Očekuje se da će se suđenje Sunoweu zbog navoda o krijumčarenju PV modula nastaviti 4. maja. Kompanija je optužena da nije platila 20 miliona eura antidampinških i antisubvencijskih carina.

U oktobru 2017. njemačke carinske vlasti tvrdile su da su „otkrile lažni kartel za solarne module“.

U slučaju je uhapšen jedan njemački lokalni političar iz okruga Erlangen-Höchstadt. Rukovoditelji Sunowea i zaposlenici u Nürnberg sumnjičili su se da su utajili 20 miliona eura (24,2 miliona dolara) antidampinških i antisubvencijskih carina, istovremeno zaobilazeći minimalnu cijenu uvoza (MIP) za kristalne solarne module iz Kine od decembra 2013.

U martu 2019. godine započelo je suđenje šestorici optuženih, uključujući političara Erlangen-Höchstadta, pred trećim krivičnim vijećem regionalnog suda Nürnberg-Fürth. Glavna rasprava je kasnije obustavljena kako bi se carinskoj istrazi dalo vremena da izvede “centralne dokaze”, ali je slučaj dodatno odložen. Pandemija je razlog da se 2020. godine dogodilo vrlo malo.

“(Proces) će se sada ponovo pokrenuti 3. maja”, rekao je Alexander Rumpf, advokat Sunowea iz Dannenfeldt & Rumpf Rechtsanwälte. U ljeto 2019. godine govorio je o “bijednom neuspjehu tužilaštva”, jer javni tužilac u Nürnberg i carinske ispostave nisu uspjeli iz Holandije iznijeti važnu dokumentaciju.

Neki od uhapšenih ljudi su u pritvoru i do godinu i pol. Oni su kineski državljani za koje postoji rizik od bijega. Oni se još uvijek nisu vratili u Kinu i bit će prisutni kad se suđenje nastavi, rekao je Rumpf.

Europska unija uvela je minimalnu uvoznu cijenu u decembru 2013. godine kako bi zamijenila antidampinške i antisubvencijske tarife za PV module iz Kine.

marketing

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime