solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Moguće investicije u energetski sektor u BiH vrijedne i do 10 milijardi eura

Sadržaj

Bosna i Hercegovina raspolaže velikim potencijalima u oblasti proizvodnje energije, kako one obnovljive /vode, vjetar, sunce, bio-masa/, tako i termoenergije bazirane na rezervama uglja, pa bi investicije u energetski sektor mogle dostići i do 10 milijardi eura u narednom periodu, rekao je vršilac dužnosti direktora Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH Marko Kubatlija. O tome se govorilo i prošle godine na investicijskoj konferenciji o obnovljivim izvorima energije na Zapadnom Balkanu – Energy Week Western Balkans 2023, održanoj u Crnoj Gori.

Kubatlija je izjavio Srni da i poljoprivreda u BiH predstavlja veliku investicionu mogućnost, imajući u vidu da je više od 50% poljoprivrednog zemljišta u zemlji praktično neobrađeno, te dodao da su veliki prirodni potencijali i ljepote BiH samo neznatno iskorišteni, tako da je oblast razvoja turističke industrije tek na samom početku.

Prema njegovim riječima, po ugledu na susjedne zemlje, trebali bi biti stvoreni zakonski preduslovi kada su u pitanju ulaganja po osnovu javno-privatnog partnerstva, jer bi se tako stvorili uslovi za značajniji interes i ulaganja stranih preduzeća u projekte od javnog interesa, infrastruktura, energetika, zdravstvo i drugo.

– Ukoliko uložimo svi zajedno sve raspoložive kapacitete, ovdje mislim na nadležne institucije u oba entiteta, i ukoliko otklonimo sve administrativne prepreke dolasku stranog kapitala i budemo na raspolaganju investitoru, mogli bismo uvjeriti investitore da dođu u BiH i tako povećamo investicije u našu zemlju- naveo je Kubatlija.

On je rekao da postoje i određene procjene priliva direktnih stranih investicija koje se temelje na najavljenim ulaganjima iz prethodnog perioda, što znači da je realno i moguće privući nove investitore.

Skoro 1.5 milijardi stranih investicija u prošloj godini

On je naveo i da su direktne strane investicije za devet mjeseci prošle godine, prema objavljenim preliminarnim podacima Centralne banke BiH, iznosile 1,442 milijarde KM i veće su za 23,9% u odnosu na isti period prethodne godine, kada su bile 1,164 milijarde KM.

– Prema podacima Centralne banke, direktne strane investicije u BiH na dan 31. decembar 2022. godine kumulativno su iznosile 17,4 milijarde KM – istakao je Kubatlija.

Kada je riječ o zainteresovanosti investitora za ulaganje u BiH, on je naveo da je FIPA u stalnom kontaktu sa stranim investitorima, kako sa onim koji već posluju u zemlji, tako i sa onima u inostranstvu, kojima nudi mogućnosti za ulaganje i investicijske projekte.

Prema njegovim riječima, u ovoj godini se nastavljaju investicije koje su započete u prošloj godini, ali i ranije.

– FIPA će u ovoj godini dodatno raditi na polju poboljšanja imidža BiH kao investicione destinacije, kroz učešće na međunarodnim privrednim forumima i konferencijama na kojima će predstavljati sektore i projekte za ulaganje u BiH, te će nastojati da što više privrednika u inostranstvu obavijesti o potencijalima kojima zemlja raspolaže – istakao je Kubatlija.

On je naglasio da će Agencija intenzivnije raditi i na animiranju i povezivanju svih nadležnih institucija u oba entiteta, kako bi zajedno radili na predstavljanju potencijala i učestvovali mnogo više na konferencijama u inostranstvu s ciljem privlačenja novih investitora.

Komplikovana administracija prepreka investicijama

Kubatlija je naveo da investitori imaju dosta poteškoća zbog komplikovane administracije, od procesa registracije preduzeća, do realizacije određenih projekata. U narednom periodu, prema njegovim riječima, neophodno je intenzivnije raditi na aktivnostima usmjerenim na poboljšanje poslovnog ambijenta za sve koji žele poslovati u BiH i stvaranju uslova za privredni rast.

On je naveo da je cilj Agencije za unapređenje stranih investicija da unaprijedi saradnju sa međunarodnim organizacijama, stranim privrednim predstavništvima i ambasadama kako bi se zajedno radilo na navedenim ciljevima.

– Želimo napraviti zajednički pristup promociji naših potencijala ove godine, a siguran sam da investicije neće izostati – istakao je Kubatlija i dodao da BiH treba biti politički stabilnija ukoliko se želi privući strane investicije, jer je politička stabilnost jedan od osnovnih preduslova za dolazak stranih ulagača.

– Ne trebamo dopustiti da zbog političkih neslaganja investitori odu u susjedne zemlje, kao što je bio slučaj ranijih godina – poručio je Kubatlija.

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.