solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Mjesečni index cijena solarnih panela za decembar 2023

Slika: indeks cijena solarnih panela za period decembar 2022 - decembar 2023., izražen u Eurima
Slika: indeks cijena solarnih panela za period decembar 2022 - decembar 2023., izražen u Eurima
Sadržaj

Solarna 2023. godina će ostati upamćena prije svega po historijskom padu cijena solarnih panela. Evropska Unija svoj pokušaj pokretanja renesanse proizvodnje slobodno može nazvati zonom sumraka. Evropski proizvođači sa zastarjelom tehnologijom, opterećeni povećanjem troškova radne snage i energije, dobili su pucanj u koljena od same politike EU kojoj su se obratili tražeći uvođenje zaštitnih carina na FN module. Izgleda da je političarima EU bilo važnije postići zaostale ciljeve energetske tranzicije nego misliti na ulaganje u proizvodne pogone lokalnih proizvođača. Ako je po onoj da revolucija jede svoju djecu, može se reći da se historija ponavlja i u ovoj velikoj promjeni evropskog društva i ekonomije.

Već tradicionalno Canadian Solar, Jinko, Trina i drugi iz Superlige 8 zauzimaju vodeće pozicije kod Bloomberga. Međutim u vrh se guraju i nova imena koja su izašla iz oblasti snadbjevača brendova, pa i sami postaju Tier 1, te guraju šačicu evropskih proizvođača sve dalje i dalje od vrha.

EU solarni paneli postaju sve veći rizik za bosanskohercegovačko tržište

Ako ovaj trend ostane, postoji realni rizik da ove godine neki evropski proizvođači jednostavno spuste ruke i proglase bankrot. Za bosanskohercegovačke korisnike EU solarnih panela to bi bilo fatalno. Po svemu sudeći da neke banke koje nameću preferirane brendove u kreditnim linijama nisu svjesne rizika kojem izlažu kupce. Ostati bez garancije na proizvod koji treba godinama da stabilno otplaćuje kredit može biti odlučujući faktor za okretanje prema kinskim proizvodima koji imaju PICC ili drugo reosiguranje, te visoko kotiraju kod Bloomberga.

Evropskim trgovcima solara je dobro poznat slučaj Solarworld-a kada je svojim ponovnim slomom povukao preko 400 njemačkih instalatera u privatni bankrot.

Možda su kombinacije proizvodnje u Kini i  Evropi, sa prenešenom garancijom na lokalnog distributera, kao što to čini španski brend Exiom , pravo rješenje za kupce koji povlače kredite iz zahtjevnih EU fondova, a žele da iskoriste atraktivne cijene.

Propast modela ekonomije obima

Zbog poznatih problema koji drmaju evropsku industriju, model ekonomije obima je baš 2023. godine u EU solarnoj branši pokazao svoju pogubnost. Nesmotrene izjave i potezi političara, ali i samih EU proizvođača, izazvale su reakciju kineskih Superliga 8 kao i ostalih novih igrača da svim sredstvima sredinom ljeta napune skladišta u evropskim lukama i počnu obarati cijene modula. Kako je vrijeme prolazilo proširila se priča da količina od 30 GW na skladištima premašuje snagu već instaliranih modula na krovovima Unije (link).

Mnogi veliki igrači su počeli da odugovlače narudžbe jer je cijena solarnih panela na skladištima svaki dan padala. To je opet izazvalo realne troškove skladištenja pa su mnogi proizvođači počeli da prodaju ispod proizvodne cijene kako bi spriječili dalje gubitke. Naravno, i rat u Izraelu je dodatno doprinio smanjenju instalacija, pa je situacija postajala sve gora i gora za proizvođače i one veletrgovce koji su početkom ljeta napunili skladišta.

Decembarski obrat

Novembarske izjave insajdera su dodatno utjecale na pad cijena solarnih panela, ali je počelo sezonsko pražnjenje skladišta pa su neki veletrgovci opet krenuli sa kupovinom. Cijene su još malo po inerciji padale, ali se onda desio neočekivani obrat: veliki prekookeanski prijevoznici odbijaju da voze Crvenim morem zbog učestalih napada Huta na brodove. Cijene nekih proizvoda počinju da rastu, zbog naglog skoka cijene transporta sa 1.500 na pet i više hiljada dolara. Transport sada traje dva mjeseca, pa je i to postalo opravdanje za povećanje cijena solarnih panela.

Ipak, odluke Kine na početku januara ove godine, da njeni brodovi neće više ulaziti u izraelske luke i prevoziti robu za njih, novi je element koji može dalekoazijske proizvođače postaviti u još bolji položaj od evropskih.

Ilustracija

Ksenofobični EU put spasa

Obnova kompletnog lanca vrijednosti za solarne module kojima se trguje u Evropi je „renesansa“ na koju čekaju evropski proizvođači. Otvarat će se brojna lokalna radna mjesta, Evropljani će potvrditi svoje tehnološko vodstvo i postati nezavisni od uvoza iz regija svijeta čije vrijednosti ne razumiju, a kamoli žele podržati. Nažalost, to će vjerovatno ostati neostvarljiv san u dogledno vrijeme, želja na listi Djeda Mraza koja je i ove godine, nažalost, ostala neuslišena.

Šta možemo na početku ove godine zaključiti: cijena solarnih panela je niska i nema znakova značajnog povećanja u doglednoj budućnosti. Novi proizvodi iz sektora „mainstream“ i „visoke efikasnosti“ ponovo su pojeftinili, iako postoje naznake da trend slabi, barem za visokoefikasne module. Isporuka i obim proizvodnje su očigledno značajno smanjeni kako bi se izbjeglo dalje povećanje zaliha u Evropi. Za nekoliko proizvoda potražnja već premašuje ponudu i isporuke se odgađaju do sljedećeg kvartala.

Međutim, situacija je drugačija za mainstream module, koji su prvenstveno proizvodi sa PERC ćelijskom tehnologijom. Mnogi trgovci i proizvođači još uvijek imaju zalihe koje je potrebno smanjiti. U tu svrhu gotovo svakodnevno se na tržište plasiraju nove ponude u kojima je cijena solarnih panela sve niža.

Iz tog razloga, za sada se samo može zaključiti da se ulaganja u nove EU proizvodne pogone, ma gdje u Evropi trebali biti postavljeni, u dogledno vrijeme ne isplati. Da bi bili čak i izbliza konkurentni u pogledu cijena solarnih panela, EU proizvodi bi morali godinama biti subvencionirani. Zato što se nova proizvodnja ne može postaviti i proširiti tako brzo koliko bi trka sa sveprisutnom azijskom konkurencijom zahtijevala. Jaz u odnosu na Kinu je već prevelik i svakim danom se povećava. Koncept ekonomije obima ovdje više ne funkcionira – potrebne su druge ideje!

Stoga se mnogi zalažu za kreativniji i inteligentniji pristup. Posebne primjene, proizvodi prilagođeni pravilima i potrebama građevinske industrije, te multifunkcionalni sistemi moraju biti razvijeni i dovedeni na EU tržište. Velikim proizvođačima koji se fokusiraju na efikasnost i uštedu to je teško zbog često složenih i regionalno različitih zahtjeva. Međutim, već postoje brojni takvi think tankovi, ti mali i fleksibilni proizvođači specijalnih rješenja na kontinentu. Zašto ne izbaciti male, ali fine proizvođače iz njihove mikroniše i podržati ih i izgraditi ih s ionako malim budžetom dok ne postanu istinski konkurentna industrija – za inteligentno prilagođene fotonaponske proizvode izvan mainstreama?

Ekrem Mušić, ekspert za fotonaponske sisteme

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.