljen sljedećeg mjeseca, pokazuje da je svijet na pragu historijske prekretnice.

“Samo na bazi današnjih postavki politika vlada širom svijeta – čak i bez ikakvih novih klimatskih politika – potražnja za svakim od tri fosilna goriva će dostići vrhunac u narednim godinama”, napisao je Fatih Birol iz IAE-a u autorskom tekstu za Financial Times.

Ovi izuzetni pomaci će dovesti do vrhunca globalnih emisija stakleničkih plinova. Nakon toga slijedi pad, koji je rezultat prvenstveno spektakularnog rasta tehnologije čiste energije kao što su solarni paneli i električna vozila, strukturnim pomacima u kineskoj ekonomiji i posljedicama globalne energetske krize.

“Ovo je prvi put da je vidljiv vrhunac potražnje za svakim gorivom u ovoj deceniji – ranije nego što su mnogi očekivali”, dodao je Birol.

Uskoro smanjenje potrošnje uglja

Globalna potražnja za ugljem ostala je tvrdoglavo visoka tokom protekle decenije. Ali sada je postavljena na vrhunac u narednih nekoliko godina, s velikim investicijama koje prestaju izvan Kine, jer solarna energija i vjetar dominiraju širenjem elektroenergetskih sistema. Čak i u Kini, najvećem svjetskom potrošaču uglja, impresivan rast obnovljivih izvora i nuklearne energije, uz sporiju ekonomiju, ukazuje na skori pad upotrebe uglja.

Neki stručnjaci sugeriraju da je globalna potražnja za naftom možda dostigla vrhunac nakon što je pala tokom pandemije. IEA je bila oprezna s takvim preuranjenim pozivima, ali najnovije projekcije pokazuju da rast električnih vozila širom svijeta, posebno u Kini, znači da je potražnja za naftom na vrhuncu prije 2030. godine. Upotreba električnih autobusa i dvo- i trotočkaša je u snažnom porastu, posebno u privredama u razvoju.

Osim toga, ruska invazija na Ukrajinu je podstakla mnoge evropske sile da ulažu u alternativne izvore energije, uključujući obnovljive. Sve to sugeriše da se bliži kraj “zlatnog doba gasa” i da bi ulaganja u fosilna goriva trebalo da uspore.

Tranzicija čiste energije mogla bi se još više ubrzati kroz snažnije klimatske politike. Ali već sada, energetski svijet se mijenja brzo i na bolje, zaključuje Birol.

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.