16 C
Sarajevo
Petak, Juni 2, 2023

Najveća solarna elektrana u Jugoistočnoj Evropi gradi se u Cetinju (2023.)

Crna Gora je podneblje koje broji veliki broj sunčanih dana i investitori sve više uviđaju značaj ulaganja u obnovljive izvore energije.

Nakon što je sredinom marta odobrila urbanističko-tehničke uslove za izgradnju dvije nove solarne elektrane u Nikšiću i Podgorici, snage 15 i 100 MW, Vlada Crne Gore je na sjednici u ponedjeljak odobrila izgradnju još jedne solarne elektrane u Cetinju, ukupne snage 150 MW.

Solarna elektrana, odnosno solarni park u Cetinju biće izgrađen na prostoru od oko 1.295.540 m², a potencijalna količina proizvedene električne energije godišnje će dostizati 213.965 MWh. Biće izgrađen na tri grupe parcela u okolini Velestova i Prentinog Dola.

U međuvremenu, na krovu nekadašnjeg pogona Vučionice u nikšićkoj Željezari do juna bi trebalo da počne s proizvodnjom solarna elektrana snage 10 MW, saopštili su iz menadžmenta nove kompanije EPCG-Željezara Nikšić.

Izvršni direktor Đorđije Đukanović, saopštio je da izgradnjom ovog postrojenja očekuje godišnji prihod od oko dva miliona eura.

U februaru ove godine je Vlada Crne Gore odobrila urbanističko-tehničke uslove za fotonaponsko postrojenje priključne snage do 506 MW u Cetinju. Ovo je projekat koji se smatra jednim od najvećih u Jugoistočnoj Evropi.

U Draževini na teritoriji Podgorice planira se izgradnja solarne elektrane od 12,5 MW, u Šavniku solarni park maksimalne snage 220 MW, u Cetinju solarna elektrana snage 225 megavata.

Solarna elektrana Montechevo snage 400 megavata planira se graditi također u Cetinju.

Ovo je tek dio spiska najavljenih investicija koje bi mogle biti realizovane u skorije vrijeme u Crnoj Gori.

Skupština Crne Gore je početkom ove godine donijela izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost i Zakona o planiranju i izgradnji čime je PDV na solarne panele smanjen na sedam posto, a njihova instalacija pojednostavljena.

Solarna elektrana dobar izbor za bh. privrednike

Prema istraživanjima Solarplaze, očekuje se da će solarni kapaciteti u BiH ove godin dostići 115 MW, a 2024. 163 MW. U slučaju da se ostvari takav scenarij, BiH bi prestigla Makedoniju za koju se projicira da će 2024. godine imati kapacitete od 140 MW.

S donošenjem novih energetskih zakona u BiH, tačnije, na nivou Federacije BiH – Zakona o električnoj energiji, te zakona o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti i korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije – implementira se niz propisa iz pravnog okvira EU i nastavlja proces liberalizacije tržišta električne energije i energetske tranzicije ka čistoj energiji u BiH.

Solarna elektrana EMT SOLAR na krovu objekta Alfa Therm u Mostaru

Ovi zakoni predviđaju značajno pojednostavljenje administrativnih postupaka za izgradnju i rad proizvodnih postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i uvođenje novih kategorija u energetski sistem i na tržište električne energije – prozjumera i energetskih zajednica.

No, još je potpuno neizvijesno kada će se ovi zakoni naći na dnevnom redu parlamenata Federacije BiH. Privredni subjekti u BiH ne gube vrijeme, pa je i kod nas u toku realizacija značajnih investicija u solarnu energiju.

Prednosti izgradnje solarnih postrojenja u industriji su velike. S obzirom da se investicija u solarne elektrane vraća u roku od svega nekoliko godina, moguće je da se planiraju znatne uštede i veliki prihodi. Stoga je bitno prilikom takvog poslovnog planiranja birati najbolje u oblasti solarne industrije.

EMT SOLAR je kompanija specijalizovana za cjelokupan ciklus izgradnje solarnih postrojenja, od izlaska na teren i stručne procjene lokacije i savjetovanja, projektovanja i izgradnje, do praćenja rada, servisiranja i repoweringa solarnih sistema i licencirana je za 18 različitih poslova mjerenja i ispitivanja u oblasti elektro i fotonaponske tehnike.

Specijalnosti u inovativnim finansijskim i poslovnim energetskim modelima korisne su investitorima kod izbora najboljeg načina realizacije investicija.

Informacije o tome koliko ušteda će vam donijeti vlastita solarna elektrana i koja su za vas najbolja rješenja možete dobiti od stručnog tima EMT SOLAR, kontaktom na e-mail: info@solarno.net ili ispunjavanjem anketnog upitnika koji možete pronaći putem ovoga linka.

Za početak pregledajte sekcije na našem specijalizovanom portalu Solarno.net.

- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

BA