solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Najveća solarna elektrana u Jugoistočnoj Evropi gradi se u Cetinju (2023.)

BiH kao dio evropske budućnosti: solarne elektrane EMT SOLAR
BiH kao dio evropske budućnosti: solarne elektrane EMT SOLAR
Sadržaj

Crna Gora je podneblje koje broji veliki broj sunčanih dana i investitori sve više uviđaju značaj ulaganja u obnovljive izvore energije.

Nakon što je sredinom marta odobrila urbanističko-tehničke uslove za izgradnju dvije nove solarne elektrane u Nikšiću i Podgorici, snage 15 i 100 MW, Vlada Crne Gore je na sjednici u ponedjeljak odobrila izgradnju još jedne solarne elektrane u Cetinju, ukupne snage 150 MW.

Solarna elektrana, odnosno solarni park u Cetinju biće izgrađen na prostoru od oko 1.295.540 m², a potencijalna količina proizvedene električne energije godišnje će dostizati 213.965 MWh. Biće izgrađen na tri grupe parcela u okolini Velestova i Prentinog Dola.

U međuvremenu, na krovu nekadašnjeg pogona Vučionice u nikšićkoj Željezari do juna bi trebalo da počne s proizvodnjom solarna elektrana snage 10 MW, saopštili su iz menadžmenta nove kompanije EPCG-Željezara Nikšić.

Izvršni direktor Đorđije Đukanović, saopštio je da izgradnjom ovog postrojenja očekuje godišnji prihod od oko dva miliona eura.

U februaru ove godine je Vlada Crne Gore odobrila urbanističko-tehničke uslove za fotonaponsko postrojenje priključne snage do 506 MW u Cetinju. Ovo je projekat koji se smatra jednim od najvećih u Jugoistočnoj Evropi.

U Draževini na teritoriji Podgorice planira se izgradnja solarne elektrane od 12,5 MW, u Šavniku solarni park maksimalne snage 220 MW, u Cetinju solarna elektrana snage 225 megavata.

Solarna elektrana Montechevo snage 400 megavata planira se graditi također u Cetinju.

Ovo je tek dio spiska najavljenih investicija koje bi mogle biti realizovane u skorije vrijeme u Crnoj Gori.

Skupština Crne Gore je početkom ove godine donijela izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost i Zakona o planiranju i izgradnji čime je PDV na solarne panele smanjen na sedam posto, a njihova instalacija pojednostavljena.

Solarna elektrana dobar izbor za bh. privrednike

Prema istraživanjima Solarplaze, očekuje se da će solarni kapaciteti u BiH ove godin dostići 115 MW, a 2024. 163 MW. U slučaju da se ostvari takav scenarij, BiH bi prestigla Makedoniju za koju se projicira da će 2024. godine imati kapacitete od 140 MW.

S donošenjem novih energetskih zakona u BiH, tačnije, na nivou Federacije BiH – Zakona o električnoj energiji, te zakona o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti i korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije – implementira se niz propisa iz pravnog okvira EU i nastavlja proces liberalizacije tržišta električne energije i energetske tranzicije ka čistoj energiji u BiH.

solarne elektrane u bih
Solarna elektrana EMT SOLAR na krovu objekta Alfa Therm u Mostaru

Ovi zakoni predviđaju značajno pojednostavljenje administrativnih postupaka za izgradnju i rad proizvodnih postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i uvođenje novih kategorija u energetski sistem i na tržište električne energije – prozjumera i energetskih zajednica.

No, još je potpuno neizvijesno kada će se ovi zakoni naći na dnevnom redu parlamenata Federacije BiH. Privredni subjekti u BiH ne gube vrijeme, pa je i kod nas u toku realizacija značajnih investicija u solarnu energiju.

Prednosti izgradnje solarnih postrojenja u industriji su velike. S obzirom da se investicija u solarne elektrane vraća u roku od svega nekoliko godina, moguće je da se planiraju znatne uštede i veliki prihodi. Stoga je bitno prilikom takvog poslovnog planiranja birati najbolje u oblasti solarne industrije.

EMT SOLAR je kompanija specijalizovana za cjelokupan ciklus izgradnje solarnih postrojenja, od izlaska na teren i stručne procjene lokacije i savjetovanja, projektovanja i izgradnje, do praćenja rada, servisiranja i repoweringa solarnih sistema i licencirana je za 18 različitih poslova mjerenja i ispitivanja u oblasti elektro i fotonaponske tehnike.

Specijalnosti u inovativnim finansijskim i poslovnim energetskim modelima korisne su investitorima kod izbora najboljeg načina realizacije investicija.

Informacije o tome koliko ušteda će vam donijeti vlastita solarna elektrana i koja su za vas najbolja rješenja možete dobiti od stručnog tima EMT SOLAR, kontaktom na e-mail: info@solarno.net ili ispunjavanjem anketnog upitnika koji možete pronaći putem ovoga linka.

Za početak pregledajte sekcije na našem specijalizovanom portalu Solarno.net.

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.