Član predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik, izjavio je da će se u RS-u graditi dvije plinske elektrane instalisane snage po 600MW, što će obezbijediti energetsku stabilnost u narednih 50 godina. Elektrane će se graditi u Banja Luci, na prostoru nekadašnje firme “Incel”, kao i u blizini Prijedora, što predstavlja investiciju u iznosu od preko milijardu i po eura.

Dodik: ulaganje u investicioni projekat
Investicioni projekat: Banja Luka/Prijedor

“To je zelena energija, to su obnovljivi izvori energije, to ne zagađuje i to daje energetsku sigurnost ovom našem kraju”, izjavio je Dodik.

Otkrio je da je riječ o zajedničkom projektu RS-a i Rusije. U navedenom projektu, RS će biti manjinski partner uz obavezu da provede procedure, dok će Rusi biti zaduženi za finansiranje.

“Preduslov za ovaj projekat je plinovod od Bijeljine do Banja Luke i Prijedora”, dodaje Dodik.

EMT SOLAR

Istaknuo je da na tom planu u Sarajevu već nekoliko godina postoji zastoj u pogledu dobijanja dozvole da se iz Srbije pređe u RS, preko granične linije. Međutim, ističe da bi prepreke na putu plinofikacije između Federacije Bosne i Hercegovine i RS-a trebao da otkloni razgovor premijera RS-a Radovana Viškovića i Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića.

U svom obraćanju javnosti, Radovan Višković izjavio je da će RS dati saglasnost Federaciji Bosne i Hercegovine po pitanju zapadne plinske konekcije iz smjera Hrvatske, preko Posušja u Bosnu i Hercegovinu, ukoliko Federacija Bosne i Hercegovine prethodno da saglasnost za istočnu konekciju.

Dodik: ulaganje u investicioni projekat
Instalacija solarne elektrane: Ključ u ruke, firma EMT SOLAR d.o.o. Sarajevo

Do sada je potpisan sporazum između firmi “Srbija gas” iz Novog Sada i “Gas-res” iz Banja Luke, o zajedničkoj izgradnji plinovoda od Inđije preko Bijeljine – Banja Luke – Prijedora do Novog Grada/Bosanskog Novog. Plinovod će biti dugačak 325 kilometara, a okvirno procijenjena vrijednost projekta iznosi oko 125 miliona eura.

Dodik: ulaganje u investicioni projekat
Nuklearne i plinske elektrane ne predstavljaju obnovljive izvore energije

Portal solarno.net nije uspio do zaključenja ovog članka saznati koji plin će se koristiti kao obnovljivi izvor. Naime, prirodni plin isporučen iz Rusije, a koji se trenutno distributira plinovodom u Bosnu i Hercegovinu, je fosilno gorivo koje prilikom izgaranja proizvodi karbondioksid (CO2), te ne može spadati u obnovljive izvore energije. Da li Dodik planira upotrebu nekog drugog plina, nastalog iz obnovljivih izvora, ostaje nepoznanica.

Uzimajući u obzir da je početkom 2022.godine, Europska komisija odlučila dati zelenu oznaku nuklearnim i plinskim elektranama uvrstivši ih u dopunski delegirani akt o taksonomiji klimatski održivih djelatnosti, Dodikova odluka se čini razumnom. Međutim, nove elektrane moraju za „zelenu oznaku“ dobiti građevinsku dozvolu prije 2045.godine, a zemlje u kojima se grade moraju do 2050.godine imati plan i finansijska sredstva za sigurno odlaganje radiokativnog otpada.

O ulozi plina i nuklearne energije vode se žestoke rasprave među državama članicama Europske Unije, a izvori energije koji se klasificiraju kao „održivi“ postaju sve atraktivniji investitorima.

marketing

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime