solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Mjesečni izvještaj razlike zračenja za oktobar 2020

mjesecni izvjestaj zračenja oktobar 2020
Sadržaj

Dijelovi Krajine, te centralne i istočne Bosne su opet imali nadprosječne prinose, dok je područje Semberije trebalo bilježiti do 10% a dijelovi Hercegovine i do 20% manje prinose.

mjesecni izvjestaj zračenja oktobar 2020

MJESEČNE KARTE GLOBALNOG HORIZONTALNOG ZRAČENJA

Globalno horizontalno zračenje (GHI) najvažniji je vremenski faktor koji utječe na proizvodnju energije solarnih fotonaponskih elektrana. Stoga je presudno imati pouzdane informacije o nedavnim GHI kako bi se uvidjelo rade li PV elektrane optimalno ili ne.

GHI mjesečna razlika [%]: relativna razlika između GHI mjesečnih ukupnih vrijednosti i dugoročnog prosjeka (referentni period) mjesečnih ukupnih vrijednosti. Dugoročni prosjek definiran je periodom od 1994 do posljednje kompletne godine. Tople boje (narančasta, crvena) ukazuju na više solarnih resursa dostupnih u određenom mjesecu u odnosu na referentni („prosječni“) mjesec. Suprotno tome ukazuju hladne boje (zelena, plava).

Za sektor solarne energije mape se koriste za identifikaciju međugodišnje varijabilnosti solarnih resursa. Mape koje pokazuju nedavne vrijednosti mogu se koristiti kao preliminarna i približna referenca i mogu pomoći u identificiranju potrebe za detaljnijom procjenom energije vaše PV elektrane.

Tags

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.