Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: BiH) prihvatio je nacrte zakona o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti u FBiH, zakona o električnoj energiji FBiH, zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije, koji su upućeni u javnu raspravu od 45 dana.

Setom zakona FBiH je krenula u reformske procese regulisanja energetskog sektora na način da se omogućava svim sudionicima i građanima da budu učesnici u proizvodnji električne energije, a ne samo potrošnje.

Uvodi se sistem prosumera koji podrazumijeva da krajnji kupac može biti proizvođač električne energije za svoje potrebe i za tržište.

Zakon o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti u FBiH donosi se po prvi put i njim se uređuju uloga i mjesto regulatora odnosno Regulatorne komisije za energiju (FERK-a) kojem mu je data nadležnost za regulaciju svih energetskih djelatnosti, električna energija, nafta, gas i obnovljivi izvori.

Podsjećamo da se BiH kao članica Energetske zajednice obvezala provesti niz propisa iz pravnog okvira EU i nastaviti proces liberalizacije tržišta električne energije i energetske tranzicije ka čistoj energiji.

Navedeno se značajnim dijelom postiže kroz izmjene i dopune zakona na nivou intentiteta. Novim Zakonom o električnoj energiji unapređuje se sistem kontrole izgradnje proizvodnih objekata, te se uvode zabrane izgradnje malih hidroelektrana. Pojednostavljuju se administrativni postupci za izgradnju i rad proizvodnih postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije, a primarno solarnih elektrana i vjetroelektrana. Uvode se i mehanizmi za osnaživanje i zaštitu krajnjih kupaca električne energije.

Zakon o električnoj energiji i regulaciji energetskih djelatnosti trebao bi donijeti sistemsko uređenje pitanja od zajedničkog značaja za korištenje više oblika energije u sektorima električne energije, prirodnog gasa, naftnih derivate, obnovljivih izvora i energetske efikasnosti u FBiH.

Zakonska rješenja preciziraju izdavanje za dozvolu za obavljanje elektroenergetske djelatnosti, proizvodnju, distribuciju, snadbijevanje, trgovinu, skladištenje električne energije, izgradnju elektroenergetskih objekata i elektrana u skladu sa Energetskom strategijom FBiH i propisima iz oblasti prostornog uređenja, zaštite okoliša, te sigurnosti za krajnje kupce.

Nacrtom Zakona o električnoj energiji uvodi se sistem prosumera 2022.
Nacrtom Zakona o električnoj energiji uvodi se sistem prosumera 2022.

Portal solarno.net prati najnovije vijesti iz svijeta solarne industrije. Budi u toku!

marketing

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime